Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jídelníček -hubnutí a nabírání svalů

Od: petrrosko odpovědí: 3 změna:

Ahoj jsem 16 letý kluk, výška 191 cm váha 84 kg. Pravidelně chodím běhat už více jak rok, posiluji a cvičím snažím se vypadat dobře a být vyvaženě k mému BMI hubený, bohužel nemám nastavený žádný jídelníček.

1. Část hubnutí

Už skoro půl roku se pohybuju kolem váhy 84 kg a chtěl bych se dostat prozatím na 77 kg. Procento tuku v těle je 19% nejraději bych se postupem času snížit třeba na 13-14%. Bohužel tomu nerozumím jakou váhu bych měl mít abych dosahl těchto hodnot. Popravdě se přiznám že tomu nerozumím vůbec a proto si nechám poradit od zkušenějších lidí, kteří tomu rozumí. Myslím si to, že když nemám tuhle důležitou složku nastavenou tak pak váha nemuže jít dolů když jím všechno a ne vyváženě a nějakm zpusobem řežimově (systematicky) omlovám se pokud to co si myslím je špatně, prosím oprav te mě kdyžtak.

Potřeboval bych pomoct sestavit jidelníček na měsíc to je hlavní věc proč sem píšu. Ale nejdříve bych se chtěl zeptat jestě a něco a poté se vrátím tomu jidelničku.

Kolik kalorii denně bych měl přjimnout tak, aby to neuškodilo mému zdraví tělu a zárověň jsem efektivně hubnul a dosáhl svého cíle? samozřejmně k tomu přidám sport běh posilování atd. A omezím uplně na minimum cukry, tuky ty nezdravé věci, ale zase vyvaženě ané uplně protože jej v malém množství mé tělo potřebuje. Takže bych potřeboval věděť ten dennní kalorický příjem, a pak kolik tůku a cukrů mužu do svého jidelníčku zařadit.Třeba jestě během běu užívám iontový nápoj který obsahuje v 500ml 11 g cukru tak jestli je třeba tahle dávka v pohodě a přidal k tomu to maximum co si za ten den mohu vzít.

Tak a tědka k tomu jidelníčku jelikož jsem student střední školy tak oběd je vždy formou školní jidelny.

Jak začít ráno? dopolední svačinou, oběd - školní jídelna přes týden a oběd o víkendu bych nechal normalně asi uřčitě bych ale zvolil nějakou přiměřenou dávku ne jako doposud za to se stydím :( , odpolední svačina a nasledně to nejduežitější s čím potřebuje pomoct je večeře. Kolik kalorii příjmout v jednotlivých časech (usecích dne), co si dát za jídlo? co si uvařit? abych se dostal na těch 77 kg společně se sportem? Pokud máte někdo už to takhle nastavené prosím poskytnete mi prosím váš seznam jídel co si vaříte nebo co jíte? Nebo pokud by mělo jit o to že např. ráno k snídani mám přjmout 200 kalorii a k obědu třeba 500 kalorii a rozepsat to tak na ten celý den abych mohl efektivně a zdravě hubnout... určitě bych si rád nechal poradit jidla aby to mělo hodně bilkovin takže třeba vejíčka a aby to bylo vyvážené s tuky a cukry které je potřeba opravdu omezit hlavně ty tuky. Taky si myslím, že během teto doby třeba 1 měsíce bych měl více podnikat procházky a běh než třeba posilovaní a kondiční cvičení na které jsem zvyklý ale nezanedbat je taky? zkrátka v této době hubnutí tyhle dvě aktivity zvýšit ( běh a procházy, pochody)

2. Část Nabíraní svalů

Tak a těďka bych chtěl střídat jednotlivé doby a chtěl bych nabrat svaly? Jestli jsem slyšel správně je důležité během nabíraní více jíst tak jestli je to pravda?

Takže moje otázka je protiklad první časti: Kolik je idealní počet kalorii na den během toho nabíraní svalů když mám více zase jíst tím mi půjde váha nahoru, ale to se srazí zpět dolů tím jidelníčkem na hubnutí + aktivitou. určitě to budou hodně jidla s obsahem bílkovin hlavně. a zase bych potřeboval sestavit to na ty denní useky, že rano třeba 300 kalorii atakhle na ty ůseky (, snidaně, svačina, skolní oběd, vikend oběd ten bych nechal normalně, svačina, večeře) Tady bych více se soutředil na posilovaní svalu než na běh a prochazky, ale opět bych je nezanedbal a nevyřadil. prosim zase pokud maté seznam jidel, které v jednotlivých usecích dne jité prosím jestli to je možné pošlete mi je?

SAMOZŘEJMNĚ OBĚDY MŮŽE TAKY URČITĚ SE TO NA PRÁZDINY BUDE HODIT DĚKUUJU.

Ještě bych se chtěl omluvit pokud jsou tam nějaké blbosti, nebo takhle. Chci si nechat poradit sestavit si to takhkle na ty dvě části opravdu si chci nechat pomoct, protože tomu moc nerozumím. Doufám, že ten kdo si to přečte, že pochopí co mám za problém. Opravdu se snažím sportovat, ale tohle je v obou směrech beznadějné a zbytečné když nemám vyvážené efektivní jidelníčky. Určitě i počítám s názory lidí, že jsem moc mladej, že se stále vyvíjím atd. Ano to je pravda souhlasím, ale jelikož jsem studentem oboru požarní ochranna- Hasiči a mám zájem o povolaní Hasiče u HZS nebo Policisty PCR a dokonce ve 4. budu maturovat z fyzických testů dle tabulek HZS tak si myslím že je toto velice důležité. Dokonce máme ve škole učitele, který je znalý v tělesné vychově, sebeobraně, zdravotní tělesné vychově (ZTV) a stravovaní a už nám o tom stravovani řikal, a proto jsem sem napsal.

Opravdu z celého srdce děkujuu tomu co mi odepíše pomuže mi stím aby to dobře fungovalo, jinak bych byl beznadějný asi.

Děkujuu moc jestě jednou s pozdravem Petr Roško

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jak chodíš běhat? Jak často, jak dlouho bez přestávky, kolik toho uběhneš? Vůbec jsi nepopsal, jak se konkrétně snažíš sportovat, nevíme, jestli uběhneš 3 km jednou týdně, nebo jestli každý den běháš 10 km.

Napsal jsi hodně testu, ale vynechal jsi třeba pár dní, co sníš.

Optimum tuku pro muže je cca 8-20 %, takže jsi pořád v optimu. Podíl tuku v těle nesouvisí v váhou. Můžeš procento snížit a můžeš i přibrat - nabrat svaly.

Pokud nejsi profi kulturista, nepočítej kalorie - jez zdravě a tak, abys neměl hlad a nebyl přejedený. Jídelníček si musíš vychytat sám. Vynech bílý cukr, mouku - určitě víš, co je zdravé a co ne, iontový nápoj by také šel nahradit něčím zdravějším. Postupem času se naučíš tělu naslouchat a budeš mít chuť na to, co je zrovna potřeba. Nepotřebuješ žádné "nezdravé" jídlo - určitě si můžeš najít i zdravé věci, co Ti budou moc chutnat. Začít bys měl ideálně snídaní - nastartuje se tím metabolismus. Ze školní jídelny si vybírej tu nejzdravější variantu.

Nejsem odborník, ale mám docela dost cviků - kalistenika + posilovna, a receptů, co nyní používám, kdybys měl zájem (ideálně vnitřní poštou).

Frekvenci sportu si urči také jak Ti vyhovuje - ideálně posilování ob den, možná střídat s kardiem, možná kardio každý den. Při posilování také spaluješ, neber to jen tak, že kardio = spalování a posilování = nabírání.

Na nabírání bych Ti doporučila kalisteniku - je to mnohem efektivnější než závaží, vhodnější pro Tvůj věk, přirozenější pohyby. Podle mě nejvíc svalů nabereš po každodenních shybech. A vem si také tabulky HZS jako své sportovní cíle.

doplněno 05.06.23 07:55:

Když chceš zhubnout a nabrat svaly, tak se nenech zmást kaloriemi. Hamburger se nerovná kuřeti s rýží a zeleninou o stejném počtu kalorií.

petrrosko
hodnocení

Ahoj, děkuju moc za odpověd, chodím běhat třeba 3-4 do týdne zaleží jak moc mámé běhu v týdnu ve škole máme 2X 2 hodiny ve dvou dnech a chodíme běhat, jinak se snažím vždy o 5km, vždy se snažím uběhnout 2km najednou. Ale chodím opravdu 3X tydně běhat. Co se tyče te frekvence to takhle mám nastaveny ob den. Máš pravdu s tím že u obojího spaluju.

Máš pravdu s tím jídlem a optimem tuku asi nebude třeba nic měnit a asi se naučím za nějaký čas naslouchat svému tělu. Já mám vytvořený treninkový plán co se týče sportu co kdy každý den, ale zajímalo mě to jidlo atak. Myslíš Recepty jako na jídlo?

Co se týče shybu pracuji na nich a tabulky od HZS nebo PČR jsou mi vzorem a snažím se jima řídit 1km mám za 4:07 k policejním tabulkám

Ještě jednou děkuju za odpověď.:)

Že se snažíš o výkon, znamená o co nejlepší čas? Pokud ano, zkus někdy běhat jen volnějším tempem a alespoň dvojnásobnou vzdálenost - zařaď to třeba 2x týdně místo rychlosti.

Opravdu jsi neviděl žádný pokrok za ten rok, co jsi začal pravidelně cvičit?

Nemyslela jsem to, že není třeba měnit obsah tuku v těle, jen jsem chtěla říct, ať se na to primárně nezaměřuješ a neptáš se, kolik máš vážit. Až budeš mít výsledky, tak samozřejmě podíl tuku klesne na procenta, co cílíš.

Ano, myslela jsem recepty na jídlo. Ne kompletní jídelníček, ale třeba něco na inspiraci.

Jaký máš tréninkový plán? Kolik dáš shybů? Běháš dobře, asi bude problém v tom jídle. Co třeba sníš za den (zkus napsat pár dní)?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]