Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Barva silničního kola

Od: kolemjdouci odpovědí: 8 změna:
Ahoj cyklisti, myslíte, že barva kola může mít vliv na bezpečnost cyklisty na silnici? Chci si pořídit silniční kolo a překvapuje mě kolik kol je černých, šedých a tmavých. Mám vybrané kolo (vyhovuje cena, dostupnost, velikost atd..) ale je černé. U horského to neřeším ale u silničního bych z důvodu lepší viditelnosti očekával převahu světlých barev. Má smysl to řešit a hledat dál, nebo je to hloupost? Díky.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

9x
Barvu bych neřešil, spíš dobré blikačky a viditelné oblečení.

hodnocení

1x

Samotná barva vzhledem k malé ploše rámu až tak moc nedělá, ale první, co jsem vždy na nových kolech celé rodině udělal, bylo, že větší viditelné plochy rámu jsem polepil reflexní páskou (stříbrná, žlutá, oranžová, zelenkavá, žervená..) Pak samozžejmě kvalitní osvětlení, hlavně vzadu, ne takové to, co se s ním klepne, nadskočí baterky a přestane blikat. a pak také celkem dobře fungují reflexní válečky, popř. odrazky na špice kol.

Kluci v jistém předpubertálním období měli trochu remcy, ale lepší pul hodiny napaprčené děcko, než mrtvé děcko. Teď už jsou větší a sami takovou úpravu vyžadují a spolupodílí se na ní.

Pak samozřejmě oblečení, protože to je vidět nejvíc. Vždy na silnici s větší úctou objedu cyklisty i motocyklisty, kteří potlačí frajeřinu a pohodlí a mají na sobě reflexní vestu. Prostě můžeme si namlouvat o rovnosti a ohleduplnosti co chceme, stále je cyklista mezi tunovými auty na silnici jak naháč uprostřed běžícího stáda slonů. Pokud chce mít šanci přežít, musí být vidět.

lmgify
hodnocení

0x

Někde jsem viděl graf, kde bylo ukázáno, že bílá je vidět z asi 2x větší dálky než černá (modrá?). Pointou ale bylo, že reflexní páska nebo odrazka je vidět z mnohonásobně větší dálky než libovolná barva. O namontovaném světle ani nemluvě.

hodnocení

0x
Já osobně to řeším.
Ovšem řeším nejen barvu kola (ta dnešní móda černých, khaki a podobných barev se mi příčí), tak barvu dresu.
Moc se mi "líbí", jak na černém kole jede cyklista v černém dresu a pro jistotu bliká a svítí i ve dne, aby ho bylo vidět..

hodnocení

0x

Na silnicích to dneska je úplně jedno. Sejmou vás, i když jste vidět na kilometr daleko. Mám bilomodroucernou, reflexní pásky omotane vpředu vzadu, dvě červené oslepujici blikacky a barevný dres. Jestli se vám líbí černé, berte ho. Vic záleží na oblečení a osvětlení. Je to důležité i přes den, kdy třeba vjizdite do stínu, kde vás může řidič přehlédnout.

Nechce se mi věřit, že se tyto "mdlé" barvy (co se nyní převážně používají) se někomu resp. většině líbí. Ale ze 100 modelů kol jich má nevýraznou barvu snad 85-90%..

Kupodivu třeba od Giantu se mi líbí spíše "Liv", tedy dámské modely, resp. barvy (alespoň některé). Bianchi alespoň dělá některá kola v té své "klasické" barvě, jinak také šedá a černá. Colnago dtto...atd atd.

ml1

Ono podobný trend je u barev aut. Převládá černá a bílá případně syté barvy (červená, modrá, temně zelená), ostatní jsou ve značné menšině. A nejsou to jen auta, podívejte se do elektry, jaké se nabízí zásuvky a vypínače. Podívejte se, jak se dneska maluje byt.

Pamatuju dobu pastelových barev. Pak bylo meziobdobí reflexních barev, ale to bylo dost krátké, aby promluvilo do takového zboží. (Kdo neměl aspoň reflexní tkaničky v botách, byl totálně out, bundy jaké tehdy byly moderní patří dnes k výbavě popelářů a dělníků, co se pohybujou v provozu.)

Jako malá holka jsem mívala růžová kola. Pak jako už i dost větší, jsem si koupila černé a teď naposledy khaki. Pánská a terénní. Ovšem na silnici s nimi také jezdím. Koupila jsem si je v těchto barvách proto, že se mi tyto barvy líbí. U koloběžky jsem měla cukání, zvolit růžovo bílou... Naštěstí jsem odolala a mám černo zlatou. Pamatuji si ale, že můj bratr, velký cyklista, si nemohl na silniční cesty do práce vynachválit Favorita
A měl ho na žluto *smich* Myslím že je ve výsledku úplně jedno, jakou barvu kolo má (ať se mi líbí nebo ne, hlavně že je osazeno kvalitními komponenty, které vyhovují potřebám atp.) , takže se připojuji k názoru, že z hlediska bezpečnosti je jedno ,jakou barvu má samotné kolo. Ale základem je vidět a být viděn, takže se připojuji k Vašemu doporučení, klást mnohem větší důraz na oblečení a prvky, než na samotnou barvu kola.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]