Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak probíhá potápěčský kurz?

Od: potapec odpovědí: 1 změna:

Co se vše učí v potápěčském kurzu? Pročetl jsem několik webů potápěčských škol a všude píšou skoo to samé. Několik hodin teorie, několik hodin v bazénu a pak několik hodin na volné vodě, třeba někde v lomu.

Co všechno se potápěč musí naučit (mám na mysli rekreačního potápěče)

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

ssssv
hodnocení

0x

Tak jestli si to ještě dobře pamatuju:

- seznámí tě s pot. vybavením, co je to automatika, flaška, ABCčko atd. a naučí tě s ním správně zacházet , jak si ho oblíct, připravit na ponor a správně ho udržovat

- ruční signály, které potápěči používají pod vodou, nad vodou a další způsoby dorozumívání

- plánování ponoru, tzn. jak si podrobně naplánovat kde se budeš potápět, s kým, kdo bude tvůj buddy (parťák), kdo povede celý ponor a jak bude probíhat, popis dané lokality, zázemí, prostě kompletní rozvrh dění

- tabulky, díky kterým si vypočítáš jak dlouho se v dané hloubce můžeš potápět, na jak dlouho ti vydrží vzduch a jak se bezpečně vynořit - i když na toto existují přístroje, které to přímo pod vodou spočítají za tebe a dokonce ti i ukáží, za jak dlouho po jednom ponoru můžeš absolvovat další

- obdržíš materiály pro vykonání písemné zkoušky, budeš absolvovat i vstupní test fyz. zdatnosti (tedy měl bys), za mě to bylo myslím uplavat 200m, 400m s ploutvema a maskou, 10min šlapeš vodu s rukama nad hladinou atd. - už ale nevím přesně

- ve vodě pak budete provádět různá cvičení, např. si sundáš pod vodou masku a naučíš se ji znovu nasadit a dostat z ní vodu, potom jak se ve vodě správně vyvážit, tzn. aby tě to netáhlo nahoru ani dolů, aby jsi byl jak ve "stavu bez tíže" v konstantní hloubce, budeš nacvičovat poskytnutí pomoci (vzduchu např.) buddymu, který bude pod vodou s tebou a jak nastalé problémy řešit atd. a z toho všeho pak na konci vykonáš praktickou zkoušku skládájící se obvykle ze dvou ponorů někde venku, v lomu, jezeře, v moři to už bude záležet na dohodě a škole

- po úspěšném absolvování obdržíš potápěčský průkaz, který tě bude opravňovat k potápění do hloubky max 21m (OWD), pro to aby jsi se mohl potápět mnohem hlouběji za pomoci Heliových směsí ad. pak musíš absolvovat další a další kurzy tak jako když si rozšiřuješ řidíčák

Teď nevím jestli jsem na něco nezapoměl, snad mě nějakej starej potápěčskej pes doplní :) snažil jsem se to popsat co nejvíc laicky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]