Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr mechanických kotoučových brzd

Od: broza odpovědí: 7 změna:
Zdravím nemá někdo typ na mechanické(lanko) kotoučové brzdy? Kamarád mě radil, že jsou hodně výkonné Avid BB7. Chci přejít z hydraulik, protože jsou s tím pořád problémy. Díky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
To bych nedělal.
S čím máte pořád problémy?
Já mám na hydraulikách téměř 20tis km a prakticky bez potřeby servisu (pouze několikerá výměna destiček).
Mechanické kotoučové brzdy jsem zažil jednou (švagr si koupil kolo) a účinnost znatelně horší než mechanické ráfkové brzdy na mém starém MTB (ale s kvalitními špalky).

Synovcovi jsem kupoval kolo s mechanickými kotoučovými brzdami a musím říci, že brzdí dobře, zhruba na úrovni velmi kvalitních véček. Na kole s hydraulickými kotoučovkami jsem jel jednou a stačil malý tlak na páku a kolo brzdilo až nebezpečně ostře, na tohle bych si asi nezvyknul (ale možná to měl jen blbě seřízený).

@orion: Stačí změnit destičky a hydrauliky brzdí "jinak", je třeba vybrat dle svých preferencí.
Ráfkové brzdy s trojbarevnými špalky BBB jsou daleko ostřejší než hydrauliky. Ale záleží samozřejmě i na přesném typu hydraulik, každé mají trochu jiný charakter. Krom toho, vyšší řady hydraulických brzd se dají více uživatelsky seřídit a přizpůsobit.
broza
hodnocení

Magura mt5, nejdřív to začlo chcat přes těsnění u pístku, pak se vydřela "komora" v páčce protože to dělají z toho debilního tvrzenýho plastu, takže to začalo chcat i tama, výměna těsnění samozřejmě nepomohla.

Hmm...plast vždy zůstane plastem, ať mu výrobce dá jakýkoliv "přívlastek" (kosmický, revoluční atd).

Já měl Shimano BR-MT501 a za 3 roku (a oněch 20tis km na ně nebylo třeba sáhnout).

Ale jezdil jsem XC, Vy možná DH či FR...nevím.

P.S.: Mám 100kg, takže žádná "muší" váha nejsem.

runner2
hodnocení

0x
Potvrzuji, co píše Martin. Máme v rodině 4 kola osazená brzdami SH Deore až SH XT. Kromě výměny destiček/kotoučů s tím nikdy nebylo třeba nic dalšího dělat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]