Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pul maraton jako zacatecnik?

Od: lizza odpovědí: 11 změna:
Dobry den, poslednich pul roku me zacalo hodne bavit behani. Beham jen ale dvakrat do tydne 7km, jednou tydne do posilky a kazdy den jdu tak na 10km prochazku. Ale jsem uplna zacatecnice. Mym snem bylo vzdycky bezet pul marathon. Myslite, ze je to mozne? Da se treba za 4 mesice s nejakym treninkovym planem takhle vypracovat? Existuje nejaka aplikace?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Půlmaraton dá každý, otázka je jen za jak dlouho.
Takže ano, i za čtyři měsíce si na něj můžete troufnout, ale za 1:05 ho asi mít nebudete.
Já mám takové osobní pravidlo, které se mi osvědčuje (nejen při běhu). Trénujte alespoň poloviční vzdálenosti, než které chcete dát v závodě.
A nepřehánějte to, jste začátečník.
A kupte si pořádné boty..

runner2
hodnocení

1x

1/2M opravdu zvladne ubehnout temer kazdy. Pokud nemate ambice na nejaky cas ale jen dobehnout tak to jiste zvladnete i vy, 4 mesice na pripravu jsou dostatecne. Navic pisete, ze uz pul roku trochu behate, takze kdyz postupne zvysite kilometraz tak by to pro telo nemusel byt takovy sok. Postupne by jste se mela dobrat k tomu mit v tydnu 2-3 kratsi behy (cca 10km) a jeden delsi (15-20km). Hlavne to neprehanejte podle nejakych aplikaci a planu z internetu, poslouchejte sve telo, uprednostnujte pravidelnost - lepsi pravidelne lehci treninky nez narazove rychly/dlouhy beh . K běhu patří pravidelne protahování, velmi důležité - nezapomínejte na to. A jak zminil Martin, poridte si dobre boty pokud je jiz nemate.

jirib
hodnocení

0x
10km nachodím denně v pracovním procesu...těch 7km máte jako rozcvičku?
Pokuď budete pilně trénovat a zvyšovat vzdálenost,tak se zúčastnit můžete,ale s nějakým dobrým časem nepočítejte...
Trénujte tak,aby jste alespoň doběhla nebo došla...už jste dala třeba 21km chůze na horách bez lanovky?Pro začátek třeba pod lanovkou na Chleb...

helenka*
hodnocení

0x
Můžete to zkusit. Nejde o život, pokud prohrajete nic se neděje. Hezký den.

hodnocení

0x

Skvělý dotaz, Helenko, držím vám palce! Napište mi na jak123 zavináč email.cz a poradím vám. Nepíšete kolik vám je a kde bydlíte, to by hodně pomohlo. Pokud nechcete psát, např. na www.bezvabeh.cz nebo www.behej.com najdete návody na trénink od kratších tratí až po maratón. Určitě i kolem vás je množství zvodů, kterých se můžete zúčastnit, už od nějakých 3 km. Před půlmaratónem si nejdřív zkuste 10 km, jak vám to bude chutnat. Hlavně nepřežeňte začátek a klidně běžte mezi posledními, elán a emoce po startu nadělají při nezkušenosti velké škody. Ta vaše chuť je velmi cenná, vydržte! Pozdrav do dálky!

hodnocení

0x
Pokud nemáte nějaké problémy s klouby, máte rozumnou váhu tak by to neměl být problém. Samozřejmě je otázka času, na ten bych se při prvním závodě neupinal, rozumně rozvrhnout síly a nenechat se strhnout rychlejšími běžci. A 4 měsíce není zas tak málo to se dá rozumně připravit.

lizza
hodnocení

Dekuji moc vsem za odpovedi. O cas mi nejde, chci to jen ubehnout. Je mi 17. Doporucili byste mi prosim nejakou aplikaci nebo nejaky treninkovy plan podle ktereho se jen orientacne ridit? Bude stacit, kdyz zacnu treba s 5km behem 3x za tyden?
runner2

Tezko se radi konkretne, kdyz nevim jak moc narocne pro vas je ubehnout nyni tech vasich 5-7km. Obecne bych ale doporucil zacinat behat pomalu a mene km zato ale pravidelne. Az si telo zvykne, postupne kilometraz zvysovat. Stridat v tydnu kratsi a delsi behy, pozdeji i pomalejsi a rychlejsi - pokud na to mate. Vzdy se ale ridit pocitem a tomu prizpusobit trenink, ne aplikaci v mobilu. Pokud se vam ten den bezi dobre muzete zkusit beh rozumne protahnout na delsi vzdalenost.

Ano, 5 km zatím stačí, hlavně nepřehánějte rychlost. Dobré boty, jak vám doporučuje výše...nepotřebujete boty za 3 tisíce ba ani za 2. Dnešní starci začínali maraton v teniskách nebo úplně obyčejných botaskách a běhají dodnes. Lepší boty před 50 lety nebyly a později je koupíte kdykoliv, výběr dnes je ohromný. Běhat se dá i v botách za 500 nebo pod 1000. Hlavně je v prodejně pořádně vyzkoušet, obě zavázat a po prodejně pochodit. Musí sedět a být pro nohu příjemné. Žádný e-shop! Návrhy pro trenink jsem vám tady už napsal. Na těch webech najdete i rady a v termínovkách také závody blízko vás. Nebojte se a zkuste, chodí na ně i úplní začátečníci. Hlavně se ničím nenechte odradit a vydržte a budete mít z běhání radost! Runner2 to napsal výborně! Držím palce!

hodnocení

0x
Ono ten půlmaraton u začátečníků je především o vytrvalosti a to se běhá úplně jinak než kratší trénink. Taky dvakrát týdně kratší běh je dost málo na účelový vytrvalostní trénink. Přečti si něco o superkompenzaci. Takže behej pomalu, ale více km a uvidíš. Aplikace to za tebe neuběhne, ale díky ní aspoň uvidíš časy a vzdálenosti nebo i tepy, pokud máš hrudní pás. Hodně využíváná je strava.com, ale je řada jiných.

asd1
hodnocení

0x

Neni to problém, jde to odběhnout i bez tréninku, ale pro rozumný přežití je dobrý aspoň něco málo naběhat ;)

Použitelný tréninkový plán je např. tu, je tam i verze pro pokročilý..:

Training - 20 km /...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]