Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyřešit zimu v zimních botech? Jaké jsou příčiny?

Od: matiseli® odpovědí: 13 změna:

Ahoj,

mám těžké, zateplené zimní boty, které když se doma předehřejí a jde se s nimi ven, pěkně hřejí. Jenže postupně se v nich udělá zima a ta pak jde horko těžko vyřešit - i když třeba sedím v přetopeném vlaku a schválně mám chodidla (v těch botech) na radiatoru, tak stejně se zevnitř nezahřejí. A pokud je doma nepředehřeji, tak v nich je od začátku zima. Upozorňuji, že mám silné ponožky, prý do mínus 20.

Schválně jsem si vzal lehké boty, vhodné tak do začátku podzima či konce léta. Je v nich sice zima od začátku a neudrží skoro vůbec teplo ani když se předehřejí, jenže mi připadá, že když chodím rychle, tak jakoby mé chodidlo v nich generovalo více tepla než u těch zimních. Plus když si je dám na radiator ve vlaku, tak jsou téměř hned teplé.

Z toho vychází, že, paradoxně, v podzimních botech mi je při rychlejší chůzi často tepleji než v těch zimních.

Mohu se zeptat, jaké jsou příčiny tohoto stavu? Je pravda, že v zimních botech nemá mé chodidlo moc prostoru, ale není to vyloženě natěsno...

Děkuji za nápady.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kimbert*
hodnocení

4x

Když jsem byl před třiceti roky na vojně tak kanady v létě,v zimě,žádné zateplené boty a pravidlo na zimu bylo kanady minimálně o číslo větší,noha se musela v kanadě hýbat a člověk to opravdu poznal na stráži v mínus dvaceti na Šumavě...

hodnocení

Tato rada má něco do sebe. Možná právě kvůli malé velikosti boty je mi v ní často větší teplo se slabšími ponožkami než s dvojí vrstou silných ponožek apod., se kterými se do boty s obtížemi soukám.

hodnocení

2x

Po tom chodidle se chce, aby vyhřálo těžkou botu, což nedá, takže subjektivní pocit zimi.

Zase v kanadách jen tak lehko neomrznete, jako v pantoflích.*zima*

hodnocení

2x

příčina?Tipl bych bude to stejné jako u mne ---celý život od malého děcka -mi v zimě mrznou ruce v rukavicích a boty to stejné...dokonce si teď/v zimě musím navlékat teplé ponožky pod peřinu jinak mám chodidla jak kus ledu a neusnu...kdysi mne poslali se skupinou spolupracovníků na vyšetření sluch,zraku a součástí bylo i vyšetření kdy vám dali na prsty rukou snímače,seděl jste v takovém specoš křesle a měl jste ruce po lokty v protékající studené vodě...bylo léto a zpočátku to bylo velmi příjemné ale během několika málo minut ten příjemný pocit přešel v surovou bolest...měl jsem nutkání ty ruce vytáhnout ale věděl jsem od kolegů co to vyšetření už měli za sebou že to bude nepříjemné ...ale uu mne to bylo skoro mučení...doktorovi jsem o tom řekl a i o tom že mám se zimou problémy...on se koukl na hodnoty a řekl že pokud to napíše tak jak to je tak budu první adept na propuštění...a řekl mi že mám problém s těmi krevními cestami/vlásečnice? v končetinách ...omluvte že jsem to nepopsal asi moc přesně...no to bylo před 25 roky takže jsem to nějak doklepal k tomu důchodu...naštěstí se to vyšetření už neopakovalo

hodnocení

Ano, periférie těla stále jako kus ledu - toť celkem odpovídá mé situaci.

liska5
hodnocení

2x

Možná je to problém prokrvení. V jedněch je noha staženější a ač jsou zateplené, tak nohu nenápadně stahují a to už stačí k tomu paradoxu. Otec mi radil, že na podzim se má co nejdéle chodit v letním. Naopak na jaře déle zůstávat v zimním oblečení a obutí a nespěchat s chozením hned nalehko.

hodnocení

Tohle by celkem sedělo: mám rukavice, které jsou sice zateplené a zimní, ale je mi v nich zima. Navíc mi přijde že v nich ztrácím citlivost na prstech, plus mě z nich občas bolí zápěstí. Čirou náhodou mi ty rukavice jsou poměrně těsně...
liska5

Z dětství si pamatuji, že v palčákách bylo rukám tepleji, než když vám natáhli prstové rukavičky. I dneska mám na hory do velkých mrazů kožené palčáky s ovečkou vevnitř.

hodnocení

2x
Chodidlo v botě nesmí být natěsno protože se hůř prokrvuje. Když jste v botech v teplém prostředí noha se spotí proto pak je vám chladno. Zkuste kompresní podkolenky, při delší jízdě vlakem noha nebude otikat a bule lepši prokrvovana, na to je vhodnější lehčí podzimní obuv zvláště když vystoupíte z vlaku tak jste v pohybu.
hodnocení

Děkuji za rady. Nicméně věřím že pocení opravdu není problém. Mám to chodidlo většinou dost chladné, prsty nezřídkakdy jako kus ledu. Jednou jsem byl ze situace nucen běžet střídavě s velmi rychlou chůzí nevím kolik km a hádejte: v cíli (autobuse) jsem si svlékl bundu, rozepl mikinu; ale žádné pocení a už vůbec ne na chodidlech (měla příjemnou teplotu).

hodnocení

1x
Už to tady padlo - prokrvení. Musíte si uvědomit, že nejenom, že je tam noha natěsno, ale zimní boty jsou často velmi pevné, vysoká podrážka, noha se v nich nehýbe a nepracují příliš svaly samotné nohy. V podstatě je od kotníků dolů nehybná. Svalová práce rovná se teplo, prokrvení. Dále tření. V mých zimních botách se mi noha nehne. V letních se lehce hýbe, tření rovná se teplo. No a to s tím nahříváním, ty boty holt fungují. Nepustí zimu, ani teplo. Prostě izolují.

okolik
hodnocení

0x

Z vašeho dotazu vyplývá slabší krevní oběh. Můžete zkusit podpořit vaší zmrzlost, tím, že si budete dopřávat teplou stravu a teplé nápoje denně. Příklad zázvorový čaj ze zázvoru v termosce . Na snidani vařit si kaše a konzumovat mandle a pistácie. Žádné snídaně typu pěčivo s něčím...prostě celý den teplé jídlo a nápoje.

Můj otec si do mrazu brával dvoje slabší ponožky do zimních z důvodu izolace. Prozradím ještě jeden jeho fígl, uchovával zbytky lina a koberce. Lino mělo z jedné strany povrch koberce. A z těchto zbytků vytvářel pro rodinu úžasné vložky do bot.

Kopýtka v botách s těmito vložka nemrzla a dala se snadno obměnit.*houpy**mala**srdce**slunce*.

jirib
hodnocení

0x
Salamony ze Sportisima za 2500,- do -25℃.
Druhou zimu naprosto bez problémů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]