Ten výpočet nákladů je pro žáky základky. Nicméně já teda nejsu žádný hogofogo, ale do olprana bych nikdy nešel. Je to ta nejlevnější značka na trhu s pofiderní kvalitou. Takovéhle věci, gor když mají sloužit denně se nekupují na alze...
Pokud to máte na dojíždění kousek do práce, tak proč ne, ale na seriozní ježdění bych se poohlédl po něčem lepším. Kolik vás bude stát nabíjení z nuly na 100% si snadno vypočítáte podle svého tarifu a Wh kapacity nabíjeného akumulátoru (většinou se ale nenabíjí od nuly a pak se to odhaduje blbě, pořiďte si měřák do zásuvky).
Těžko říct, v téhle ceně bude asi hodně ošizené. Podivuji se tomu, že kolo má motor v zadním kole, ale má jen jeden převodník, a to sice ten největší, takže do kopců bude vše na motoru. Rám také vypadá zvláštně. Nevím jak teď, ale značka Olpran patřila k těm nejslabším, výrobce Shimano evidentně bojkotuje, no já bych do tohohle kola nešel.
tomaso
Martincakl : vyndej si pumpicku ze zadku, běžný člověk to za 30minut nedá ani omylem...
Ale tuším..a nejen tuším, ale i vím. Běžný uživatel elektrokola prakticky nikdy nedosáhne průměr vyšší než 25km/h..a i tomu se zpravidla těžko přiblíží.
tomaso
Takže pro běžného cyklistu je to výlet na 30 minut, ale běžný elektrocyklista to nedá... zajímavé myšlenkové pochody ..
Mám 25kg nadváhu (no, možná jen 20) a je mi 50+. I tak se bojíte že to s elektrokolem prohrajete? Nebuďte srab a pojďte na to.. Mimochodem, pumpička se vozí jinde než si myslíte.
Já jel s elektroturistama na výlet na Javořinu, jel jsem sice na silničce a oni všichni důchodci, já 50+ a byl to děs. Pravda, proti větru jsem se schoval, ale do kopce dám víc než těch 250 wattů, když chci, ale jedni manželé to měli odblokovane, takže těm jsem v tom kopci nestačil. Na druhé straně jsem jim po rovině ujel, abych si dal aspoň nějaký slabší interval a pak někde na trase počkal. Celá trasa měřila necelých 100km, převýšení asi 800m a to jsme si ještě nadjeli ráno 60km vlakem, protože by to jeli snad do půlnoci. A to jsem celé odjel na 96 tepech v průměru. Takže prostě výlet, ale nic proti těm elektrokolům nemám, pro ty důchodce nebo lidi, co nejezdí pravidelně je to jistá forma pohybu a rozšíří jim to oblasti, kam by se s normálním kolem nepodivali.
Kolik stojí jedno nabíjení neřešim. Kolo slouží mně, když potřebuji nabiju. Na desítku baterku ujedete 100 km tak po rovině a to za předpokladu, že vážíte 75 kg. Vyberte jiné kolo.
Tak s touhle muší váhou byste těch 100km v nepříliš kopcovitém terénu možná udělal. Záleží jestli tomu budete aspoň trochu pomáhat a jak je ten použitý motor účinný.
Partner mi předělal mé kolo Sobi 20 na elektrokolo. Jsem lína šlapat. Takže když jezdím, tak nešlapu vůbec.
Nabíjení na 100 km mě stojí přibližně 9 Kč, při ceně 1 kWh = cca 6 Kč.
Sobi 20 jsem koupila za 500 Kč. Přestavění na elektrokolo stálo 8 500 Kč. Repasování baterky co 4 roky 3 120 Kč / 1 repas.
Jinak si spíš ujasněte, zda chcete tak drahé elektrokolo. To je diametrálně draží než veškerá elektrika, co kdy projezdíte. Také se připravte, že když budete často jezdit a nabíjet a vybíjet baterku, na investici do baterky pravidelně co 2-4 roky nová. Na jedno nabití stojí 3-4 x více opotřebení baterky než ta elektřina, kterou nabíjíte. Abyste s tím počítal.
Vám při repasu namíchají staré články s novými? Zajímavé. Správně se repas dělá tak, že se vymění všechny články za nové, a pak samozřejmě ten repas stojí skoro tolik co nová baterka.
Repas mi dělá / dělal partner. Takže vlastně platím pouze ty baterky (materiál), nikoliv jeho práci. V baterkách, které partner autorsky konstuuje, nikdy neodejdou naráz všechny články. (Proto tam mám i součástku kontroler)
Nejdříve mi baterku rozmontuje. Proměří pečlivě všechny články. Ty, které už jsou špatné dá pryč. Ty, které ještě budou moci sloužit, ale už nejsou jako nové, optimalizuje a spáruje tak, aby byla zajištěná co nejvyšší účinnost. Přidá nové za ty, které dal úplně pryč. Celkově několikrát proměří, všechny spáruje nejlíp na světě. A pak mám repas baterku nejlepší na světě. Věřím, že kdyby se na mém kole někdo projel po repasu, nepozná, že to byl repas a bude si myslet, že mám novou baterku.
Soused skoro 80 a denně 3h na kole.. normálním samozřejmě. Moje rodiče 75+ a oba na kole po městě i o něco dál běžně.. Ale tazatel 15km...a starý nebude.. Dnes ovšem děti od 6let mají elektrokolo..
runner2
Souhlas s Martinem. Memu otci je 76 let a jezdi stale na beznem kole. A to bydlime v podhuri odkud je to vsude do kopce. Uz ma sve limity a vsude nedojede jak driv ale elekolo nechce. Me prekvapuje, ze na tom vidam stale mladsi a mladsi lidi kterym je i pod 50, ale kdyz z toho maji radost? Co mi ale vadi, ze urcita mista v horach, v kopcich u nas jsou takto stale plna lidi. Drive lide co tam nedojeli za sve, tak tam prirozene nebyli. Ted tohle omezeni padlo, protoze vsichni se tam dostanou na elekole.
Přesně..elekolisty je příroda zaplevelena, bohužel již téměř zcela. To je jeden (nikoliv jediný) z důvodů mě averze.
meta
Tak elektrokola zvedla dost lidí z gauče kteří na normalním neseděli přes 20 let. Vidím to na svých známých kteří začali jezdit ve věku 50-60let na kole vyjížďky s dojezdem 40-80km. Předtím pro ně bylo kolo sprosté slovo. Jasně když vidím kluky kolem 30 let na takovým kole nedává mi to taky moc smysl.
On to není zas tak špatný nápad elektrokolo na dojíždění do práce. 15 km je na denní dojíždění docela dost (pro nesportovce).
tomaso
Do práce to mám taky těch 15km, trvá mi to cca 45minut. S elektrokolem bych to dal určitě rychleji, takže to vidím jako výhodu. Ale já jezdím abych se projel na kole, kdyby mi šlo o rychlost jedu autem...
Nabíjení je pár korun, spíš bych se zamyslel, proč horské kolo na dojíždění do práce? A 15km zase není extra vzdálenost na pořízení elektrokola. Je to těžké, takže baterka se nadře sama o sobě. Na nějakém gravelu nebo silničce pojedete stejně rychle se stejnou námahou. Spíše ještě rychleji...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.