Nejste přihlášen/a.
Mám dotaz k používání expresek. Je dnes běžné, že každý horolezec zacvakává do kotvy postupového jištění nejprve karabinu s expreskou a teprve do dolní karabiny v expresce cvaká lano. Když se nad tím zamyslím, proč se nepoužívá pro zacvaknutí lana samotná karabina bez expresky, vidím několik důvodů.
1. dočasné jištění - vklíněnce jsou méně namáhány expreskou než samotným lanem v karabině. To ovšem nehraje roli u pevné kotvy ve skále (expanzní kotvy anebo lepené kotvy).
2. expresky svojí různou délkou mají vyrovnávat lano vedené mezi kotvami cik-cak do stran aby lano šlo svisle vzhůru. Lano vedené cik-cak se hůře podává a při pádu do lana se zatěžují dočasné kotvy do směrů, na které nejsou dělány. Ovšem zase platí, že pokud jsou kotvy pevné a lano je fixní (tj. lano je uvázané dole u skály), tak je to jedno a lano může jít klidně cik-cak.
Takže když si představíme situaci, kdy lezec leze sólo a má lano pevně fixované dole, tak nevidím důvod, proč lano nezacvakávat přímo do karabiny. Na bezpečnost to nemá vliv, spíš naopak. Chybějící expreska nemůže karabinu zatížit při pádu bočně, protože samotná karabina v kotvě se vždy postaví svisle.
Vychází mi z toho, že sólo lezec expresky při fixním průběžném jištění vůbec nepotřebuje a lano zacvakává přímo do karabiny. Prosím o vaše postřehy. Názory jsem čerpal z metodiky například odsud:
1. Zhruba Tvuj bod 2
2. Lano dokaze karabinu ruzne nakroucet a pri padu muze dojit k jejimu odjisteni. Jak z kotvy, tak z lana. Expreska tomuhle brani. V podstate se zmnohonasobuje volnost, jakou karabina vuci lanu ma. A i tak to neni 100% a smycka na lane pri padu dokaze karabinu otevrit.
3. Na karabinu v kotve se obvykle lano cvaka mnohem hure, navic z kovove kotvy snaze pri otevreni pro zacvaknuti lana vypadne, nez z textilniho a navic mnohdy gumou drzeneho ocka.
Alespon to je muj hruby pohled na vec. Urcite existuje spousta dalsich duvodu pro i proti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.