Nejste přihlášen/a.
Za svých mladých let jsem dělal speleologii a potřeboval jsem 4 věci: sedací úvaz, jumar, hrudní blokant a slaňovací brzdu. Plus samozřejmě lano a nějaké karabiny. To samé budete potřebovat vy, to jsou základní nepostradatelné věci. Slaňovací brzdu lze nahradit osmou, ale důrazně to nedoporučuju, brzda je jistější, zvláště pro amatéra.
Osma je slaňovací brzda A nevim proč by s prusíkem měla být víc nebezpečná než "xylofon" od Petzla...
Na vejškovky je dobrý Grigri.
Osma je pro začátečníka nebezpečná, protože když ti vyklouzne lano, letíš. A k výškovým pracem se nehodí, vhodnější je slaňovací brzda s pákou, kterou když pustíš, tak stojíš, tedy přesněji visíš a můžeš řezat větve například.
Prusík od osmou a při puštění lana se žádný lítání nekoná.. Mmch. jde zapnout jako "splachovadlo"a na vejškovky se používá dost často.
Slaňovací brzda s pákou je Grigri a funguje i jako šplhadlo. Ne jedno lano moc lepších neni, můžeš se jak spouštět tak popolízt nahoru, ne přehazovat slaňovátko a Jumary.
Xylofon je dobrej na dlouhý slanění na jednom laně typicky speleo, na vejškovky to je voser Slaňovací brzda P/...
Nastuduj si metodiku lanový techniky při výškových pracech, možností jaké vybavení je hodně a taky s ním musíš umět. Stručně úvazek, lano, nějaké šplhadlo nebo jistítko. Přes ostré hrany lano podkládat aby se neřízlo resp. být na dvou lanech. Viděl jsem borce který byl krásně uvázaný, ale lano měl tak že by mu při pádu vyšlo tak pět metrů pod zem :D Nebo lano uvázaný za kouli a manželka s tim odjela, borce přetáhla přes hřeben a pdobný radovánky
Informace nejsou na jeden odstavec, na webu je informací dost..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.