Nejste přihlášen/a.
docela mě zajímají zbraně, nikde sem nenarazil na shop, kde se prodávají samopaly typu AK-47, MP40, a hlavně plně funkční.
Možné to samozřejmě je (aspoň teoreticky). Musíte si zařídit zbrojní průkaz (konkrétně pokud chcete kupovat automatickou zbraň, tak potřebujete kupinu A - pro sběratelské účely, skpin můžete mít samozřejmě víc). To znamená že zajdete na policii, odbor zbraní a střeliva a podáte si žádost o zbrojní průkaz. Oni Vás pošlou na zkoušku, ta se skládá z teorie (znalot zákona o zbraních a střelivu). Následně si musíte zajít ke svému obvodnímu lékaři, že jste zdravotně způsobilý pro získání zbrojního průkazu, ten vás pravděpodobně pošle k psychologovi, tam zaplatíte cca 3000 za posudek. S potvrzením o vykonání zkoušky a s potvrzením od lékaře jdete zpátky na policii a oni vám vystaví do 30 dnů zbrojní průkaz.
Následně si podáte žádost o vyjímku držení zbraně kategorie A (označení kategorií zbraní nemá nic společného s označováním skupin zbrojního průkazu, kategorie zbraní: A - zakázané (automatické, ...), B - na povolení (samonabíjecí - pistole, samonabíjecí pušky, ...), C - na ohlášení (pušky, brokovnike, ...), D - na občanku (vzduchvky, plynové pistole, perkusní 1- a 2-rané)). Následně vám bude tato vyjímka na 99,9% zamítnuta (neradi dávají vyjímky na zbraně kategorie A, když je už dají, tak ji dostane člověk, co už má zbrojní průkaz hodně dlouho, má ucelenou sbírku zbraní a do ní potřebuje některou zbraň kategorie A, ...).
Pokud byste vyjímku i tak získal, připravte se že byste si musel pořídit pořádný trezor, nebo dokonce trezorovou místnost (v zákoně o zbraních a střelivu jsou podrobnosti o požadavcích zabezpečení). Následně po opatření zbraně kategorie A by k Vám pravidelně jednou za rok chodila kontrola, zda máte zbraně správně zabezpečeny.
Ještě doplním, že je možné koupit samopal znehodnocený - není schopen střelby ani není možno jej vrátit zpět do střelbyschopného stavu) - v takovém případě se myslím jedná o zbraň kategorie D - na občanský průkaz.
doplněno 03.10.10 23:14:Doplním svojí odpověď odkazem:
fenry máte bodík, vzhledem k tomu, že manžel i dcera jsou sportovní střelci a Taktikal a jiné vlastní, máte úplnou pravdu jak postupovat i s tím trezorem, jen ještě doplním, že zásobníky a střelivo by měly být v jiném trezoru než zbraně.
Jen doplním, jsou to zákony:
119/2002 sb. Zákon o zbraních
384/2002 sb Vyhláška Ministerstva vnitra o provedení některých ustanovení zákona o zbraních
493/2002 sb Vyhláška Ministerstva zdravotnictví o posuzování zdravotní způsobilosti k vydání nebo platnosti zbrojního průkazu a o obsahu lékárničky první pomoci provozovatele střelnice
Do zbraní kategorie A nesmíte držet střelivo.
Vzduchovka, jejíž střela má kinetickou energii do 16J je zbraň kategorie D. Na zbraně kateorie D nepotřebujete zbrojní průkaz, musí Vám ale být 18 let. V podstatě se dá říct, že zbraně kateorie D se prodávají "na občanku".
sasdax- vzduchovku vám vysvětlil kolega a já dodávám, že si můžete koupit bez zbrojáku krásnou repliku zbraně na poplašňáky.
Ne že bych to potřeboval. Zbraně mě nijak zvlášť nezajímají. Na vojně jsem si zastřílel ze samopalu, ale že bych to vyhledával to ne. Kdybych chtěl utrácet peníze, tak jdu s kolegou na střelnici a zastřílím si. Pro mě je to spíše takové zpestření. To raději paintball.
Jen jsem se chtěl ujistit že jsem to špatně pochopil.
obávám se, že nemáš šanci, pořadovník je už plný...
zatím se objednej u psychiatra...a před tím choď na pohotovost, zřejmě si narazil do něčeho móc tvrdého...
doplněno 02.10.10 12:17:buss, už tu někdo psal, že by jsi se měl zaregistrovat, aby jsme tě mohli hodnotit
...chodit s bubnem na zajíce, když chce koupit funkční samopal, to je na toho Chocholouška... máš pravdu, seriózní zájemce to hledá trochu jinak, než na (i když seriózní) poradně...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.