Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jezdíte po silnicích?

Od: andrea2® odpovědí: 28 změna:

Zrovna jsem jel 10 km v ten nejhorší čas. Kde dřív sem tam projelo auto, nyní každou půlminutu auto. Jak to vidíte z hlediska zdraví, rakoviny atd. za těchto podmínek? Když někdo rád jezdí na silničním kole a terén ho nebaví?

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jezdím i po silnicích, ale po méně frekventovaných.

Dříve jsem jezdil výhradně na silnici, dnež (posleních 20 let) už jen na MTB.

Z hlediska zdraví bych nesoudil rakovinu, ale to, že Vás někdo sejme...

Ale vše má svoje. Aktuálně (a po Covidu) se nám zde v lesích "rojí" doslova tlupy "rekreačních cyklistů na elektrokolech" a už to vážně "není ani hezké".

max2
hodnocení

1x

Tak klub "sebevrahu" jezdi casto po silnici I/23 z Brna na Ceske Budejovice. Kolikrat to byl i nejaky zavodni tym.

Pritom uz od Brna muzou jet po soubezne trase az do Nameste nad Oslavou. Od nameste to muzou vzit hned nekolika trasami na jih, na Znojemsko, kde velky provoz neni a pres M.Krumlov nebo Ivancice se vratit do Brna. Kdo hodla jezdit po silnici I.tridy, at si sedne do autobusu a pozoruje, co to dela s ridicem, ten je po takove jizde z cyklistu na prasky. *ee*

hodnocení

0x
10km je ještě v pohodě, ale jezdi denně přes stovečku a taky o tom budeš přemýšlet víc a víc. Docela se divím, kolik aut ještě projde přes emise, to by mě zajímalo. Nebylo jak za covidu, vzduch čistý a nikde nikdo. Teď mi to připadá, že čím dražší nafta a benzín, tím víc aut jezdí. Na Slovensko a Rakousko to mám kousek, takže většinou jezdím tam, menší provoz a taky řidiči nejsou nervově labilní jako u nás. Tady si člověk není jistý ani na lesních asfaltkách, v lese je daleko nebezpečnější, protože auta si tam často zkracují cestu. Na silnici ti snad někdo zastaví, ale v lese by tě klidně nechali ležet. Cyklostezky jsou fajn, když neni teplo, jinak je to plné bruslařů, koloběžek, ženských s kocarkama nebo někdo prostě jen venčí psy. A já se tomu ani nedivím, pro chodce ideální způsob, jak se dostat vedle do dědiny a nejít po silnici.
doplněno 13.07.22 00:18: Martine já to samozřejmě vím. Když jedu pro rohlíky, sednu na krose a kličkuju na těch jakože městských cyklostezkach mezi chodci, ale beru to tak, že i lidi musí někudy chodit. U nás postavili cyklostezku okolo zahrádkářské oblasti, kde pochopitelně chodili lidi na své zahrádky. Teprve po roce si město uvědomilo, že ti lidi nemají kudy chodit, tak se znovu utratilo hodně peněz na výměnu značek, aby to bylo legální i pro chodce. Sranda je, že cyklista jedoucí po silnici měl problémy s policií, ale chodci na cyklostezce nikdo nepokutoval. Dnes už cyklista nemusí využívat žádné cyklostezky, ale problém je, že řada řidičů ani tohle neví, protože na povinné školení jako profi řidiči nemusí. A taky řidiči často neumí rozeznat silniční závodní kolo, které je určené na kvalitní povrch. Zajímavé, že na Slovensku takové cyklostezky nejsou, nebo tam kam jezdím jsem žádné neviděl a evidentně to jde bez problémů. Ještě se mi nestalo, že by mě tam někdo vytruboval nebo něco podobného, i když bezohledne výjimky se najdou, ale to je nic ve srovnání u nás. Tady ty problémy a nesnášenlivost vyvolávají jen řidiči ve snaze si privlastnit silnici, úmyslně parkují v pruzích pro cyklisty a hledají problémy, tam kde nejsou, místo aby se zamysleli sami nad sebou.
lubosnovak

A proč by neprošla? Emise se měří s ohledem na emisní limity dané v době výroby toho auta. Já jsem zase pro zákaz cyklistů na silnicích, ať si jezdí po polňačkách a nebo lesem, tam žádné emise čichat nemusí. Silnice jsou primárně pro auta, ne pro nějaké pumpičkáře!

Lubosnovak: A to jste vymyslel sám, nebo Vám to někdo poradil? Musím se podívat do platných zákonů...silnice primárně pro auta..., cyklisté na polňačku...

Zatím jsem to nikde nenašel, ale třeba sem tu sbírku zákonů vložíte, že?

A mimochodem, aby Vám to nebylo divné...Jsem jak cyklista, tak motorista. Nájezd na kole cca stejný jako v autě. Jsem tudíž rozdvojená osobnost, nevím komu fandit víc.

lubosnovak

To je můj návrh. Spoustě lidí se to moc líbit nebude,ale je to tak. Zvláště,když 80 % (opět dle mého názoru, podle toho, co jako řidič vídám na silnicích) cyklistů nechce (ne že nemůže, ale schválně nechce) dodržovat zákony, jízdy na červenou , vjezd do křižovatky bez rozhlížení, apod.

Prostě nemám cyklisty rád.

To máte potom těžký život.

Já ale ještě těžší.

Nemám rád některé cyklisty, stejně jako nemám rád některé řidiče aut. Analogicky k tomu některé cyklisty a řidiče rád mám.

Prostě dilema.

lubosnovak

*smich*

Tak to jsme na tom opravdu oba dva špatně.

A proč vy nejezdite na silnicích pouze pro motorová vozidla? Taky vás tam nikdo nevyhání, ani na dálnice. Ostatní silnice jsou veřejné komunikace a může je využívat každý, tak jako každý na ně přispívá ze svých daní. Možná by to chtělo zopáknout autoškolu a taky psychotesty, protože hrozí riziko, že své auto použijete jako zbraň.
Jinak můj diesel z roku 2008 nevypusti ani obláček dýmu. Koncovka výfuku neustále čistá jak dětská prdelka. Tím neříkám, že nevypouští jedovaté rakovinotvorne plyny, ale jak je tedy možné, že mnohem mladší vozy vypouští oblaka černého dýmu? Možná si to tak v autě nesledujete nebo v něm strávíte míň času, ale když na kole sedíte čtyři pět hodin, tak takových kouřících komínů napočítáte víc než si dokážete připustit. Potkat v Rakousku takto kouřící auto je prakticky nemožné.

V ČR máme největší síť cyklostezek a stejně ty pumpičky místo po cyklostezce nejedou klidnou krajinou s odpočívadlama, ale rvou se na silnice, jako by to dělali schválně.

Ve městě mnohdy jedou souběžně s cyklostezkou na silnici.

Gumídku, ono to s tou nejhustší sítí cyklostezek zase nebude tak horký. Jsou oblasti, kde se dá, ale třeba u nás jsou cyklostezky tažené po polňačkách a silnicích III. třídy a to se místy fakt nedá (je to horší než pít kafe z těch bílejch plastovejch kelímků *kafe*). Jezdím 30 denně, silničku jsem odstavil a koupil krose a mnohde mám problém se na tý "cyklostezce" udržet. Po posledních deštích přenáším a do zatáček najíždím na svislo, kdybych to poklopil, tak se svezu po prdeli. Tohle je taky "cyklostezka" ze statistiky.

lubosnovak
Souhlasím s gumidkem.
Oni se ti cyklisti na silnicích pozabíjejí sami svou neopatrností. Jak jsem už uvedl, jízda na červenou, nerespektování pravidel silničního provozu, atd. A teď aby je člověk místo toho, aby je objel, se raději otočí a pojede jinudy, aby nedostal pokutu za nedodržení 1,5 metru.

Nejhorší je, že u nás jezdí bedny na kole rohlík.cz a to se fakt někdy objet v husté špičce nedá a zavazí jak sviň...

To už fakt ty pumpy střílet. Aspoň nejezděte tour de france v ranní špičce...

To už raději zdražit a stále jezdit caddynama a doblama

Jezdíte po silnicích?

Kam jsme se to dostali? Tohle patří k cyklistice asi jako koňskej povoz na dostihy *alene*.

Gumidku doporučuji ty cyklostezky vyzkoušet na kole. Potom možná pochopíš... Jsou takové, které nikam nevedou, sou i takové, kde je každých 50m značka cyklisto slez z kola. Nebo jsou i asfaltové, které jsou super první dva roky, poté se začnou vlnit od kořenů pod nimi a to i na celoperu je o zuby. A ty ze zámkové dlažby, jen aby se utratily dotace nejsou sjízdné na silničním kole vůbec. Když do toho zamicháš chodce, děti, psy, přes celou šířku, vyjde ti, že mnohem lépe je jet po silnici. Ono na takové cyklostezce nejde udržet výkon, tam kde ho chceš mít. Buďto není žádný nebo naopak při rozjezdu vysoký, takový trénink ti nic nedá. Jenže to řidič nepochopí, dokud na to kolo osobně nesedne.
Štíre.. většina lidí nerozlišuje jezdce na kole jedoucího pro rohlíky a cyklistu výkonnostního či závodního při tréninku. Samozřejmě, že na cyklostezce se trénovat nedá ani omylem a to z mnoha důvodů. Ano, jeden z důvodů je i obrovský rozdíl mezi rychlostí běžného typického uživatele cyklostezky a cyklistou. To že ten rozdíl může být klidně 3 i 4 násobný, to je fakt.
Na dálnici se také nepotkávají (a logicky z důvodu bezpečnosti ani nemohou) auta s max. rychlostí 30km/h a 130km/h. Na to zákon kupodivu pamatuje.
lubosnovak
Nikdo nebrání cyklistům ty cyklostezky opravovat, ať jdou k volbám a volí třeba stranu cyklistů, nebo ještě lépe, můžou ji založit.
Nám motoristům také D1 dlouho nikdo neopravoval a nesvádím to na cyklisty.

Oni nějakou tu stranu dávno mají. Dokonce byla u Jílkové v Máte slovo, jak se řešilo to objíždění.

lubosnovak
12.07.22 23:30
Bože můj *modla*
runner2
Gumidku s kym porovnavate tu nasi nejvetsi sit cyklostezek?

... na Hané jich je taky hromada a rozhodně to není jen offroad. Uničov, Mladějovice, Šternberk fungl nový asfalt stejně jako trasa do Horky nad Moravou. Opět funglovka.

euro.cz/...

Tak u nás cyklostezky (pouze pro cyklisty) 0. Proto nerozlišuju mezi cyklostezkou a cyklotrasou, jak je asi patrné z mého popisu výše. Po vyhrazené cyklostezce (stezka pro pěší a cyklisty) jedu ze 30 km asi 500 metrů. Mezi rybáři, dětmi, kočárky, psy navolno, spícími i pářícími se kachnami, bordelem ze stromů, splavenou hlínou. Ale jinak jako jo, povrch kvalitka. Na druhé straně města je cyklostezky asi 1,5 km. Začíná a končí nikde...

No vidíš. U nás ten bordel na cykloasfaltkách není a stejně pumpy jedou jak naschvál po silnici.

lubosnovak
13.07.22 11:39

hodnocení

0x

Tak potkat každou půlminutu auto asi není nic moc. Na druhou stranu, vemte to z Ípáku na Karlák pěšky a uvidíte, co je to zátěž. Jak píše Martin, je mnohem pravděpodobnější, že Vás někdo sejme, než že dostanete rakovinu. Pokud ale chcete udělat něco pro svoje plíce a nehodláte měnit trasu, mohu doporučit tuhle masku.

respro.com/...

Je to o zvyku, odpor při nádechu téměř žádný, při výdechu naprosto neznatelný. Jako celoživotní alergik a dlouholetý astmatik teprve s touhle maskou jedu sezónu durch, bez ohledu na to, jaké je počasí a co zrovna kvete. Akorát občas někdo blbě čumí. No a co.

el
hodnocení

0x
Momentálně jezdím jen do práce, a po městě a okolí. U nás není moc bezpečných cest kde bych silničku využil. A cyklostezky slouží často jako promenády. Jezdim jen na horáku a silnicim s hustým provozem se vyhýbam co to jde. V husté dopravě mě často bolela hlava z výfukových plynu, ale větší riziko vidím v nějaké nehodě. Několikrát se mi stalo že mě někdo prostě přehlédl a nedal přednost, letos zrovna autobus.
Je to o hubu co dodat.

jd
hodnocení

0x

Zachytil jsem v sobotu informaci, nevim zda je pravdiva, ze jsme snad druzi v poradi raka plic? Snad v Evrope ci jak. Takze jezdit na silnici, kde jezdi stare nakladaky, tak to bych fakt - kvuli sportu - urcite nedelal.

nehlede na riziko nehody

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]