Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jízda na jednokolce - praktická zkušenost

Od: jednokol odpovědí: 10 změna:
Dobrý den,
hledám někoho kdo umí jezdit na jednokolce a mohl by mi poradit?
Koupil jsem si tu nejzákladnější jednokolku s kolem "20" x 1.75. Učím se asi 2 měsíce, byl jsem na ní asi 10x po půlhodině. Od nějaké opory se odrazím a ujedu třeba 2-15m, pak padám. Málokdy dokážu nastoupit z volného prostoru, prostě zkouším a když se mi to podaří, většinou po pár metrech jsem stejně nohama na zemi :)
Nemá někdo praktickou zkušenost, kdo se opravdu učil jezdit?
Pokud by se někdo našel ze Zlínského kraje, nejlépe okres Vsetín, bylo by to úplně nejlepší, ale budu rád za každou praktickou radu. Nevím co je špatně
Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vikuturu
hodnocení

5x

Ahoj,

Já jsem se na jednokolce učil za prvního covidu...

Týden to bylo trápení podél zdi garáže, pak najednou "cvak" a docela to šlo... Důležitý je podle mě naučit se rozjíždět, pak už to nějak jede... A hlavně "přečůrat" mozek, který ti neustále říká, že to je přece jenom jedno kolo a není možný se na tom udržet :D Chce to zkoušet, zkoušet, zkoušet... Najít si nějaký rovný plácek, ideálně třeba nějaké hřiště s mantinely a brankami (kvůli nastupování zezačátku) a dávat si reálné cíle - např. nejdřív přejedu do půlky, pak celé hřiště atd... Ve finále na to nakonec přijdeš (pochopíš ten "grif" - princip balancu a pohybu, podobně jako když se malé dítě učí na kole), jak držet balanc a po úspěšném rozjetí prostě jedeš, dokud se neunaví nohy, což u jednokolky ze začátku je po celkem krátké chvilce, přecejenom je to "furtošlap". Já jsem teda z Prahy, ale pořídíil jsem si qu-ax Muni se zesíleným rámem a nábojem, má to trochu širší plášť, 20". Přeju hodně úspěchů!

jednokol
hodnocení

Děkuji za praktickou zkušenost se všemi radami.
Já jsem popravdě po 15-20 minutách tréningu na jednokolce celý spocený, nohy opravdu jdou cítit.
Nejvíce jsem mohl ujet tak 30m, ale teď prostě tuto vzdálenost vždy nedokážu ujet a navíc po 30m jsem ty nohy cítil dost, nepřipadal jsem si, že jedu na kole a pohoda, ale byl to zápřah. Jak někdo dokáže ujet třeba 1km na jednokolce vkuse? Ono se dá i nějak odpočívat za jízdy?
Orientačně za kolik hodin aktivní jízdy a tréningu se dá naučit na jednokolce plynule jezdit?
A nemůže být problém i v tom, že mám tu nejobyčejnější jednokolku za cca 1500Kč?
Děkuji
vikuturu

Tak ono ze začátku je to záhul... Ale člověk asi na ten nový pohyb postupně zvykne... Je důležitý myslet i na to, že je potřeba v tom sedle opravdu sedět a vyvažovat spíš středem těla... Obecně ze začátku mají všichni tendenci na té jednokolce tak trochu "stát" a urvat to nohama, z toho pak bolí ty nohy. Ale jakmile ten pohyb a princip pohybu pochopíš, zjistíš, že si do toho můžeš krásně sednout a tím pádem dáš i trochu odpočinout nohám.

Je taky dobrý se u těch prvních pokusů zkusit natáčet, pak krásně vidíš, jaký máš držení těla, důležitý je sedět rovně a koukat pokud možno do dálky, to tě donutí se narovnat.

Co se týče ceny, myslím, že takhle ze začátku je to jedno - na základní naučení to stačí, draží jednokolky se pak liší kvalitou materiálů například, případně mají lepší sedlo, nějakou tu brzdu... Ale v podstatě je to pořád rám, sedlo, kolo a dvě šlapky.

Taky mě napadá, zkontroluj si, jestli nemáš sedlo moc nízko, to nohám taky úplně nesvědčí.

Za jak dlouho se dá naučit? To se nedá takhle říct, každý to má jinak a záleží, kolik času tomu věnuješ. Já jsem dojel do hospody a zpátky (asi 1km) po cca 8 dnech tréninku, ale to jsem kolku bral fakt denně na plácek aspoň na hodinku a dřel jsem a dřel jsem... Obecně si myslím, že zhruba ten týden každodenního tréninku je docela OK, ale každý to má jinak...

jednokol
hodnocení

Díky za všechny rady a zkušenosti.
Budu muset asi ještě hodně trénovat, dostanu se však na ní tak 1x za týden, jestli i toto nemůže být problém, že to zapomínám po této době?
Sedlo mohu zkusit dát ještě kousek výše, již jsem ho po pár mm mnohokrát zvedal.
Pokusím se na sedle sedět a dívat se do dálky, třeba opravdu něco dělám špatně.
vikuturu

Rozhodně, čím častěji se na kolku dostaneš, tím lépe. Jak říkám, já jsem ze začátku chodil aspoň na chvilku odpoledne denně. Ale 2x-3x za týden by mohlo být OK.

xman
hodnocení

3x

Asi 3 vteřiny snažení mi to dalo:

jednokol
hodnocení

Děkuji, toto video už mám párkrát shlédnuté.
xc

Tak si všimni, že on ve videu hovoří o úplně jiných, daleko větších časových investicích do tréninku

jednokol
hodnocení

Video jsem viděl 2x, mluví se v něm, že na jednokolce se člověk naučí za 3-7dní.

hodnocení

0x

Tak nevím, nevidím problém. Přečetl jsem zběžně otázku, komentáře a odpovědi jsem nečetl, ale v 50 letech jsem právě tuto jednokolku koupil, sedl na ni a od první vteřiny jsem jezdil naprosto suverénně po tělocvičně. Bez problému třeba půl hodiny a bez jediného pádu. Ne, nevytahuji se, jenom konstatuji, že to jde. Na nějakou vysokou, na které jezdí cirkusáci, bych si ale určitě netroufl, on přece jen držkopád z jednoho metru /ani ne/ vypadá jinak než ze dvou nebo více *slunce*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]