Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nalezl jsem na zahradě použitou vzduchovku Slavia 620 a jelikož byla silně zanedbaná a zamaštěná, musel jsem ji kompletně rozebrat a vyčistit. Otázka tedy zní, čím mám píst s pružinou před složením namazat. Na jednom fóru jsem se dočetl, že se nemá mazat obyčejným olejem, protože v závislosti na tření a tlacích v pístu vznikají výbučné plyny a při jejich explozi se ničí těsnění pístu. Někdo zase radil promazat ho motorovým olejem a druhý toto vzápětí zavrhl, že je to lepidlo. Může mi tedy někdo poradit, co použít... zda olej WD, nebo vazelínu smíchanou s olejem anebo úplně něco jiného? Mnohokrát děkuji ta Vaše rady.
Jde o to, jestli ji chcete zakonzervovat a uložit, anebo používat. Pokud zakonzervovat, tak je lepší nějaký hustší olej (jsou speciální konzervační oleje na zbraně a podobou mechaniku). Pokud chcete zbraň používat, tak spoušť a mechanismy, které se nepohybují rychle namazat olejem na zbraně, na píst a válec je dobrý třeba petrolej, který maže ale nemá velký odpor. Ale na druhou stranu, je lepší to namazat třeba toaletní vazelínou, než to nechat rezavět...
doplněno 30.11.12 22:17:Ano, MD, WD, Konkor je na pohyblivé části výborný.
Výrobce doporučuje olej, mazivo na vzduchové zbraně. O mazání pístu, válce se nezmiňuje, uvádí dát do odborné opravny, tedy vůbec nerozebírat. Jinak hovoří o zážehu maziva. Spíše bych koupil nový píst, pružinu nechal vyměnit. Zadat do vyhledávače třeba ošetřování vzduchovky a pod.
Každý výrobce doporučuje výhradně originální materiály, včetně autorizovaného servisu. Vzduchovka má sloužit na zahradě pro mé děti, kde také zůstane uložená v chatě. Jelikož už nás opakovaně vykradli a jelikož (pod mým dohledem) ji budou používat děti, nechci investovat velké částky do opravy a ani kupovat novou. A náhradní díly se již na Slavii 620 neprodávají. Toto je také důvod opravy. Přesto děkuji za odpověď.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.