Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Běh - začátečník

Od: ollka odpovědí: 17 změna:
Dobrý den, jsem začátečnice s během. Chodím běhat už asi dva týdny, takže zatím jsem byla asi 6x. Mám ale problém uběhnout i 5km pod 20 min...trvá mi to tak 27-30 minut. Nevíte, jak běžet rychleji a hlavně uběhnout i větší vzdálenost?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

2x

Trénovat ;)

Tak aby to mělo hlavu a patu a ne jen tupě nabírat kilometry... Mmch. jít 6x běhat a dát 5 km za 30 minut vůbec neni špatný.

hodnocení

1x

Běhejte jen tolik, aby vám to dělalo radost a výsledky se časem dostaví sami... *palec*

hugg*
hodnocení

1x

Mám ale problém uběhnout i 5km pod 20 min

:) 5 km pod 20 min dělá problém i většině mužů. Na regionálních závodech, mezi ženami, tento čas dosáhne jen několik nejlepších.

hodnocení

1x

5km pod 20min (a to bych ještě předpokládal alespoň mírný terén, nikoliv rovný atletický ovál), to nedá ani 80% trénovaných jedinců..(je to 15km/h).

18km za hodinu (o něco málo více), to na hodinovce dal jeden z nejlepších běžců v kraji..

Neklaďte si nesmyslné cíle..a začnete pomalu, trpělivě a s pokorou.

runner2
hodnocení

1x

Běhání je dlouhodobá záležitost, styl života. Za dva týdny nemůže být nějaké zlepšení znát. Základem je na sebe nespěchat, neupínat se k nějakému času nebo k uběhnuté vzdálenosti. Běhej pomalu, asi tak aby jsi byla schopná se při běhu s někým bavit. Běhej pravidelně - stačí obden ale trvale. Na kilometry se neupínej, jdi si zaběhat na 30-60min, nevím jakou máš počáteční fyzičku. Cílem by mělo z počátku být si na běh zvyknout, příjmout jej jako pro tebe přirozený pohyb, mít z něj radost. K čemu Ti bude kduž budeš teď chodit běhat denně a za měsíc toho otráveně necháš. Běhej v místech která máš ráda, pokud možno les. Každý výběh doplňuj protahováním, na netu si najdi běžeckou abecedu.

Já běhám již asi 35 let, začátky byly neúmyslné - bydleli jsme na samotě v podhůří a když jsem chtěl jít po škole za kamarády, musel jsem cca 5km pře les. A rychlejší bylo to vzít klusem, navíc jsme s klukama lítali furt po lese. Takže jako kluk jsem běhal bez nějakého cíle. Na střední jsem začal s atletikou a závoděním tréninky jsem měl první roky 4x týdně (2 x dráha, 1-2x terén, 1x závod). Později byla intenzita a kvalita výrazně vyšší ale začátky byly hodně pozvolné.

Takže moje rada v počátku na sebe nespěchej a hlavně si během dělej radost. Způsobů tréninků jak se zlepšit je řada ale počkal bych s tím, nejprve se nauč běhat pomalu.

hodnocení

0x

2 týdny, to ještě není moc, vydržte měsíc a tělo si zvykne a přizpůsobí se. Teď ten čas stačí a bude se zlepšovat. Nezávoďte sama se sebou, začínejte každý den pomalu a pak můžete zrychlovat, podle toho, jak vám to bude chutnat. Hlavně vydržte! Podívejte se na běžecké setvery např. www.bezvabeh.cz nebo www.behej.com, najdete tam spoustu rad a taky tréninkové plány pro různé vzdálenosti a různé časy. Začněte s tím na 5 km a časem jen 30 minut a nepřehánějte to, musíte běžet pro radost a ne s úsilím. Za měsíc dva můžete tréninku přidávat...rychlost, delší kilometráž, kratší časy. Uvidíte, jak se to bude zlepšovat. A pak si klidně troufněte na nějaký závod, nějaké závody. Hlavně vždycky rozbíhat s rozumem, pomaleji a myslet na to, že chcete uběhnout delší trať a ne se utavit na 1. km a pak odpadat. Kolik vám je let a kde bydlíte, určitě bych vám mohl poslat nějaká doporučení nebo kontakty. Nebo napište, vnitřní poštou nebo přímo na mail jak123-zavináč-email.cz Tak ať se vám hodně hodně daří a máte ze sebe radost!

ollka
Dekuji! Citim trosku zmenu, ubehnu uz i o 1-2km vic a behani me i vic bavi

ollka
hodnocení

Pardon, překlep, mají to být 4km

Tak to je trochu jiné, ale v podstatě platí stále to stejné.

Zvolna a vytrvale trénujte a zlepšení se dostaví. Ono i těch 12km/h je pro začátečníka relativně slušné tempo.

Až naběháte pár desítek, stovek..a tisíců kilometrů, čas se výrazně zlepší.

Samozřejmě lze ale trénovat různě "efektivně", zkuste trochu nastudovat pásma TF a pokud máte chytré hodinky, některé z nich mají i vestavěné "tréninkové" kurzy pro různý účel a různou vyspělost trénované osoby.

hodnocení

0x

K tomu se postupně proběháte. Jsou dobré intervalové tréninky.

Takový standard je rychlost běhu 1km za 6 minut (10km/hod), ti lepší mají 1km za 5 minut (12km/hod). Není ostuda začínat běhat 1km za 6.30 a ani to není ostuda neuběhnout. Chce to čas. Není dobrý se přepínat, ale není dobrý to ani flákat. Pro zlepšení je nutné běžet alespoň občas na max a je nesmysl běhat každý běh stejnou trať se stejnou intenzitou, pokud se chcete zlepšit.

hodnocení

0x
Nejprve to chce aerobní vytrvalost, takže nejde o to jak rychle, ale o to, jak dlouho vydržím v aerobnim pásmu. Pak přidávat intervaly. A taky pravidelnost. 6x dva týdny je málo, to tak týdně, aby buňky mohly růst.
runner2

Stire, ja myslim ze u naprosteho zacatecnika je frekvence behani 3 x tydne tak akorat. Samozrejme nevime jaka je sportovni minulost, vek a ambice tazatelky ale behat 6x tydne to je fajn pro jiz zkuseneho bezce. Ja bych zacal velmi nenasilne a pomalu, tak aby ji beh bavil i za rok a hlavne telo si postupne na beh zvyklo.

Chce běhat rychleji a delší čas. Bohužel bez dostatečné přípravy odspodu v aerobnim základu to nepůjde. Musí trénovat pravidelně, poněvadž superkompenzace trvá krátkou dobu a trénink v základním aerobnim pásmu není nijak zatezujici kde by hrozilo přetrenovani.
runner2
S tim naprosto souhlasim, trenovali jsme tak taky. Stale si ale myslim, ze cloveku, ktery zacina od nuly staci a je pro nej i vhodnejsi zacit behat obden. Spise bych zduraznil protahovani, bezecka cviceni pokud na ni nekdo dohledne.
Já teda neběhám, jezdím jen na kole, asi deset let, ale z jara se snažím jezdit denně, protože základní vytrvalost v aerobnim pásmu není extra zatezujici, popř jen s délkou tréninku, ale i tak 4 až 6 hodin postupně jde bez velké námahy. Jde o to nenastupovat sám sobě a držet se v dolní třetině aeribniho prahu, takže si hlídat tepy a výkon. Teprve pak přichází na řadu intervaly a kopce a tam už může být regenerace delší v závislosti na zátěži. Ono když už to člověk nějakou dobu dělá, sám pozná, kdy je třeba pauza a těch 600-700km týdně jsem dával běžně, víkend zpravidla volno nebo lehké vyjíždění, zbavit se laktátu. Pokud tedy chce vydržet déle, musí běhat aerobně. Ono 100metru, 5km nebo maraton se běhá úplně jinak, vytrvalost se musí natrénovat odspodu a začátečník by neměl vůbec překračovat svůj anaerobní práh. To nedělají v tréninku ani profíci.

hodnocení

0x
Tak co? Pomohl aerobní trénink? Pokud jste trenovala správně, určitě už jste zaznamenala změny ve vytrvalosti.
doplněno 06.06.22 13:13: Škoda, že většina lidí nedá už zpětnou vazbu. Někdy mi to přijde, že lidi položí dotaz a už se ani nevrátí pro odpovědi. Snaha pomoci nebo poradit je jaksi jen ztracený čas. Na stravě lidi komunikujou úplně v pohodě, vyměňují názory, lajkují tréninky přátel... Asi jiná sorta lidí
Jiná doba..
Dnes už se ani většina cyklistů nezdraví, dříve to byla zcela normální a slušné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]