Nejste přihlášen/a.
5km pod 20min (a to bych ještě předpokládal alespoň mírný terén, nikoliv rovný atletický ovál), to nedá ani 80% trénovaných jedinců..(je to 15km/h).
18km za hodinu (o něco málo více), to na hodinovce dal jeden z nejlepších běžců v kraji..
Neklaďte si nesmyslné cíle..a začnete pomalu, trpělivě a s pokorou.
Běhání je dlouhodobá záležitost, styl života. Za dva týdny nemůže být nějaké zlepšení znát. Základem je na sebe nespěchat, neupínat se k nějakému času nebo k uběhnuté vzdálenosti. Běhej pomalu, asi tak aby jsi byla schopná se při běhu s někým bavit. Běhej pravidelně - stačí obden ale trvale. Na kilometry se neupínej, jdi si zaběhat na 30-60min, nevím jakou máš počáteční fyzičku. Cílem by mělo z počátku být si na běh zvyknout, příjmout jej jako pro tebe přirozený pohyb, mít z něj radost. K čemu Ti bude kduž budeš teď chodit běhat denně a za měsíc toho otráveně necháš. Běhej v místech která máš ráda, pokud možno les. Každý výběh doplňuj protahováním, na netu si najdi běžeckou abecedu.
Já běhám již asi 35 let, začátky byly neúmyslné - bydleli jsme na samotě v podhůří a když jsem chtěl jít po škole za kamarády, musel jsem cca 5km pře les. A rychlejší bylo to vzít klusem, navíc jsme s klukama lítali furt po lese. Takže jako kluk jsem běhal bez nějakého cíle. Na střední jsem začal s atletikou a závoděním tréninky jsem měl první roky 4x týdně (2 x dráha, 1-2x terén, 1x závod). Později byla intenzita a kvalita výrazně vyšší ale začátky byly hodně pozvolné.
Takže moje rada v počátku na sebe nespěchej a hlavně si během dělej radost. Způsobů tréninků jak se zlepšit je řada ale počkal bych s tím, nejprve se nauč běhat pomalu.
2 týdny, to ještě není moc, vydržte měsíc a tělo si zvykne a přizpůsobí se. Teď ten čas stačí a bude se zlepšovat. Nezávoďte sama se sebou, začínejte každý den pomalu a pak můžete zrychlovat, podle toho, jak vám to bude chutnat. Hlavně vydržte! Podívejte se na běžecké setvery např. www.bezvabeh.cz nebo www.behej.com, najdete tam spoustu rad a taky tréninkové plány pro různé vzdálenosti a různé časy. Začněte s tím na 5 km a časem jen 30 minut a nepřehánějte to, musíte běžet pro radost a ne s úsilím. Za měsíc dva můžete tréninku přidávat...rychlost, delší kilometráž, kratší časy. Uvidíte, jak se to bude zlepšovat. A pak si klidně troufněte na nějaký závod, nějaké závody. Hlavně vždycky rozbíhat s rozumem, pomaleji a myslet na to, že chcete uběhnout delší trať a ne se utavit na 1. km a pak odpadat. Kolik vám je let a kde bydlíte, určitě bych vám mohl poslat nějaká doporučení nebo kontakty. Nebo napište, vnitřní poštou nebo přímo na mail jak123-zavináč-email.cz Tak ať se vám hodně hodně daří a máte ze sebe radost!
Tak to je trochu jiné, ale v podstatě platí stále to stejné.
Zvolna a vytrvale trénujte a zlepšení se dostaví. Ono i těch 12km/h je pro začátečníka relativně slušné tempo.
Až naběháte pár desítek, stovek..a tisíců kilometrů, čas se výrazně zlepší.
Samozřejmě lze ale trénovat různě "efektivně", zkuste trochu nastudovat pásma TF a pokud máte chytré hodinky, některé z nich mají i vestavěné "tréninkové" kurzy pro různý účel a různou vyspělost trénované osoby.
K tomu se postupně proběháte. Jsou dobré intervalové tréninky.
Takový standard je rychlost běhu 1km za 6 minut (10km/hod), ti lepší mají 1km za 5 minut (12km/hod). Není ostuda začínat běhat 1km za 6.30 a ani to není ostuda neuběhnout. Chce to čas. Není dobrý se přepínat, ale není dobrý to ani flákat. Pro zlepšení je nutné běžet alespoň občas na max a je nesmysl běhat každý běh stejnou trať se stejnou intenzitou, pokud se chcete zlepšit.
Stire, ja myslim ze u naprosteho zacatecnika je frekvence behani 3 x tydne tak akorat. Samozrejme nevime jaka je sportovni minulost, vek a ambice tazatelky ale behat 6x tydne to je fajn pro jiz zkuseneho bezce. Ja bych zacal velmi nenasilne a pomalu, tak aby ji beh bavil i za rok a hlavne telo si postupne na beh zvyklo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.