Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna řetězu u horského kola

Od: juelen odpovědí: 16 změna:
Ahoj, potřebuju dát dohromady svoje kolo rock machine manhattan 40-29
Moje otázka zní na řetěz,lze ufiknout flexou,nebo kleštěmi starej řetěz a koupit novej s nějakou takovou tou jen zapadavaci spojkou? Aby novy sel dat bez specialniho nářadí a nýtování? A jak objednat správný řetěz? Počet článků plus ho rozříznutý změřit?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Rozpojit řetěz můžete jak chcete..třeba to flexou, když to neumíte jinak.

Nový řetěz koupíte dle počtu pastorků (8,9,10,11,12s) a jeho délka musí být stejná nebo delší než je teď.

Pokud je zcela shodný počet článků (těžko) tak jen rychlospojkou spojíte. Jinak je potřeba zkrátit pomocí nýtovačky (lze i jinak, ale to už je lámání přes koleno).

Pozor, některé řetězy bývají směrově orientované a také musí sednout dobře na zuby převodníku (slabší, silnější zub...).

hodnocení

1x

Shimano ma retaze nitovane, SRAM ma aj modely so spojkou. Kupujte podla poctu ozubenych kolies vzadu, Pozor, po vymene retze sa moze situacia zhorsit, ak mate opotrebovane ozubenene kolesa a bude nutna vymena.

Retaz sa rozpaja nitovackou za max 200 CZK, nie flexkou. Nitovacka sa hodi aj na skratenie retaze na rovnaky pocet clankov, ako teraz.

hodnocení

1x

Řezat řetěz flexou, to mi nepřipadá jako dobrý nápad. Nový řetěz budete muset zkrátit na stejnou délku a řezat flexou ho nemůžete, protože ho pak nespojíte. Bez nýtovačky se neobejdete. Nejlepší pro vás by bylo odvézt kolo do servisu, výměna řetězu je pro servismana práce na 10 minut, takže moc platit nebudete.

hodnocení

1x

Flexou ne, řetěz by musel do svěráku, a jek? Taky podle počtu pastorků je rozdílná i šíčka řetězu. Je vidět, že tomu nehovíš, nech to servisu, nic nezničí a ještě proti amatérštině ušetříš.

runner2
hodnocení

1x
Výměnou řetězu to nemusí skončit. Může se stát, že budete muset měnit i kazetu protože řetěz bude přeskakovat. Soudím dle toho, že jste na to chtěl jít flexou, takže kdoví jak dlouho tam ten řetěz je..
juelen
hodnocení

Retez je tam je dva roky a max 2.000 vim ze by mwla byt polovicni lhůta zas tak to nenafukujte...flexou jsem chtel starej demontovat preriznout, protože by sel stejne do šrotu a novej samozrejme radne namontoval se spojkou...neni to jen tak tak to dam do servisu alw zase ze me nedelejte idiota chapu ze to vyznelo blbe sundat retez flexou...nicmene vas mohu ujistit ze ten novej bych flexou nemontoval postavil jsem svyma rukama cely dům,hold do kol a mechaniky nedělám
asd1

S tou flexou jde o to, že pokud řetěz neupneš do svěráku tak ho kotouč při prvním dotyku nabere potáhne, sekne se to, kotouč se rozlítne trefí tě mezi voči ;) Na to bys přišel až při řezání.. Navíc lítaj piliny.. Lepší je rozlousknout ho jinak, bez nýtovače stačí průbojníkem vyrazit nýt, řetěz do světáku, sikovkama ohnout napříč a tím ho rozlomit apod.

Nebo pořídíš nýtovač a uděláš to s nim, ale je třeba umět nýtovat (popis na cyklofórech) aby nýt měl pozici stejnou jako nýty z výroby. Nýtovač se ti zaplatí při první výměně...

Řetěz se měří, nejlíp šuplérou, měří se "díra" mezi čepama, 132 až 132,4 bývaj nový řetězy, jak má 133,0 tak je na výměnu, někdo mění už při 132,8 Nebo na to je spešl měrka.

juelen
hodnocení

Škoda no,jsem čekal že starej preriznu a novy nasadim už pomocí rychlospojky,kolo čeká větší servis,myslel jsem si, že řetěz zvládnu sám,tak i ten bohužel budu muset svěřit servisu

Pokud se takto ptáte, tak zřejmě nejste zběhlý v údržbě kola a je pravděpodobné, že byste způsobil víc škody než užitku. Pokud kolo dáváte stejně do servisu tak je rozumnější nechat výměnu řetězu na nich. Pro mechanika je to práce na pár minut a nic nepoškodí.

el
Pokud jsi zručný a klasické nářadí už máš, základní servis zvládneš svépomocí. Defakto nářadí na základní servis se rovná částce za 1-3 návštěvy servisu v závislosti na tom co se bude servisovat.

Zručný člověk se nezeptá zdali může řetěz na kole přeříznout flexou.

el
To je fakt

asd1
hodnocení

0x

Na řetěz jít flexou je fakt prima nápad *smich* Jako jde to, ale podle dotazu to je lama a akorát mu to nafackuje, což u flexy může být dost průsšvih..

Když nemáš ani základní znalosti, tak si to nech vyměnit.. Nebo na rozpojení stačí dva šroubováky, hřebík a kladivo, dvoje sikovky a rozlomit..., pokud flexou tak řetěz do svěráku a řezat těsně vedle čelistí.

Ano nový podle počtu článků a jsou zacvakávací rychlospojky.. Ale radši nýtuju, je to lepší.

Je to tak...

Být tazatelem, raději bych se do žádných větších akcí nepouštěl.

Servisák to bude mít hotové za 2 minuty i se zkrácením řetězu.

juelen
hodnocení

Jojo, díky za upřímné odpovědi, nechám to na servisu,jsem spíše na kutění kolem zahrady a se dřevem,je to tak

riva
hodnocení

0x
Jestli tě to baví, tak směle do toho. Je to lepší než sedět v hospodě. V baráku je i víc místa na různé nářadí. Na internetu jsou návody, tak kdo má chuť, má i návody.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]