Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jaká by měla být optimální tepová frekvence při běhu.
Věnujete se tu někdo běhu, pravidelně?
Děkuji.
Pokud Vam reknu, ze optimalni TF je treba 165, budete podle toho behat? Asi ne. Podle dotazu jste zacatecnik a podle toho odpovim. Jako hobik behejte tak aby vas beh predevsim bavil. Behejte spise volne a pravidelne nekolikrat v tydnu nez intenzivne a jednorazove. Behejte tak aby jste po dobehu byl relativne v pohode, aby jste se po behu ciltil dobre. Dlouhodobym cilem by melo byt aby se beh pro vas stal prirozeny pohyb. Je treba ziskat bezecky zaklad a na nem pak lze stavet nejaky trening, kde pokud mate zavodni ambice, ma smysl se zabyvat i sledovanim TF. V dobach kdy my jsme zavodili zadne sporttestery k dispozici nebyly.
A jakou máte tepovou frekvenci vy? Při běhu?
Já teprve s během začínám, zajímá mě to spíš obecně, jestli to mám držet na 100 nebo na 150 nebo na 200. Koupil jsem si ten fitnes náramek, a mám po půlminutě běhu tep 140, zdá se mi to moc.
Nevím jestli ti to pomůže tepovku při běhu mám 120-130, v tempu 150-160. Klidový tep mám 40 a věk 50+
P.S.: Já také 50+ a klidovou TF mám (celodenní průměr a za celý rok) 59. Pokud bych bral klidový puls v noci, tak někde mezi 45-50. Trénink cca 10h týdně (průměrná TF při tréninku někde mezi 130-135 - na MTB).
Si trošku zapřeháněl nebo jde o zdravotní záležitost. 40 neměl ani Indurain... Normál u trénovaného hobíka je kolem 60..
Tazatel na delší běh se běhá v aerobním pásmu, jednoduše to poznáš tak že můžeš v pohodě mluvit s kolegou.. Po kud ml uvíš ta khle tak to je už nad anaerobním prahem = moc rychle = zvolni..
Delší běhy mívám v rozmení120 - 150, ale je to individuální.. Nejlíp zajít ke sportovnímu doktorovi a změřit se v zátěži..
Nijak vzlášt tránovaný nejsem. Aktivní pohyb tak max 5 hodin týdně. Běh, kolo, běžky. Běh 10km za 45-50 min. Prostě někdo má tepovku nízkou.
asd1: Miguel Indurain měl klidovou TF 28..., netrefil jste
Ze 160 na 60 (když přestal šlapat) mu TF klesla za 30s.
Kdysi jsem si prohlížel jeho záznam TF po vyjetí na kopec (ne kopeček, ale kopec). Těsně na vrcholu 165, pak 10 otočil nohama a měl tam 120..
asd1: Ne nepřeháním klidový tep na 40-45. Opakovaný měření na EKG v nemocnici 38. Rengen i ultrazvuk v normě. Tak nevím, ale nikdy jsem profi nesprtoval.
behavka:
Nebo si změř jakou máš maximálku a běhej v pásmu 70-75 procent. Po +-15 minutách "normálního" běhu zkus běžet naplno do mírného kopce dokud můžeš . A uvidíš jakou maximání tepovku ti hodinky ukáží. Skutečná max. tepovka bude asi o 5 tepů vyšší. Pokud např. naměříš 170 tp/min. pak vhodná frekvence pro běh je
od (170 + 5) x 0,70 = 122
do (170 + 5) x 0,75 = 131
Dosaď si místo (170) svojí změřenou maximálku. Pochopitelně zaokrouhli 120 -130 a v tempu nebo kopci 140.
Jaký člověk? Trénovaný, mladý, starší začátečník, holka? Jaký běh? Sprint, střední nebo dlouhá trať?
Třeba při intevalovém tréninku jsme si měřili tep a vyráželi na další úsek, až když jsme měli 120 tepů za minutu. Každý měl určitě jinou výchozí hodnotu. Někdo vyrážel dřív, další pár vteřin po něm a jiný čekal i déle, jak minutu...
Pokud se běhá rekreačně, tak se to bere podle toho, jestli si s kolegou při běhu zvládnete ještě povídat. Běžci to tak mají při vyklusání po tréninku nebo závodě. Netrénovaní by tak mohli začínat, aby se neutavili a běhání se jim neznechutilo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.