Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozebrání kazety s převody

Od: prevod odpovědí: 12 změna:
Ahoj, demontoval jsem z kola kazetu s ozubenými kolečky. Vím, že by byla vhodná fotka, ale tu teď bohužel nemám. Jedná se o obyčejné 6-ti kolečko, nějaké neznačkové z dětského horského kola. Potřeboval bych kazetu rozdělat na jednotlivé pastorky. Nejsou tam žádné drážky na klíč. Podle videa z YouTube by to celé pohromadě mělo držet nejmenší kolečko, které má závit. Ze starého řetězu jsem si udělal klíč, ale za boha nemůžu to nejmenší kolečko povolit. Bývá tak moc utažené, nebo je v tom jiný háček? Děkuji za nápovědu.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kami123
hodnocení

0x

Některé nejsou ani šroubované, ale nýtované.

hodnocení

0x

možná levý závit,aby se jízdou dotahoval a nepovoloval.Ale jen nápad. Netuším vůbec.

hodnocení

0x

Pokial mate dole celu kazetu a nic dalsie sa rozobrat neda, je to komplet blok a ako taky sa aj meni.

Na 9 kolecku sa kusom retaze drzi pastorok a potom sa specialnym klucom vytoci nieco ako skrutka, ktora drzi kazetu pokope. Najmensie koliesko sa potom da odpojit. Vy ste u zdali kazetu dole, cize tento krok mate za sebou. Podla mna je cele 6 kolecko nerozoberatelne.

hodnocení

0x

Pokud si dobře vzpomínám, tak u šestikolečka se povolila jen závěrná matice a celá kazeta se sundala z ořechu. Dál už rozebrat nešla, jak už tady někdo vzpomínal, bylo to snýtované. Celá nová kazeta stojí cca 170,-Kč , neřešil bych rozborku a koupil novou.

hodnocení

0x

Tu kazetu nejprve omyj technickým benzínem. Tím odstraníš mastnotu a ostatní nečistoty. Pak by mohlo být vidět, jakým způsobem jsou jednotlivé řetězové kolečka pospojované.

Pokud jsou snýtované, tak musíš nýty odvrtat a pak se ti podaří kazetu rozmontovat na jednolivé části. A protože snýtovat to už znovu nedokážeš, tak to hodíš do nádoby na kovový odpad a koupíš novou kazetu.

hodnocení

0x

Pokud to chcete "opravovat", tak se přikláním k tomu, koupit nové 6 kolečko, cena je někde kolem 170Kč. Náhradní pastorek není zadarmo..plus práce..atd.

Tak to vyměníte za dvě minuty a nemusíte se s tím peklovat. Pak to vydrží dalším dvaceti dětem (možná i více).

prevod
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi.
Já tu kazetu opravovat nepotřebuji, to bych raději koupil novou a vyměnil ji celou. :)
Já něco bastlím a ozubené pastorky potřebuji využít na náhon pomocí řetězu.

Tak to potom ano..

Ale pomocí dvou "bičů" to musí jít od sebe (pokud je to tedy na závit). Za velký pastorek podržet a malý stáhnout (ale chce to poměrně dlouhou páku, to je pravda).

asd1
hodnocení

0x

Utažený to bývá fest. Některý jsou nýtovaný, pak musíš odvrtat nýty. Některý maj na nejmenším pastorku matku s vnitřním drážkováním (klíš = stahovák na kazetu) a tim je to stažený..

Dva biče = asi 15cm starýho řetězu a kus 3mm plocháče, vyvrtáš dírku a přinýtuješ ten kus řetězu. Plocháč na povolení prodloužíš trubkou.

prevod
hodnocení

Mám udělané dva "biče", ale tím to povolit opravdu nešlo. Flexou jsem to opatrně odbrousil ze strany největšího pastorku a rozebral. První 3 velké pastorky pak šly sundat. Zbývající 3 malé držely zvlášť, ale to už jsem si celý kus mohl upnout do svěráku. Pak jsem zkusil sikovkama povolit nejmenší kolečko a opravdu bylo na závit. Ale utažené tak, že tím bičem to povolit nešlo. Už to mám tedy úplně rozebrané a žádný pastorek se mi nepoškodil. Byla to ale pěkná "drbačka". :)
kami123
17.09.21 12:22

*palec*

asd1

Jj, je to fest utažené, spočítej si kolika šlápnutíma se to dotahovalo ;)

Stačí bič si prodloužit trubkou, pak nemusíš dělat brykule s flexou ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]