Nejste přihlášen/a.
Líbí se mi retro mechanický tachometr na kolo, který jsem měl kdysi jako malý chlapec a tak na to nostalgicky vzpomínám. Nevím, jestli ještě něco takového se v dnešní době dá na kolo sehnat a též mne zajímá, jak se upevňují na kolo ty mechanické součástky s kabelem?
Taky jsem ho jako kluk na kole měl, byla to ohromná frajeřinka. Dneska by se dal vidět snad jen u sběratelů a muzejích. Na přední ose kola byl nasazen převodníček strčený mezi dráty, který převáděl rotační pohyb pomocí bowdenového lanka do vlastního budíku na řídítkách. V něm rotoval magnet, který vychyloval ručičku. Paráda! ![]()
To je fakt,
Právě sem si vzpoměl, jak sem musel na svém tachometru vypočítával vzdálenost magnetu od středu kola kvůli přesnosti
No holt doba pokročila.![]()
radek116 Mění se obvodová rychlost, takže na tom ty tachometry byly principielně založeny.
Při umístění magnetu těsně u náboje bude obvodová rychlost při stejných otáčkách menší, než při umístění magnetu u ráfku.
Asi si to pleteš s odometrem, který měl jako snímač ozubené kolečko a pracoval na principu počtu otáček.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.