Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Převýšení 400 m při běhu

Od: run odpovědí: 17 změna:

Dobrý den,

O víkendu se chystám na závod, který měří 5 km s převýšením okolo 420 m, ale nevím co od toho očekávat, jestli to bude už opravdu náročný běh do kopce nebo je to ještě relativně "v pohodě"? Mám za sebou již několik 10,5 km závodů, ale vždy se běžely celou dobu po rovině. Při těchto závodech většinou držím tempo cca 5min/km, dá se nějak "vypočítat" jak moc tempo při tomto stoupání může spadnout?

Děkuji za odpovědi :)

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Je to trochu horší, Běh na Hostýn má začátek asi 1,5 km téměř po rovině a posledních asi 700 m už je mírnějších, takže hlavní stoupání lesem je mezi tím, ale je docela příjemné. Hlavně nepřežeň emoce na začátku závodu. Tempo, za kolik km apod. neřeš, samozřejmě prudký kopec poběžíš pomaleji než po rovině. Neboj se toho a zvládneš i těžší kopce, já jsem si vrchy oblíbil. Český pohár běhů do vrchu viz www.maratonstav.cz. Tak ti přeji úspěch a radost!

eman
hodnocení

0x
No úplně v pohodě to asi nebude, to vychází průměrně na 8,5% stoupání, což mi nepřipadá úplně málo vzhledem k tomu že doposud jste běhal "pouze" po rovině.
doplněno 17.08.21 19:35: Podle běžeckých tabulek to vychází že čas by spadnul na cca 6,5 až 7 minut na kilometr.
staraid

To mi hlava nebere. Po rovině tazatel běží 5 min/km a do kopce mu spadne čas na 7 min/km?

staraid: To je velmi reálné, pokud ho napoprvé ten kopec nesejme úplně..
asd1

Po rovině 5min/km - to bude rád když nespadne až do chůze *smich*

Je takový problém podle mapy najít podobný kopec a vyběhnout si ho? Bez tréninku to ja fakt na chůzi nebo poblití *smich*

asd1:Záleží na to, kde tazatel bydlí.

Ale často to problém být může.

Např. u nás (do okruhu 50km od bydliště) bych kopec s převýšením 400m/5km nenašel ani omylem.

Dalo by se max. 300m/5km (a to ještě s odřenýma ušima) z Mrákotína na Javořici (a vyšší kopec tady nikde není).

asd1

Tak si najdeš 200m a dáš si ho dvakrát. Pro natrénování běhu do kopce to není problém, jde spíš o typ zatížení svalů než vytrvalost, tu má i z roviny.. Nacvičit hrubou sílu a techniku běhu do kopce a na to stačí i mnohem menší převýšení než závod.. A pokud chce vyhrávat tak stačí pár závodů a srovná se i to "v kuse"

asd1: Nemyslím že by tazatel měl nějaké vysoké ambice, na to časy nevypadají. A trénovat běh na menším kopci se dá (pro tazatele určitě), ale 2x200m rozhodně není to samé jako 1x400m.

Na kole také můžu nastoupat celkové převýšení 1300m i u nás (pojedu kopeček co máme za domem 19x), ale na Alpské průsmyky, kde se toto převýšení jede v jednom zátahu na 18km tím zcela ideálně natrénovat nemohu.

hodnocení

0x

Teoreticky: když máš START a CÍL na stejném místě, tak první polovina tratě může vést do kopce a druhá polovina zase z kopce. Takže to co ztratíš pomalejším během do kopce potom zase vyrovnáš při rychlejším běhu z kopce dolů.

Já třeba tlačím kolo do kopce, který má převýšení asi 100metrů na délce 0,5km a je to celkem prudký kopec a rychlost mám na tachometru asi 4,5km/h (rychlost chůze).

Najdi si v okolí nějaký delší kopec a vyzkoušej si jak rychle dokážeš běžet do kopce a přitom dodržovat rychlost, kterou si určíš. Do víkendu máš čas to ještě vyzkoušet.

Start a cíl nebudou na stejném místě, to by bylo převýšení nulové.

Převýšení startu a cíle by bylo nulové, ale ne převýšení trasy...

hodnocení

0x
Po rovině držíte tempo takového horšího běžce, nebo spíše sportovce.
Ale ten kopec Vás tady asi hodně překvapí. 400m na 5km, to je už velmi slušný krpál.

hg
hodnocení

0x

Tak to je krpál jak prase, ale pokud přejdeš do chůze určitě nebudeš jedinej.

run
hodnocení

Jelikož bydlím v oblasti kde těch delších kopců moc není, tak jsem poslední dva týdny běhala alespoň jeden 300m kopec dokola, ale nedokázala jsem si to "přepočítat" na 5 km a 420 převýšení, proto jsem tuto otázku také pokládala :) Moc všem děkuji za odpovědi.

hodnocení

0x

Ještě jednou já /už jsem psal/. Předpokládám, že jde o Hostýn. Neřeš kilometrovou rychlost, ta není podstatná a s rovinou se to nedá srovnávat, určitě i nějaké kousky půjdeš pěšky. O závodu: bezvabeh.cz/... Zdravím, a po závodě se tady pochlub.

run
hodnocení

0x
Tak se hlásím po sobotním závodu, měli jste pravdu, opravdu to nebyla “taková pohoda” :D kopeček mě dost překvapil, ale atmosféra závodu byla úžasná :) výsledný čas byl 37 min, takže i v tom jste se trefili :D Každopádně to stálo za to ;)

Koukám na výsledky...DOBRÝ! Takže úspěch, gratuluji! A kam příště?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]