Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má středový motor elektrokola volnoběžku?

Od: zajda888® odpovědí: 14 změna:
Dobré ráno, otázku jsem položil v nadpisu.
Motory umístěné v zadním kole e-biku mají údajně volnoběžku, pro možnost lehkého šlapání bez zapnuté baterie.
Mají tuto volnoběžku i kola se středovým motorem? Nebo se nadřu jako kůň, pokud se vybije baterie?
Díky

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Ano mají, Bosch 3.generace, Shimano i Bafang

knick
hodnocení

0x
Volnoběžka je v tomto případě pomýlenÿ pojem. Se středovým motorem běžně vypínám motor a po rovině jezdím bez pomoci motoru jako na běžném kole. Asi se v motoru otáčí nějaké kolečko navíc, ale odpor při šlapání je zcela neznatelný. Rozhodně je mnohem těžší jízda bez pomoci motoru do stoupání či proti větru, protože elektrokolo je cca 2x těžší, než běžné kolo a v tomto je jedno kde či jaký je motor. Jízda se středovým motorem je rozhodně lepší/přirozenější. A na nabitou baterii 17,7Ah má moje kolo dojezd i po 4 letech v pohodě 200km. Tak to vidím já..

hodnocení

0x
Nadřeš se jako kůň, i když má volnobezku, protože kolo je samo o sobě těžké. Dojezd se dá prodloužit, že budeš výpomoc používat jen do kopce nebo na větru.
Chtěl jsem napsat, že pokud si za cenu toho elektronesmyslu koupí klasické kolo, bude to lepší. Osazení bude o 3 třídy vyšší, vidlice také, váha o 10-12 kilo nižší..
Jen jsem se coby známý odpůrce těchto krávovin samocenzuroval.
Ale už jsem to nevydržel..
Chtěl jsem to napsat. To je i důvod proč jsem se ze silničního kola k horskemu už nikdy nevrátil.
stir: Já Vám rozumím, silnici mám (měl jsem) také rád. Ale letos už jsem měnil na MTB zadní ráfek a přední mám aktuálně "načatý". No a nejlepší na tom je, že oba ráfky jsem poškodil buď na zpevněných cestách, nebo přímo na asfaltové silnici. Nikdy jsem ráfek na MTB nezničil v terénu..
Na naše silnice je v mnoha místech MTB nutnost..
Já mám ráfky zatím celé, akorát jednou jsem trefil díru ve stínu a defekt byl na světě. Asi jsem musel trefit něco ostrého, při osmi barech to snad ani nejde cvaknout, navíc v duši byla jen malá dírka, takže stačilo zalepit.

hodnocení

Děkuji všem za odpovědi.
Jen bych podotkl k doporučení pořízení klasického kola, že to musím zavrhnout s ohledem na svůj zdravotní stav a nadmořskou výšku, kde se pohybuju. Jinak s tím názorem rád vyslovím souhlas,pro mladší a zdravé...:)
Kde to jezdíš? Nedostatek kyslíku se projevuje až kolem dvou tisíc metrů :)
Proč by si český důchodce na stará kolena nemohl koupit domeček v Alpách?
hodnocení

stir - já nepsal nic o kyslíku :). Jde o operovaná kolena.
martincakl - jo, bingo:).
Ale domeček tu nemám.
Chlapi, martincakl, stir - že už těch svých výpadů proti ebikům nenecháte. Prostě "žij a nechej žít". Uvidíte, že bude ten svět hned veselejší. A navíc nejsem si jistý, že o vaše rady ohledně ebiků tazatelé stojí.
Ale já proti ekolu nic nemám, jen píšu, že člověk se na něm mnohem víc namaká než na osmikilove silnicce, případně gravelu. Navíc může jet mnohem rychleji než 25km hod, kde se mu motor již vypne :)
Zajda já jsem si to spojil s tou vysokou nadmořskou výškou, kde je již kyslíku méně a chybějící kondici doplní baterky. Jinak já taky nejsem žádný mladík a taky mám astma a to zatěžování mi v tom pomáhá. I když jsem na silnicce zlenivěl, oproti horaku, tak na bateriaci bych se ani nezadýchal. Baterky jedině v autě, ale možná za pár let změním názor a bude i ekolo :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]