Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Od kolika let jezdí děti na kole bez pomocných koleček?

Od: pessi odpovědí: 23 změna:
Dobrý den, měl bych otázku od kolika let jezdily vaše děti na kole bez pomocných koleček?
Děkuji

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

4x

Kolečka jsou zbytečná hovadina akorát to dělá z kola tříkolku a jak je sundáš, tak je velká pravděpodobnost že si nabije hubu :D

Mnohem lepší je odrážedlo = naučit držet rovnováhu, zatáčet a brzdit, příp. k tomu samostatně tříkolku nebo šlapací traktor a naučit šlapat (ale není nutné), pak rovnou kolo - držet rovnováhu, zatáčet a brždit už umí, jen se přidaj šlapky..

Kdo nemá odrážedlo, tak stačí z kola shodit celý střed (aby si o čumící osu neokopal nohy) a sedlo dát dolu tak aby dosáhl na zem a mohl se odrážet.

A jinak moje děti samostatná jízda odrážedlo 2 roky a kolo 3 roky.. A dobře si pamatuju ty debilní kolečka, jak jsme jezdili nakloněný furt na kolečko :D A po sundání koleček tu držku :D

id

Také jsem tak měli, tedy nepotřebovali jsme postranní kolečka. Horší je, když se dítko naučí jezdit s postranními kolečky a pak se má odnaučovat než když je nikdy nezkusí. Ve 3 letech jezdil na svém kole s námi na 10 km výlety a pohoda. Jasně, velké kopce jsme mu pomáhali vyjet (zapřáhli za tyč)

runner2
Potvrzuji. U obou deti jsem zacal s odrazedly a pote kolo bez pridavnych kolecek. Ten prechod na kolo byl pak snad za dopoledne, velmi rychly. Ale na odrazedlech toho najely docela dost, tahaly jsme je takto po vyletech, dospeli pesky, deti odrazedla. Stejne tak jsem nikdy nepouzival taznou tyc. Radeji jsem sel s klukem behat a on jel vedle me pomalu za svy.
Jinak vekem ostatnich deti bych se vubec neridil. Kazde dite to bude mit jinak i podle casu kolik mu rodic venuje, i podle jeho sikovnosti a zajmu.

hodnocení

3x

Nikdy jsem kolečka neměl, protože za mého mládí neexistovala. Naučil jsem se sám pod dohledem táty systémem pokus - omyl asi ve 4 letech.

S kolečky je to učení jednodušší, ovšem věk nelze nijak určit. Sám poznáte, až dítě najednou začne držet balanc a kolečka prakticky nebude používat. Pak je čas je demontovat.

ladis*
hodnocení

2x

Ja uz si to nepamatuji, jestli od 3 nebo od kolika, ale to bude asi silne individualni.

Nekdo jezdi i na motorce v 5 letech, ja v 6 ridil nakladak Tatru (na kline) a od 8 sam ridil traktor a oral ted nevim jestli ne az od 10 jsem sam shazoval pluh a zase hydraulikounzdvihal :)

Ale dneska se o decka rodice snad nejak vice boji, je to proto, ze je deti mene - mensi porodnost a mensi plodnost a vice stresu (driv se nikdo nebal poridit si decka, ze je neuzivi, dnes je kazdy VS a rukama neumi nic a hlavou o to mene - pritom jsou povinne prilby i na kola a za chvili budou povinne i testy nejen na covid).

hodnocení

2x
To je opravdu hodně individuální.
Některé děti ty postranní kolečka prakticky nepotřebují, nebo na velmi krátkou dobu.

hodnocení

2x

Dokud to potřebují. Pokud bych jezdil na kole, tak bych je asi potřeboval i v mém věku.

hodnocení

2x
Synovi jedno kolečko upadlo a já pár dní neměl čas ho znovu našroubovat. No a za pár dní přijdu a on jezdil a o druhé už se nevyvažoval. Takže jsem odšrouboval i to druhé. A jezdil v pohodě. Možná i to je cesta.

hodnocení

2x

Znala jsem klučinu, co bez koleček drandil před 3. narozeninami, ale on byl nesmírně šikovný ve všem podobném. Zatímco neteř kolo nikdy nebavilo, ani neměla takové, na kterém by dosáhla na zem, takže se to nemohla pořádně naučit a získat jistotu a začala sama jezdit až v 7 letech. Vůbec ničemu to ale nevadí, nechat jezdit tříleťáka je o hubu všech okolo, vyhýbat se neumí, postřeh nic moc, nekouká dál než metr před sebe, já s ním jezdit moc nechtěla. Neteř už je rozumná a tak je to daleko víc v pohodě.

asd1

S prckem na kole jsem běhal za nim/ vedle něj, v případě potřeby jde chytnout za flígr a zvednout z kola ;) Hlavně na silnici aby nemohl zamířit pod auto.. Na trávě jsem ho nechával vyválet aby z toho uměl vystupovat *smich*. A nejdřív jsem učil brzdit a zatáčet, různý projížděčky, houpačka z prkna a špalíku apod.

Milane udělej mu slalom z mírnýho kopečka, nejdřív na odrážedle (to se už nebojí), pak to samý na kole bez šlapání. Pak přidej šlapání a ten slalom udělej po rovině atd., přidávat po kouskách k tomu co už umí.. Kolečka zahoď, jsou zbytečný a jen na škodu.. Pokud umí na odrážedle tak rovnováhu zvládá, jen se toho bojí ;)

liska5
hodnocení

2x

Kolem třetího roku. Ten poslední jezdil před tím na odrážedle, tak měl cit pro balanc a před 3. rokem už se proháněl na kole. Kolečka neměl nikdo. Víc se řešily brzdy. Nedosáhl na ně prstama...

Ti, které to nebaví, tak asi jezdí později. Sousedky holčičky se to začaly učit kolem 5.roku. Taky bez pomocných koleček.

Problém kupujících rodičů a prarodičů, kupují dle "hezkosti". Před koupí je nutné si uvědomit, co musí vyhovovat pro děti: váha, seřiditelnost (brzdy, řidítka, sedátko), neplastová ložiska ale kuličková, ...pak o to budou děti spokojenější a vy dospělí rovněž. Na netu i v odborných prodejnách lze získat informace.

Viděl jsem dětská kola, kterými by jste díky hmotnosti zabili vola. Nebo pestrobarvné plasťáky, s kluznými plast-ložisky, kdy po několika hodinách užívání se nedaly volně otáčet. Nebo ekologické dřevěné odráželo, kde si děcka obily paty - hrůza.

pessi
hodnocení

My je zkoušeli demontovat, ale syn (3roky) neudržel balanc v zatáčkách jsem ho přidržoval, jinak by padal :)
Asi to chce ještě čas.

hodnocení

0x

Vnuk, 4 roky, na odrážedle lítá jako blázen, na kolo bez koleček nechce, hrozně se bojí, s kolečky je to lepší, ale hrozně se bojí, v zatáčkách sleze, otočí kolo a jede zpět.

Takže jsem zvolil klid a čas ukáže, kdy se dočká(me) jízdy bez koleček. Zatím vydatně utíká za starším bráchou.

hodnocení

0x

Postupně jsem naučil dva syny, tři vnučky a 2 vnuky bez opěrných koleček. Z pravidla mezi 4 a 5 rokem už jen na kole.

Začátek koloběžka s ne prďavými kolečkami koly (rovnováha), u vnoučet mezistupneň odrážedlo a potom rovnou na kole na rovné travnaté louce, nejlépe s pěšinkou. Nikdy nikdo při pádech neměl zranění a cyklistické helmy nebyly.

Pomohl jsem rozjet, první zastavení s pády do trávy. Dětem neradit, stejně Vás při jízdě nevnímají, jsou soutředěné na jízdu. Jen chválit.:)

Jen doplňuji. 2 až 3 hodiny pobíhání za nimi (pomoci se zvedáním) a hotovo, budou umět. Pak následuje strach, kam všude začnou jezdit, když zjistí, jak rychle se dá pohybovat po světě a unikat dozoru.

pessi
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi.
Budeme trpěliví a trénovat s dětma až se to postupně naučí :)
pessi
hodnocení

Dobrý den,
tak už jezdíme na kole bez přídavných koleček.
Jak jste psali, chtělo to čas a běhat s dětma a přidržovat je na kole. Jen je problém, že se zatím nedokáže sám posadit na kolo a rozjet a pak sám zastavit a vystoupit z kola, ale to se dopiluje :)

pessi, vzpomněl jsem si na Vás o víkendu, páč vnuk slavil 5 let a den před tím jsme spolu již jezdili bez koleček. Ale za pár hodin zase nejezdil, ale běhal za bráchou...

Asi bude běžec..

pessi
hodnocení

Super, je to individuální, děkuji.

zbys*
hodnocení

0x
Moje děcka asi ve čtyřech letech.V sedmi osmi na babetě,potom Zetor 6945 atd.Ale je to individuální,je rozdíl nechat děcka drandit na svém pozemku a třeba ve městě.

risi007
hodnocení

0x
Syna jsem naučil na prvním kole za cca 20minut. To měl 2,5 roku a už s námi jezdil na výlety. Dcera byla pomalejší, ta to zvládla až ve 3 letech na stejném kole.

pb®
hodnocení

0x
Pomocná kolečka neměli synové nikdy. S ježděním na kole jsem nespěchala, dlouho jezdili na odrážedle. Na kole začali jezdit starší v 5, mladší ve 4, díky rovnováze z odrážedla si prostě sedli a jeli. Žádné pády ani držení kola za sedátko a běhání rodiče za kolem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]