Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Měření řetězu

Od: petr00 odpovědí: 11 změna:
Dobrý den, měřil jsem si řetěz na horském kole, někdy měrka spadla úplně, jindy zůstala úplně nahoře a to jsem se snažil s ní zahýbat, protože se mi to nezdálo.
Přikládám fotky.
Teď nevím zda je na výměnu či nikoliv.
Děkuji

Měření řetězu
Měření řetězu #2

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Máte ho nerovnoměrně vytahaný (asi silná jedna noha*smich*) .Já bych ho vyměnil.Nebo ho změřte šuplerou

něco tady: old.hsk-cycling.cz/...

hodnocení

2x
Ano.
Však je to pár korun.
Možná jste jen při měření netlačil na kliku.

petr00
hodnocení

Dobrý den, při měření šuplerou jsem opravdu také na různých místech naměřil odlišné výsledky 132.4, 132,8, 132,6.
Nerozumím tomu jakto, že je řetěz vytahaný na v různých místech více či méně.
Jinak na kliku jsem teď už tlačil aby byl řetěz napnutý, dobrá připomínka.
Děkuji
asd1

jj, různá délka článků "každý pes jiná ves"

Ještě bych ho nechal.. Měnim při 133,0

132,4 je prakticky nový řetěz, pak se rychle zajede na ca 132,6-132,8, to drží dlouho a pak jde rychle na 133 a víc..

Někdo mění při 132,8, ale to mi přijde zbytečně brzo.. Měrky jsou taky tak, ale to má důvod spíš komerční aby se prodávaly řetězy ;)

Při měření napnout - ano, musí se tahem vymezit vůle v čepech

el
Já měním vždy 132.8 na nové kazetě. Řetěz nevyhazuju, ojedu takhle ještě třeba 3-4 řetězy a znovu je můžu prostřidat
Kdybych to přetahoval na 133 hned první řetěz,tak riskuju že mi nový řetěz nemusí sednout a bude střílet. Sedne si třeba až za pár desítek km a to mi za to nestojí ( někdy to je i o hubu)
asd1

jo, to je asi ideální řešení. Ale jsem línej to furt přehazovat, radši přežiju těch pár km střílení :D

Ozubení jde i přebrousit a pak je kazeta jak nová, dělali to tu kluci v nástrojárně v dobách nedostatku kazet + nuda v práci.

petr00
hodnocení

Pro @el : jak jste to myslel , že měníte řetěz vždy 132.8 na nové kazetě a pak ještě řetězy použijete?
Myslíte jak je kazeta časem opotřebovaná, že ještě ty použité řetězy se pak na ní použijí?
Díky

petr00: kazeta na MTB vydrží cca 10tis km (měkomu i více), je tedy otázka kolik toho ročně najedete a zda má vůbec smysl se tím zabývat. 10tis km je pro 80% běžných majitelů kol záležitost na 10-20 let..

asd1

jo, ojetá kazeta s novým řetězem střílí, ale s lehce vytahaným už ne. Ostatně o to jde s tim překousnutím prvních pár kilometrů kdy si to sedne - řetěz se rychle vytáhne o jednu dvě desetinky a to už stačí aby nestřílelo.

132,8 nestřílí ani na hodně vymačkaný kazetě, takže místo výměny kazety můžeš brát řetězy od cyklistů a dojíždět je.

Prvních pět řetězů měnit brzy, uložit a pak tu sadu točit podruhý = dlouhá životnost kazety a neni problém se střílením na začátku. Ale je to dvojnásobek výměn řetězu.

el
Myslel jsem to tak že ty řetězy ojeté na 132,8 nahodim znova až bude mít kazeta najeto třeba 4000 nebo spíš více.
Popř. je použiju na kolo kde majitel nechce investovat do nové kazety, ale je třeba vyměnit řetěz.
Prostě jednou přetáhneš výměnu a pak ti každý nový řetěz může skákat. Někdy to sedne během jedné vyjížďky a někdy může skákat až 100 km.
petr00
hodnocení

Dobře, popřemýšlím o tom všem co jste tady popsali.
Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]