Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Teorie o kostech

Od: czm odpovědí: 1 změna:
Chči se zeptat ohledně toho od kolikátého roku začíná růst pomocí okostice jakože vím že pomocí okostice se roste už od narození ale někde jsem slišel jednu věc: že ten hlavní růst pomocí okostice začíná až skončí růst pomocí plotének neboli že už je na konci.
A druhá teorie co jsem slišel je ta že se chvíly roste pomocí okostice a chvíly zase pomocí plotének a čím je člověk starší tím více převažuje růst pomocí okostice roste se až do 22 let vyjímečně do 24 let a tudíš když je člověk kterému je 8 let tak roste převážně pomocí plotének když je člověk kterému je 15 let tak napůl a když je člověk kterému je 18 let tak roste převážně pomocí okostice takže by mě zajímalo která (teorie) Je více pravdivá a to že někdo napìšeš že člověk nevím řeknu číslo 16 let je na konci růstu tak to podle mého není pravda slyšel jsem i o lidech co rostly docela rychlím tempem ještě ve 21 letech jo jakoby znal jsem jednoho člověka co vyrostl na 180cm a ve druhé třídě se zarazil a ještě poznatek byl to číňan a ti většinou tak velcí nejsou. Takže podle mého se pomocí okostice roste nejvíce od 15 do 22 let podle toho co jsem slyšel.
Je na tom něco pravdy podle mě jo.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Okostice je prokrvená blána, která vytrvale kost vyživuje bez ohledu na věk. Přiváží do kosti živiny a odváží starý stavební materiál, aby plynule docházelo k výměně kostních buněk.Tak jako se obnovují všechny orgány. Jen ty růstové chrupavky v období dětství a dospívání rostou i nerostou pod vlivem hormonů podle vzorce v genech. Taky jsou rasové rozdíly, rozdíly v etnikách. Epifyza funguje tak, že zabraňuje předčasnému zrání a ukončení růstu kostí, ale když je nějak poškozená /nemoc/, vyčerpaná, tak dojde dříve k pubertě a zastavení růstu. Pak nastane větší vliv pohlavních hormonů a rychlejší uzrání postavy. Když epifýza ještě funguje /během dětství se scvrkává/, tak umožňuje růst déle. Vše to se děje pod nadvládou hypofýzy. Když si člověk představí, že je to o mikroskopické produkci a souhře 13 malých žláz, které musí dostávat své prvky, tak nelze říct, kdy zrovna růstové chrupavky zaniknou. Jednou z těch žlaz je třeba štítná žláza, kde při nedostatku jodu v těhotenství nebo v ranném dětství chybí thyroxin, který akceleruje metabolismus a rozvoj tkání. Tak nelze stanovit přesné etapy. U každého je to trochu jinak. Máme jiné geny, jinak se živíme, jinak pohybujeme v různých prostředích. Jen jsou tu stanovena zhruba základní období, které ostatně uvádíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]