Nejste přihlášen/a.
A druhá teorie co jsem slišel je ta že se chvíly roste pomocí okostice a chvíly zase pomocí plotének a čím je člověk starší tím více převažuje růst pomocí okostice roste se až do 22 let vyjímečně do 24 let a tudíš když je člověk kterému je 8 let tak roste převážně pomocí plotének když je člověk kterému je 15 let tak napůl a když je člověk kterému je 18 let tak roste převážně pomocí okostice takže by mě zajímalo která (teorie) Je více pravdivá a to že někdo napìšeš že člověk nevím řeknu číslo 16 let je na konci růstu tak to podle mého není pravda slyšel jsem i o lidech co rostly docela rychlím tempem ještě ve 21 letech jo jakoby znal jsem jednoho člověka co vyrostl na 180cm a ve druhé třídě se zarazil a ještě poznatek byl to číňan a ti většinou tak velcí nejsou. Takže podle mého se pomocí okostice roste nejvíce od 15 do 22 let podle toho co jsem slyšel.
Je na tom něco pravdy podle mě jo.
2x
Okostice je prokrvená blána, která vytrvale kost vyživuje bez ohledu na věk. Přiváží do kosti živiny a odváží starý stavební materiál, aby plynule docházelo k výměně kostních buněk.Tak jako se obnovují všechny orgány. Jen ty růstové chrupavky v období dětství a dospívání rostou i nerostou pod vlivem hormonů podle vzorce v genech. Taky jsou rasové rozdíly, rozdíly v etnikách. Epifyza funguje tak, že zabraňuje předčasnému zrání a ukončení růstu kostí, ale když je nějak poškozená /nemoc/, vyčerpaná, tak dojde dříve k pubertě a zastavení růstu. Pak nastane větší vliv pohlavních hormonů a rychlejší uzrání postavy. Když epifýza ještě funguje /během dětství se scvrkává/, tak umožňuje růst déle. Vše to se děje pod nadvládou hypofýzy. Když si člověk představí, že je to o mikroskopické produkci a souhře 13 malých žláz, které musí dostávat své prvky, tak nelze říct, kdy zrovna růstové chrupavky zaniknou. Jednou z těch žlaz je třeba štítná žláza, kde při nedostatku jodu v těhotenství nebo v ranném dětství chybí thyroxin, který akceleruje metabolismus a rozvoj tkání. Tak nelze stanovit přesné etapy. U každého je to trochu jinak. Máme jiné geny, jinak se živíme, jinak pohybujeme v různých prostředích. Jen jsou tu stanovena zhruba základní období, které ostatně uvádíte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.