Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
koupili jsme malému dítěti (3roky) o nejmenší dětské kolo tuším vel. 12 s přídavnýma kolečkama na naučení.
Jenže co jsem zjistil, tak zadní kolo nemá tzv. cvrček ale pořád se musí šlapat, buď dopředu nebo dozadu jinak kolo stojí.
Co mě ještě překvapilo tak zadní pastorek (kolečko) je z plastu, mám pocit, že toto nemůže dlouho vydržet?
Mám pocit, že jak demontujeme přídavné kolečka, bude kolo celkem pro nebezpečné, protože když dítě přestane šlapat, kolo se ihned zastaví a dítě spadne.
Co si o tomto myslíte? Kola nemají výplet ze špic, je tam jen kříž z plastu.
Zvažuji sehnat ze starého kola to poctivé zadní kolo a přehodit ho?
Děkuji za vaše zkušenosti a názory
Co mě ještě překvapilo tak zadní pastorek (kolečko) je z plastu, mám pocit, že toto nemůže dlouho vydržet?
Nevydrží, tedy pokud bude aktivně používáno.
Mám pocit, že jak demontujeme přídavné kolečka, bude kolo celkem pro nebezpečné, protože když dítě přestane šlapat, kolo se ihned zastaví a dítě spadne.
Když dítě při učení přestane šlapat, spadne z každého kola, nejen z kola s furtošlapem. Furtošlap mu ale namlátí, když přestane šlapat. Zkrátka furtošlap pro učení se jízdy bez stabilizačních koleček je špatně.
Kola nemají výplet ze špic, je tam jen kříž z plastu.
To bych jako problém neviděl, malým dětem to stačí.
Zvažuji sehnat ze starého kola to poctivé zadní kolo a přehodit ho?
Dobrý nápad, pokud to půjde, vezměte i přední. Neberte ale zadní kolo s torpédem, mohl by být problém s připojením na rám, navíc brždění šlápnutím dozadu už je pro dnešní děti znalost k ničemu.
Pozor na kompatibilitu brzd. Taky bych raději ověřil šířku řetězu.
Ta nejmenší kola se dělala takhle vždycky, za našich dětí to byl Blesk. Já bych řekl, že je to pro ty děti i lepší, protože nepotřebují brzdu. Samozřejmě to chce rozum a nepustit dítě z prudkého kopce.
Pokud jde o plastové kolečko, taky by to ve mě nebudilo moc důvěru, ale existují i velmi odolné plasty, tak kdo ví, třeba to vydrží. Když ne, tak máte 2 roky záruku.
Moje zkusenost: nase deti zacinaly na odrazedlech. Pouzivaly jsme je pri delsich pesich vyletech, deti se na tom behem chvile naucily drzet rovnovahu. Presun na prvni kolo byl u obou deti velmi rychlt snadny. Pridavna kolecka jsme nepotrebovali. Uz prvni kolo jsem porizoval s volnobehem.
Nevim jak moc jste sportovni. Pokud to je prvni kolo na chvili u baraku tak asi ok. Ja sve deti na kole od mala prohanel dost a tam si to bez volnobehu moc predstavit neumim.
Dobrý den,
dětské kolo má přední brzdu, tak nerozumím tomu, proč se musí pořád šlapat.
Ten plastový pastorek se mi opravdu nelíbí. Malého jsme nejprve učili na dvou odrážedlech a přešli na kolo, jenže jsem si myslel, že mu v létě přídavná kolečka demontujeme a bude jezdit bez nich, což asi nedoporučujete a máme raději sehnat kvalitnější kolo?
Na kole teď jezdí asi 2x týdně hodinu.
Děkuji
Jak jsem s Martincakl téměř vždy na stejné vlně, tak tentokrát budu možná trochu oponovat.
Mluvíme o tříletém dítěti, kde bych úplně nepředpokládal, že bude jezdit z nějakých extrémních kopců. Navíc je otázka, nakolik citlivé brzdy budou na dětském kole v této věkové kategorii a zda je bude schopno dostatečně umačkat.
Ze své zkušenosti s dětmi, které mi na kole prošly rukama můžu říct, že jako první kolo mi furtošlap vychází jako úplně nejlepší varianta, protože právě rychlostí šlapání si dítě určuje, jak rychle kolo jede. A když je šikovné, může pilovat rovnováhu či stání na místě (což s cvrčkem může taky, ale tady je to snazší na naučení).
Furtošlap má i tu výhodu, že jakmile dítě uvede kolo do pohybu, pedály se otáčejí, takže na ně může bez problémů dát nohy a nestane se mu to, co u cvrčka, kdy po prošlápnutí jeden pedály skončí v poloze jeden nahoře a jeden dole a v tu chvíli už dost často dítě nemá sílu prošlápnout, aby se začaly točit.
Následný přechod na kolo s cvrčkem a brzdami je otázkou jednoho dne, kdy si dítě musí zvyknout, že brzdit už musí rukama.
Takže za mě pro tříleté dítě se určitě nejedná o špatnou volbu a nic bych na kole neupravoval.
A přimlouval bych se taky za jízdu bez přídavných koleček (pro začátek držet rukou na zádech), protože si dítě zbytečně nezafixuje, že tam tu oporu má. U tříletého je to ještě obtížné, ale stojí za to vysvětlit, že zatáčení se dělá primárně lehkým náklonem, ne točením řidítek. Že při jízdě je třeba koukat před sebe a neotáčet se (dokud se to pořádně nenaučím) atd. Děti jsou na tohle poměrně chápavé a velmi rychle se učí.
mládežníkovi i vám držím palce, ať vám to krásně jezdí.
Nejlíp celý prodat a celý koupit, úpravy vyjdou dráž + sežerou čas..
Kolečka jsou hovadina. Mnohem lepší je odrážedlo (z kola stačí sundat šlapky - celej střed aby tam nevadila osa.. + sedlo aby dosáhl nohama na zem a mohl odrážet)
Na odrážedle se naučí nejdřív zatáčet, brzdit a držet rovnováhu, na kole se pak jen přidá šlapání..
Kolečka = rovnováhu se nenaučí protože to je "tříkolka", jak mu pak olečka sundáš tak si s velkou pravděpodobností nabije hubu.
Odrážedlo od mala a na naučení šlapání stará tříkolka, ve 3 letech přesedla na kolo a jela, žádná přídavná kolečka. Ve 3 letech také lyžovala a jezdila na vleku. Druhá vnučka postup stejný a výsledek žalostný ale zase plave od 3 let. Hlavně volte vhodný terén. Furt šlap neva, když dostane na zem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.