Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dvě brzdy na levé straně řidítek

Od: jakubdaniel odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

uvažuji o koupi kola a vzhledem k cyklosteskám a hlavně cestě do práce uvažuju o kolu typu gravel.

Na starém MTB mám z důvodu úrazu obě brdy na levé straně, nad sebou. Nejezdím žádný extrém a tak to stačí.

Teď ale řeším, jestli lze na řidítkách, které jsou pro gravel typické lze dát dvě brzdy vedle sebe. Nechci rozdělovák na jednu brzdu, chci opravdu každou brzdu zvlášť.

Předem díky za tipy, případně nápady.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

No asi neporadím se dvěma páčkama, kamarad po urazu měl na kole toto.

Při jemném zmáčknutí, brzdila zadní a při větším stisku se zapojila i přední brzda.

bartabike.cz/...

hodnocení

2x
Jenže to není jenom brzda, ale slouží i jako ovládání přehazovačky současně. Přídavná brzda se dá přidělat i nahoru na řídítka, ale ovládat to jednou rukou současně nebude možné. Pokud nejezdite z prudkých kopců bohatě stačí brzda jedna.

hodnocení

0x

Já teda neporadím, ale zajímá mě to taky. Na těch pár km co najezdím, jsem to po úrazu nějak utahal a teď už to jde celkem dobře, ale ruka se rychleji unaví. Co řazení? A jak to máte na tom horáku?

doplněno 04.03.21 22:03:

Co se týká krátkého úchopu, tak jsem kdysi pro svoji holku snižoval klasické favoriťácké páčky, to bylo v pravěku, psal se rok 94 a ona měla extrémně drobné ruce a nedosáhla. Ale s půlkou článku to nepůjde. Takhle kdyby byly dva. Ale nejsou, nejsou.

jakubdaniel
hodnocení

Mám jenom lehký úraz a chybí mě pár prstů, zůstal palec a půlka článku na ukazováčku, takže nějaký minimální úchop zůstal. Řazení zůstalo stejné, jenom prostě nedosáhnu na páčku brzdy.

jakubdaniel
hodnocení

Děkuji za odpovědi. Vychází mě z toho jediné, a to je horák.

Všem ještě jednou děkuju.

Když si na MTB dáte semislick nebo slick pláště, tak to bude na daný účel slušně svižné kolo, nebál bych se toho.
Já bych určitě gravel nezatracoval. Na rozdíl od horáku je to obratné, pohyblivé, rychlé a lehké kolo. Za vyzkoušení určitě stojí a jak jsem psal výše, dá se přidat páčka na horní úchop, jak mají třeba profíci na jednorázovkách, kde jezdí úseky přes kočičí hlavy a většinou drží řídítka nahoře. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že pokud nebudete dělat sjezdy z dlouhých kopců v zatackovitem terénu brzdy téměř nevyužijete. Na rovině člověk brzdy nepoužívá vůbec a na dobrzdění někde v křižovatce je to stejné jako na jiném kole. Taky jsem po dvou letech vyměnil horaka za crosove kola, zkoušel semisliky ale te hmotnosti a neobratnosti se člověk nezbaví. Když jsem v roce 2014 koupil silničku, tak od té doby jsem na jiné kolo nesedl, max někde po městě a to jsem se strašně divil, jak jsem mohl na crosovem kole jezdit 150km. Než to člověk rozpohybuje a udrží rychlost, tak je to jak zpomaleny film. Manželka se vždycky divila, proč jsem tak brzo doma, když jsem presedl na silničku. Jezdím na ní i normálně lesní nebo polní cesty, akorát v pisku to je o hubu, mám 23mm pláště.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]