Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nové náboje se točí s odporem

Od: zdenek2® odpovědí: 7 změna:
Přišly mi nové náboje na jízdní kolo a při zkoušení se mi zdá, že náboje se točí s příliš velkým odporem. Nemám zkušenost s tím jak lehce se má točit náboj bez kola. Když chytím okraj náboje prsty a prudkým rotačním pohybem ho roztočím, v okamžiku, kdy moje prsty náboj opustí, náboj se ihned přestane točit. Je to tak špatně? Neměl by se náboj ještě chvíli setrvačností točit?
Také při ručním točení nábojem cítím občas takové poskočení, jakoby se prudce snížil odpor točení a ihned nato se zase zvýšil, připadá mi to jako kdyby uvnitř něco skočilo do jamky a tím pádem točení narazilo na odpor.
Je takové chování normální? Dá se plynulost točení náboje nějak otestovat?
Popřípadě, dá se náboj pomocí oněch dvou matek na obrázku otevřít a podívat se dovnitř?
Anebo se utažením/povolením těchto matek dá řídit odpor při točení?

Nové náboje se točí s odporem
Nové náboje se točí s odporem #2
Nové náboje se točí s odporem #3

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Náboje se musí točit lehce a bez drhnutí, ale bez vůle.

Chce to seřídit konusy a to tak, že někým zkušenějším.

doplněno 14.01.21 15:47:

Ale pochopitelně že bez kompletního kola (ráfku s dráty a pláštěm) se náboj sám točit nebude, tedy ne tak jak si představujete.

hodnocení

Takže ta mnou popisovaná náhlá změna odporu při točení je ono "drhnutí"?
A čím je drhnutí způsobeno? Přílišným dotažením?
Já jsem měl spíš obavy, aby uvnitř náboje nebyla nějaká závada, která způsobuje, že při točení to "skáče" (drhne).

Teoreticky by tam mohla být i nějaká nečistota, nebo kovová špona. Ale spíše to bude trošku hůře seřízené, to stačí přetáhnout o pár stupňů a je to moc, o něco méně a je to málo..

Pokud to není nijak moc, tak si to také může "sednout".

Ale pokud s tím nemáte zkušenosti (a to nemáte), tak to dejte někomu kdo ví co s tím.

el
hodnocení

0x
Kvalitní nová ložiska nemají skoro žádnou vůli, proto nemají setrvačnost spolu s tím že to částečně brzdí i vazelína při takovém malém namáhání.
Je to v pořádku.
Dej to na kolo a uvidíš že to bude ok

To platí za předpokladu že ty kónusy nejsou pretazene
hodnocení

Takže ten odpor při otáčení bude tedy nejspíš vpořádku, ale co to drhnutí, které cítím nejen v prstech, ale když dám ucho těsně k náboji, tak občas slyším takové lupnutí.
To je způsobeno pouze dotažením?

k2
hodnocení

0x

Nezapleteny naboj se zrovna moc ochotne neotaci.

Dle Vasi otazky usuzuji, ze stejne nejste schopny si je vyplest, tak reknete servisu, at rovnou pri zapletai zkontroluje vuli a popripade je namaze. Z vyroby nebyvaji zrovna extra namazane.

asd1
hodnocení

0x

Pokud jdou ztuha i bez upnutí tak je třeba povolit konusy. Tak aby měly malinkou vůli - při upnutí rychloupínák osu stlačí a tím se ta vůle vymezí. Pokud to necháš takhle, tak po upnutí bude přesah ještě větší, vyjede se drážka do konusů a brzy se to vymele. Pokud při točení cítíš "dolíky", tak tam už jsou fyzicky vymáčknuté kvůli: a) je to z bláta b) při montáži konus utáhli moc a dolíky vylisovali i do kvalitního povrchu.. Ale i tak seřiď vůli, namontuj a jezdi, obvykle to pár tisíc km přežije, pak koupíš nový konusy a přehodíš to (misky jsou obvykle OK, pokud to neni totální bláto), cenově se vyplatí nekupovat konusy samostatně ale celou nábu, vzít konusy a zbytek zahodit (míň práce než to přeplétat)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]