Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cvičení a strava

Od: venda* odpovědí: 5 změna:
Dobrý den, je mi 15, tzn. teenager, ale mé tělo asi nemá zájem být v pubertě, tzn. svaly, kt. by prý měly v tomto období přibývat moc nepřibývají, rád bych se proto zeptal v jaké míře a jak často mám cvičit - sestavil jsem si nějaký plán který mi připadá "ok"
- Kromě toho chodím i často ven, běhat, lyžuju, hraju závodně florbal a i jiné sporty, ty spíše s kamarády
- Dále hlavně, jak se mám zdravě stravovat, abych měl dostatečný příjem proteinů pro růst a abych na druhou stranu neztloustl, koukal jsem se na své BMI a abych se dostal na nějakou normální úroveň, měl bych přibrat, ale měl bych přibrat zdravě.
- Ještě poslední problém, mám hrozně hubená lýtka a nevím co s tím dělat, očividně dosavadní pohyb nestačí
Děkuji moc za všechny případné odpovědi a vážím si toho

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Neřeš, z kluků se stávali muži až na vojně, tedy kolem dvaceti. Hlavně pohybovou všestrannost a běžnou pestrou stravu, která tělu dá všechno potřebné. Krmit se všelijakým speciálním šmejdem je zbytečné, nedej na reklamy.

hodnocení

0x
Ve vašem věku nechte svaly zatím být..
Asi je vaše tělo nepotřebuje, když je nemáte.
U hodně sportů není moc svalové hmoty ani žádoucí, včetně těch, co děláte.
Pokud jste v dobré kondici a ve sportech co děláte máte dobrou výkonnost a výsledky, je to OK.

pomeranc
hodnocení

0x
Tak samy asi nepřibydou, nejlepší je ještě v Tvém věku posilovat na vlastní váhu (kliky, dřepy, nebo se i přitahovat na tyči, ne činky). Tak když budeš třeba po celý měsíc každý den RÁNO ale i třeba ještě jednou později půl hodiny cvičit např. 5 kliků, takzvané prkno, dřepy atd a chvilku se vydechnout a opakovat, a hlavně se protáhnout protože mít zkrácené svaly to nikdo nechce (proč kulturisti mají ruce daleko od těla? - zkrácené svaly, asi se moc neprotahují a není to zdravé.). Půjde to samo, jíst mléčné výrobky. Na ty lýtka to je vlastně jednoduchý, můžeš si vzít závaží nebo i bez, pata špička pata špička zvednout se na špičku a zase dolu - 5 minut párkrát denně a druhý den už to poznáš :) A k tomu přibrání - občas vůbec neuškodí (zvlášť mladému tělu) že si dáš jednou týdně třeba kyblík kfc, prostě takový úlet :)

hodnocení

0x

Záleží jaký jsi typ..jestli ektomorf..to se bude přibírat hodně těžko a určitě ne zdravě-to se naprosto vylučuje. Já jen co znám pár kamarádů, kteří chodili do posilky a jak vysloveně huntovali svoje tělo jídlem..jedli i když tělo už nechtělo a bylo jim už z toho zle..prostě jen aby přibrali. Jeden si začal pak pichat do svalů..byl to vyloženě hubeňour a zachvilku z něho byla vazba. Jenže uběhlo pár let, posilování a předvádění se už ho přestalo bavit, pichat se to nedá dlouhodobě a je zpět hubeňour. Jestli má i zdravotní problémy z toho všeho nevím..to ti nikdo moc neřekne, s tím se lidi nechlubí.

Jediné co by pomohlo, je přesný opak aby jsi přibral..moc se nehýbat a jen do sebe ládovat většinou nezdravé věci, maso, atd. A až přibereš, tak se zase začít trochu hýbat.

Nebo na to kašly, měj se rád takový jaký jsi a ono i věkem trochu přibereš na svoji BMI.

Bud rád, že nemáš opačné starosti..to je daleko horší.

liska5
hodnocení

0x

To by znamenalo, že ještě porosteš. Zejména pokud ještě nemutuješ a nerostou Ti vousy. Až ta doba nastane, tak bude svalová hmota přibývat rychleji, ale růst do výšky se zase zpomalí. Pokud máš štíhlé předky /prarodiče, rodiče/, tak s tím zas tolik nehneš, ale samozřejmě cvič.

Zdravá strava pro Tebe bude znamenat vynechání průmyslově vyráběných potravin, jako jsou majonézové saláty s dlouhou trvanlivostí, instantní polévky, dresinky, barevné přeslazené limonády, levné čokoládky a tyčinky s tukovými polevami, laciné uzeniny, chipsy a paštiky. Přednost budeš dávat libovému masu /krůta králík,hovězí, raději než kuře/, zařadíš častěji ryby, vajíčka, naučíš se používat cereálie bohaté na aminokyseliny, např.do ovesné kaše ještě Quinoa /stačí lžíčka/, budeš jíst celozrnné pečivo, luštěniny, denně si dáš hrstičku mandlí /předem přes noc si je namoč, probudí se v nich enzymy, a budou hodnotnější. Čase si budeš i klíčit fazolky mungo.Za 3 dny si vyrobíš kvalitní doplněk.

Ke každému jídlu s masem nebo sýrem si dej syrovou zeleninu. Několik porcí denně /salát, ředkvičky, okurek, hrášek, kedluben, mističku kys.zelí. Vitaminy a minerály se ve vstřebávání podporují a zapojují se do metabolismu bílkovin..Ovoce jez mezi jídly, sólo, ne hned po jídle. Čím víc různorodého naráz, tím je komplikovanější a pomalejší trávení. A je náročné i energeticky.

Určitě do sebe necpi příliš velké dávky šunky, tvarohu, tvrdého sýra, jen proto, abys měl hodně proteinů. Při trávení bílkovin vznikají kyseliny, které zatěžují ledviny. Prostě každé tělo je naštelováno na hodnoty, které může přijmout a tak se ostatního zbavuje, což ho zatěžuje. Typické je to u syntetických vitamínů a minerálů.. Lidi se jimi cpou, aniž by věděli, zda zrovna tyto potřebují. Je lepší tyto látky přijímat v přírodní formě. S tím si tělo poradí a líp využije.

Čti si etikety a vybírej si potraviny bez zbytečných Éček, konzervantů a barviv. I takovém jogurtu často překvapí přítomnost škrobu. I tuky pořebuješ, tak na saláty ze zastudena lisovaných semen nebo panenský olivový. Sádlo je vhodnější, jak máslo. Má méně cholesterolu, ale zato více kalorií, což ti nemusí vadit. Husí sádlo je zdravé! S mlékem to nepřeháněj, vždy raději ve formě kyšky či kefíru. Místo octa používej citron nebo jablečný ocet. Pokud chceš mlsat, tak zdravě! Rozinky, fíky, suš.švestky, suš. meruňky, ořechy, dýň. semínka, datle, hořkou čokoládu... V nich jsou cenné minerály. V zákuscích, houskách, buchtách a bonbonech minimálně. Tomu se říká prázdné kalorie, ze kterých akorát nabereš jen tuk..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]