Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat zdali mi někdo může poradit jaká je doporučená intenzita tréninků u kategorie U12 ročník 2009.
Syn hraje fotbal, před uzavřením tréninků byl trénink po,út,čt,pá - vždy cca 2hodiny a v sobotu hraje mistrovská utkání za kategorii U12 a v neděli se spoluhráči doplňuje velmi často kategorii U13.
Do toho trenér vyžaduje ob týden ve volný den - středa - individuální rychlostní trénink cca hodinu a půl. V tuto chvili mě celá sitauace připadá velmi zvláští a dle mého je v tuto chvíli velké přetěžování.
Momentálně z důvodu uzavření tréninků mají individuální tréninkový plán na každý den. Trenér vyžaduje Po,st,pá dvoufázově - kdy dopoledne posilování a odpoledne výběh se startovní rychlostí.
Dále út,čt,so,ne - jednofázový trénink, který je volitelný - posilování nebo výběh a startovní rychlost.
Velmi všem děkuji za cenné rady a náhled na celou situacei.
Honza
Souhlasím! Mám vnuka U14 se stejnou zátěží. Vypadá na 12. Mám pocit, že je přetrénovanej. A on poctivě dodržuje, co trenét předepsal, aby nevypadl ze základní sestavy. Nevím, z čeho má brát na to, aby vyrostl. Taky nedávno onemocněl. Druhý vnuk /13/ je v běžkařském oddíle. Medaile z republiky. Poslední dobou zhubl. Treniky bez diskusí, jako chlapi. Když jsem se ptala na lékařská vyšetření, tak že si to musí rodiče sami, když mají dojem, že má problém. K dispozici mají lyžaři jen fyzioterapeuta. Mám sto chutí napsat někam na ústředí, jestli to není příliš. Sama jsem tělocvikář, ke sportu jsem je vedla, ale tahle zátěž je moc. Trenéři jsou hodnoceni za umístění dítěte, tam je první chyba.
Je to moc, na tohle by musel mít profi regeneraci, masáže, výživu atd. a i tak to je spíš pro chlapa... Tohle dlouhodobě dá málokdo, normálního kluka to zlikviduje.
Domluvil bych se s ostatními a trenérovi do toho hodil vidle. Trénink bude úterý+čt. po dvou hodinách a víkend zápasy. Když ne tak ahoj, dal bych přednost zdraví před ambicema... Buď klub kde trenér není magor nebo jiný sport...
Díky za Váš názor. Pokud se nezmění stav až se vše vrátí do starých kolejí, tak určitě udělám potřebné kroky.
Na synovi nyní teď vidím, že je opět v pohodě. Domácí individální tréninky si jedeme pouze 3x a spíše se věnujeme aktivnímu pohybu, jako je procházka, kolo a jiný sporty co ho baví (pinpong a podobně).
Samozřejmě trenérovi se vyplňuje deník tak jak si přeje ona a je spokojený.
Děkuji, za názor.
Není to výchovné, ale trenér si o to sám říká...
Někdy mám pocit, že ti despotičtí mají nějaké komplexy.
Také mi to tak připadá. Než aby byl jaký koli problém tak vím, že 90% rodičů to dělá takto, že napíše deník s dítětem - trénink každý den jak si PAN TRENÉR přeje a nakonec děti trénují pouze jen 3x a zbytek odpočinek, rege a další svoje koníčky.
Nejhorší je, že není řeč. Člověk přijde se zeptat na některé technické věci ohledně přípravy, tréninků, indviduálů a dalších dotazů, nebo i zavolá, pošle sms, email a není mu nic řečeno a ani na otázky zodpovězeno. Natož se ptát na zátěž a regeneraci, tak to je úplně zle.
Když jsem toto řešil i s vedením tak nic a jen krčilo rameny a prý je to běžná situace.
Tak Vám, Honzo, řeknu, že ti starší to obejít nemohou. Myslím U14 a výše / Akademie/. Vnuk mi vysvětlil, že trenét má přehled, protože na ty běhy si musí připnout tester, ze kterého trenér vyčte kudy, kolik a za kolik běžel, tepovou frekvenci a jánevímcoještě. To znáte ten popruh, co mají na sobě přes hrudník. Tam to prostě už neokecáš.
Bych mu na férovku řekl že to je moc a kluk buď bude trénovat 2x v týdnu + víkendy nebo půjde jinam. Pokud je trenér magor tak je hloupost u něj zůstávat. Akorát kluka přetrénuje a znechutí mu to nebo vylezou i zranění z přetížení, což vůbec není sranda, může mít i trvalé následky (taková urvaná achilovka např. znamená konec rychlého běhu)... Tréninky jen psát jakože probíhají je pitomost. Lepší je tohle ve spolupráci s ostatními, pokud protestuje jeden tak obvykle nastoupí "tak mu to dá sežrat". A pokud nekomunikuje tak bych uvažoval tlačit na vedení ať trenéra vymění nebo půjdete. Lámat to přes koleno a zůstávat moc nechápu, na světě není jen jeden oddíl fotbalu a nic jiného...
U syna zatím sportester nevyužívají, ale u starších je to tak jak píšete.
Celou tuto situaci jsem s trenérem řešil nejen já, ale i ostatní rodiče a jednoduše si nenechá řící a stále prosazuje své.
Byl jsem i na vedení opět s několika rodiči a tam jsem to také řešil. Vedení mi řeklo, že je vše v pořádku, že je to normální zátěž. Z řad rodičů byla jedna matka zdr. sestra a druhá zas přes fyzioterapii. Od obou bylo řečeno, že si musí uvědomit, že zde není žádná regenerace a mohou nastat jak růstové potíže tak i únavové zranění. Na toto vedení odpovědělo, že mají vše pod kontrolou a trenér jim dává každý týden report z tréninků. Bohužel je zde vidět, že řetěz je pevně uzavřen a bohuže nikdo do toho nezasáhne.
Vše v tuto chvíli přerušila restrikce, tak se netrénuje a nehraje. Pouze se má dodržovat jakýsi tréninkový plán. Co mám informace od většiny rodičů tak děti plán plní z poloviny. Spíše maximálně 3x do týdne a doplňují o aktivní odpočinek. Rozhodně ne každý den a ještě do toho dvoufázově.
Co také vím tak pár rodičů je rozhodnuta z klubu odejít pro tento problém.
Každopádně díky za všechny komentáře.
Honza
Vše, co jde zde páno mi připadá velice děsivé a zdá se mi to až neuvěřitelné. Nejsem lékař, ale toto pravděpodobně nebude zvládat organizmus takového dítěte. V začátcích možná ano, ale později, ve vyšším věku...? Pokud není regenerace, pak se tyto "tréninky" projeví poději. Jak již bylo psáno výše - únavové zlomeniny, ap.
Jak bylo psáno jedná se o kategorii U12 a U13. Domnívám se, že ony kategorie hrají 2x 25 (30?) minut + 10 min. přestávka. Z toho pro mne vyplývá trénink 65-70 min. a 3x v týdně. Pondělí - pozápasový, lehký trénink (výklus, hry s míčem se zaměnřený na přihrávku, nějaká hra), středa - intenzívní trénink, pátek - předzápasový trénink (s ohledem na soupeře). Sobota nebo neděle zápas (jen jeden den).
Možná, že takto koncipovaná příprava nebude vhodná pro hráče hrající 1. nebo 2. ligu. Na druhou stranu pokud je kvalitní trenér, určitě by dokázal i v takových podmínkách tým dobře připravir.
To je přesně ono jak píšete.
Řešil jsem toto s praktickou lékařkou a na toto samozřejmě koulela očima. Řekla mi, že toto je absolutní přetěžování jedince a se sportem už toto nemá nic společného.
Celou tuto věc jsem opakovaně řešil s trenérem, později i s vedením. Od trenéra mi bylo řečeno, že je to normální a že by neuškodilo trénovat ještě víc a vedení mi na to pouze řeklo, že je to běžná tréninková zátěž a pokud se nám to nelíbí můžeme odejít. Pokud nějaký trénink vynechá = nehraje.
Bohužel mám několik informací od rodičů ze starších ročníků, že jejich dítko již mělo potíže s unavovou zlomeninou, většinou na dolních končetinách, ale později i od lékaře musel dostávat jejich syn i růstový hormon a to už mi připadá moc.
V tuto chvíli v našem týmu mají kluci na každý den tréninkový plán jak jsem psal v předchozím textu a pokud každý týden nezašlou trenérovi do emailu svůj zápis do svého tréninkového deníku, tak je jim vyhrožováno. Vyhrůžky jsou tipu až začnou tréninky dostanou neskutčnou zatěž, že nemají co v klubu pohledávat a podobně.
V tuto chvíli opravdu přemyšlím o změně klubu.
Díky
Abyste nešli změnou klubu z bláta do louže. Asi bych se dala nejdřív do řeči na některém utkání / kdy asi?/ s rodiči hráčů, než bych ten přesun provedla. A jestli kluk bude chtít. Je mezi nimi velké pouto. V našem případě je to těžké, kluk je už od 11 let tři roky přes sto km od domova na intru, je v tom krajském výběru a spoluhráči jsou pro něj moc. Navíc nic adekvátního tu v okolí není. Jedině, že by šel o dvě třídy níž a to on asi v pubertě neskousne. Co jsem vyčetla včera ze stránek FAČR, tak z experimentu Regionální fotbalové akademie zatím jedou PZ a OL.Tam že soustřeďují talenty. A vidím, že i likvidují. O výživě, lékařském dohledu, relaxu nic, To asi až od dorostu /? / Není to pozdě? Jestli jsou vedeni, jako elita, tak i elitní zdravotní přístup s výživovými doplňky ve správnou dobu před a po zápase. Zajímalo by mne, kolik toho ti treneři vědí, když vezmou celý tým po utkání na smažák s hranolkama. Jsou sporty, kde už berou ohled i na krevní skupiny. Existuje např. náchylnost k přetrénování u krev.skupiny A.
Kromě centralizace talentů chystá FAČR doplnit treninkové programy o kondičního trenéra, kvůli technice běhu resp. všeho pohybu. V souvislosti s tím píšou o testovacím projektu. Zkusím napsat na jména těch, kteří se tam vyslovují. Tady jde o to, že se ti trenéři školí, setkávají v rámci všelijakých rad, jsou mezi sebou v kontaktu. Zkusím to. To mne neznáte. Vím, že to jde respektovat individualitu. Vnučka /17/ hraje fotb.ligu, mají záhul, ale v mezích, není odrovnaná, jako kluci.
Fotbal nemám rád (to jen na upřesnění)
Ale obecně vzato (a z jiných sportů, co rád mám...), tak 8+h tréninků týdně, plus další cca 2-4h o víkendu..to je velmi drsné.
Ano, i v jiných sportech se tak trénuje (a ještě i o něco více), ale dle mých znalostí a zkušenbostí to "vydrží" tak 2 děti ze 100. Mluvím ale o jedincích, kteří trénují buď na úrovni krajské špičky, nebo i na republikové úrovni.
Co potom většina dětí z toho sportu má, to mi jasné moc není.., většina z nich musí být velmi přetížená a je možné (ba pravděpodobné), že v jistém věku s tím sportem zcela "seknou".
Není lepší trénovat na nižší intenzitě a pak třebna rekreačně dělat sport i ve 40-50 letech a s radostí?
Nepsal jste, na jaké úrovni Váš syn hraje, ale pokud je to nějaká nižší soutěž, připadá mi to šíleně moc. Nehledě k tomu, kde má pak vzít sílu na učení, zábavu a odpočinek.
Díky za Váš názor, syn hraje ligu mladších žáků.
V tuto chvíli, ale je pouze liga, divize, přebor, I. a II. třída, ale každý kraj to má jinak. Je to, ale dosti podobné. Dá se říci, že v tuto chvíli je maximálně velký rozdíl v I. a II. třídě oproti ostatním.
Liga, divize a přebor - zde není až zas tak velký rozdíl. Rozdíl výkoností v soutěžích je až poté v dorosteneckých a dospělých kategorií.
V této kategorii co je syn se mi zdá trénink každý den a celý vikend zápasy opravdu moc a myslím si, že je zde velmi malá až žádná regenerace. Nevím jak toto řešit. Jak jsem psal v minulém příspěvku trenér a ani vedení toto neřeší, i přesto když apeluji na regeneraci a podobně. Navrhl jsem i možnost, že by se dalo trénovat 3x týdně a zbytek regenerace, doplnit školu a podobně + víkend tedy zápas. Bohužel vše mi bylo smeteno ze stolu. Celou situaci jsem probíral i s ostatními rodiči, kterým se to také nelíbí, ale když se kdokoli ozve tak je zle a nebo je to smetené ze stolu. Proto nevím jak se k tomu postavit.
Je jasné, že syn zde má kamarády a je v tomto kolektivu rád,proto nechci udělat unáhlené rozhodnutí, ale také vidím, že mnohdy je i otrávený, že na trénink musí.
Snažím se toto řešit za včasu. Je ještě na ZŠ , ale až půjde na střední bude se určitě řesit nějaký jiný klub a nebo zda zůstane a střední škola se bude vybirat v blízkosti současného klubu.
Jasně, že odpočatý zdravý kluk s chutí do sportu převálcuje vycucaného. Když ne hned, tak časem.
. Mluvila jsem se dvěma bývalými ligovými hráči. Shodli se, že velký stres přišel kolem 17. roku věku, kdy se pro mnohé nerýsovalo místo v sestavách dospělých. Kluby nakupovaly na úkor vlastních odchovanců. To prý se mnohým rozplynul sen, když o ně nikdo nestál a zahřívali měsíce střídačku. Odchod do nižší soutěže považovali za prohru. Kolikrát jim pak chybělo vzdělání. S nějakou maturitou udělanou distančně, jen aby něco měli, se nedá jen tak sehnat něco uspokojivého..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.