Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kondice v běhu vs tep

Od: tomy odpovědí: 8 změna:
Ahoj asi před rokem jsem začal běhat,začínal jsem na cca.1 km a tep mi hned na začátku vyletěl do zóny anaerobní a pak na VO2 MAX a po 20 minutách bylo doběháno,měl jsem tep 180 - 190.Teď běhám 8,5 km i jsem zvedl kadenci a běžím bez obtíží hodinu, kadenci chci postupně ještě zvedat a mám průměrný tep už jen cca.155 - 160 bude se to ještě zlepšovat? Až si vybuduji pořádnou kondičku spadnu pak s tepem ještě níž a třeba už jen do aerobního pásma? Nebo bubu běhat při stejné intenzitě pořád u anaerobku? Předem děkuji za odpovědi

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hg
hodnocení

0x

Kolik vám je let? Frekvence 190 je vysoko nad hranicí maxima u většiny populace. Podle čeho počítáte aerobní pásmo a kolik vám vyšlo?

tomy
hodnocení

Je mi 32 let a data beru z aplikace a náramku,ale teď už mám fakt maximálně těch 160 tepů a to je tak až po té hodině běhu jinak stabilně do 150 - 155 nadoraz ještě neběžím
hg

Maxim.TF souvisí s gen. dispozicemi a věkem mírně klasá. Narozdíl od min.TF se nedá ovlivnit trénovaností. Pokud máte maximálku přes 190 dá se předpokládat že i aerobní / anaerobní hranici budete mít výš než je obvyklé, ale jak psal už štír přesně může určit sportovní lékař popř. odborní trenéři. (A hodně orientačně je to při takové rychlosti kdy dokážete ještě slovně komunikovat)

hodnocení

0x
Do aerobního pásma při běhu spadnete jen tehdy, pokud to bude velmi lehký běh. Těch 150-160 je taková běžná tréninková frekvence (a to předpokládám, že neběžíte "nadoraz").
Bude se to zlepšovat, pokud budete běhat stále na stejný čas. Pokud se bude zlepšovat čas na stejnou vzdálenost, bude logicky TF na podobné hodnotě jako teď.

hodnocení

0x
Počítání pásem přes hodinky nebo podle věku je čistě orientační a nepřesné. Aerobní a anaerobní pásma velice přesně stanoví sportovní lékař a přesně určí tréninkové zóny. Takto není možné říct, jestli je 150 tepů moc nebo málo pro zlepšení kondice.

mate59
hodnocení

0x

Já jsem se držel vždy podle vzorce 220-věk x 75 %.Běhal jsem intenzivně 12 let.

hodnocení

0x
Dobře to popisuje Ondřej Vojtěchovský ve svých článcích. Zmiňuje tam i vliv hormonů na trénink.
ondrej-vojtechovsky.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]