Nejste přihlášen/a.
Opět musím založit téma. Často se mě stává u mého karbonového 29" Giantu, že při nechtěném točení kliky v protisměru mě spadne řetěz z převodníku a já ho potom musím nasadit a mám od toho zbytečně ušpiněné ruce. Otázka, proč ten řetěz spadává? Nikdy se mě to u žádného kola nestalo!
No není specifikováno, jestli máš jedno nebo vícepřevodník, pokud máš více, jestli to dělá na jednom nebo na všech. Ještě mě napadlo - nemůže být na tom převodníku trochu ohlý zub? To jsem kdysi tento problém měl.
No tak si pozorně prohlédněte řetězovou linku...včetně svislého zarovnání přehazovačky, to zvládnete.
Pak zkuste na kterém pastorku to dělá, zda na všech (to bude chyba přehazovačky), nebo jen na jednom..(to by zase naznačovalo špatný pastorek). Nebo padá řetěz přímo z převodníku?
Coby, má tam velká - velká tak to logicky snadno sjede a padá to až dolu protože dole neni přesmyk...
@martincakl - píše přímo v dotazu, že mu to padá z převodníku, ne z kazety. Proto mě napadl ten ohlý zub - v záběru si řetěz sedne, pokud ale točí naprázdno, stačí to už k tomu, aby ten zub sundal řetěz. Kdybych neměl kdysi to samé, nebyl bych tak chytrej
Mam take 2x11 a velka/velka by me zaradit ani nenapadlo. Musi trpet vse, zkrizeny retez, zbytecne propnute raminko prehazovacky. Proc radit jako prase, kdyz stejneho prevodoveho pomeru dosahnu tak aby se retez nekrizil? To, ze to tam zaradit jde neznamena ze je to spravne.
Ohlá přehazka, špatná řetězová linky (délka osy u klik), řadíš moc křížem (velká - velká), ohlý zub na převodníku nebo špatně vyřešený náběh pro přehození převodníku...
Nahazovat nemusíš rukou, jde to přesmykem (na místě zabrzdíš přední brzdu, zatlačíš do řídítek = postavíš na přední kolo, pak zatočíš klikou a současně přesmykem natáhneš na převodník.. za jízdy bez stavění na předek )
Rozjezd taky nemusíš nastavovat kliku jak slečinka, ale naskočíš stylem cyklokros = pak šlapeš jen dopředu...
Tohle spadávání řetězu při šlápnutí dozadu se mi též stávalo. Bylo to způsobeno tím, že ložiska spodních malých koleček přehazovačky byly zanesené prachem a zasekávaly se. Poznalo se to tak, že při šlápnutí dozadu se celé spodní rameno přehazovačky s kolečky pohnulo směrem k pedálům - nahoře se řetěz prověsil a naopak dole se napnul. Pak spadnul z kazety dolu.
Po vyčištění a promazání ložisek těch spodních koleček se toto již neděje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.