Zdravím, přemýšlím, že bych koupil vzduchovou pistoli na zábavu - střílení na terč a různé plechovky. Nikdy jsem ale s ničím takovým nestřílel a zajímá mě jak je taková například vzduchová beretta m92 fs po destruktivní stránce. Co dokáže prostřelit a dá se s ní i nějak ubránit útočníkovi? Nebo je to jen po zásahu člověka třeba do nohy/ruky polechtání
Tak u toho člověka samozřejmě záleží na vzdálenosti a na tom, jak je dotyčný oblečený a kam ho trefíte. Když se ale budeme bavit o vzdálenosti třeba zhruba 5 metrů, tak o "polechtání" se rozhodně jednat nebude, bolí to docela dost. Podle podmínek se může i střela zarýt do kůže.
Není mi úplně jasné, jestli máte na mysli vzduchovou pistoli na airsoft, nebo vzduchovku na ocelové broky. V obou případech platí to, co jsem napsal výše, i když je jasné, že klasická vzduchovka na broky je samozřejmě "silnější". Sám jsem měl vzduchovou pistoli (na bombičky) na ocelové broky (ale CZ-75), a když se mi při střelbě na terč, asi ze 3 metrů, brok odrazil a trefil mě do ruky, tak to byla solidní dost ostrá bolest. Takováto pistole samozřejmě bez problémů na 10 metrů rozbije sklenici, nebo se brok dokáže zarýt do dřeva. Ale třeba PET lahev lehce neprostřelíte, to jsou potvory a vydrží hodně.
Prosím o doplnění mých mezer ve znalostech o zbraních - můžete uvést která že to zbraň střílí ocelové broky?
Střílel jsem poměrně dlouho závodně a nevím o jediné vzduchovce, či plynovce, která by podobnou střelu používala. Jednak brok sám o sobě nemá nijak valnou balistiku - nefunguje dobře ve vývrtu hlavně a krom toho se vždy střílelo olověnými diabolkami
promon - Nemám to z ověřeného zdroje a nevím, jestli to platí taky pro vzduchovky, ale myslivcům olověné broky údajně zakázala EU z ekologických důvodů.
Už se těším, až si někdy do ocelového broku kousnu třeba při konzumaci zajíce.
A ještě k těm vzduchovým pistolím: bývá na nich uvedena "síla" (čili energie) v Joulech (J). Samozřejmě, čím vyšší číslo, tím je vzduchovka silnější. Při nastavení z výroby je v návodu uvedeno, kolik zhruba střel na jednu bombičku vystřelíte. Pistole pak lze upravit a "zesílit" (jsou k tomu i návody na internetu). Jen pozor na dodržení zákonů. V ČR je, tuším, maximální povolená energie střely u vzduchovek do 16J (do této hodnoty je zbraň povoleno používat od 18 let a to bez zbrojního průkazu). Pistole je pak silnější, ale samozřejmě potom na tu jednu bombičku vystřelíte méně ran. A pokud se tedy jedná o pistoli na bombičky, tak s klesající teplotou okolí klesá i tlak v bombičce, takže v zimě za mrazu si moc nezastřílíte.
gunman - jestli se chceš se vzduchovou pistolí ubránit útočníkovi, tak jsi trošku vedle. Na osobní ochranu se nedoporučuje ani malorážková pistole (s energií 10-15 krát větší než vzduchová).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.