Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bruslaři na silnici

Od: lenulakr® odpovědí: 51 změna:

Jaké máte zkušenosti? Kolikrát na silnici předjíždím bruslaře, všichni jezdí po pravé straně, mávají rukama, vyhýbají se nerovnostem, na uších sluchátka, přitom bruslař na silnici je podle zákona chodec,jede vlevo, případně po chodníku. Navíc mimo město za snížené viditelnosti má mít reflexní prvky.Potkáváte někoho,kdo tohle ví? Já nikdy.

odkaz na stránku auto.tn.nova.cz/...

51 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x
Já si na blbou cyklostezku musel koupit na kolo sirénu místo zvonku protože magoři se sluchátky v uších na nic jiného nezabírají. A nejlepší kombinace je kráva na bruslích se sluchátky s kočárkem.

Nejsem příznivcem zákazů, ale některé věci asi jinak nejdou. Žádný účastník provozu na poz. komunikacích, by neměl mít sluchátka, ať už se jedná o chodce na chodníku, bruslaře nebo cyklistu. Je to ekvivalent telefonování za jízdy, které je zakázáno.

re4zon
To by me zajimalo, od kdy je zakazano telefonovani za jizdy?

Ernie- naprostý souhlas. Když vidím chodce na přechodu jak telefonuje, občas si na něm i při tom telefonování zastaví aby měl klid na hovor tak bych ... Někdy mám pocit, že chodci či cyklisté se chovají jako nepostižitelní / tím myslím chodec jde po chodníku a bez jakékoliv kontroly vstoupí na přechod - má přece absolutní přednost, poslouchá hudbu či telefonuje a tudíž se pohybuje naprosto nepředvídatelně, cyklisté v jednosměrkách, na přechodech, chodnících.../ ... no oni víceméně nepostižitelní jsou- nevybavuji si kdy jsem viděl kontrolu cyklisty s nesvitícím kolem v noci, policisté jedou v jednosměrce, proti cyklista- uhnou a jede se dál.

hg

totak: podle příspěvku vás typuji spíš na elektrokolo.

priklad1*

Jenom kecy. Nic jiného než kecy. To se seš udělat zajímavým. Ještě jsem neviděl na přechodu chodce s telefonem u ucha. A dokonce se má uprostřed přechodu zastavit. Spíš mnoho těch co sedí za volantem mají telefon u ucha. Aspoň nějakého vyfoť. Já natáčím videa jak mne řidič neumožnil přejít, přestože k tomu měl podmínky. Policajti mají žně.

re4zon
@priklad1 nema zne nahodou chocholousek?
priklad1*

Zatím ne. Ovšem kdyby povinně řidiči chodili na psychotesty, tak by si mnozí nezajezdili. Myslím, že tebe by nepustili ani na koloběžku. Většinou jsou to hovada, kteří si myslí, že když je nikdo nevidí, že si mohou dělat co je napadne. Stačí jak se jinde chlubí zda dodržují dopravní předpisy.

re4zon
Neni nad zakomplexovaneho chodce ;) jen natacej dal a chlub se praskanim, Kelisova hadr.
Neříkám že všichni..ale mnoho chodců se chová jako hovado. A to chudák hovádka. Občas se nestíháme divit,co si chodci dovolí. Občas škoda,že nelze,aby chodci dělali testy - možná by se některým rozsvítilo. Určitě nikdo nepotkává často chodce s mobilem u ucha nebo v ruce,nebo nedej bože se sluchátky *smich*

Když napíšu, že je zakázáno telefonování za jízdy, tak všichni vědí, co jsem tím myslel. Až na jednoho...

ernie, já to pochopil taky.

re4zon
Coz o to, ja to chapu moc dobre, ale je to zavadejici, divil by ses kolik magoru typu priklad1 je schopnych tomu uverit a pak to prenaset do provozu. Navic mit sluchatka v jakemkoliv provozu je nesrovnatelne vetsi debilita nez ridit jednou rukou, znal jsem jednorukeho prepravce, jezdil dodavkou s manualem a ridil lip nez vetsina zdravych.
HG.. Hlavně se nezkoušet živit svými odhady. Já když to sečtu, tak mám na kole našlapáno tolik, že už jedu třetí kolečko kolem rovníku. Nevěšte ale hlavu tady v Čechách to může i špatný prognostik dotáhnout dokonce až na prezidenta.

hodnocení

5x

I když jsem vášnivým inline bruslařem, na silnici bych nikdy nevjel. Myslím, že by to nemělo být povoleno, když někteří nemají rozum.

dusger*
hodnocení

2x

Taky je nemám rád, a je to přesně jak píšeš. Třeba cyklista jede rovně a v mezích možností i čitelně. Zato bruslař díky těm svým tempům zasahuje hluboko do jízdního pruhu a je nutné ho zeširoka objíždět. Taky jsem ještě neviděl žádného v reflexním nebo aspoň transparentním oděvu. Ve vestě ještě nikdy žádného. A co je nepochopitelné, svoje chování není ani večer či téměř za tmy.

hodnocení

2x

Ano, potkávám bruslaře, mají se chovat jako chodci, dle zákona 361/2000. To že porušují předpisy, je normální, páč předpisy porušuje každý. Jen od toho druhého požadujeme, aby předpisy dodržoval a nám nijak nepřekážel. Přesně dle Vašeho popisu chování bruslaře, míjím ho, (jí) velkým obloukem a říkám si, každý něco porušíme. Za 10 vteřin jsem mimo něj a je klid.

Nadávat na druhé je jednoduché a časté. Vždyť se to tu řeší skoro denně, že někdo na někoho nadává, že mu ubližuje a nedodržuje co má.

hodnocení

Já na bruslaře nenadávám, myslím, že to celkem nikdo neví,že pokud by bruslaři věděli, že mají jezdit vlevo, že by tak jezdili, Stejně jako auta, jezdí se u nás vpravo , je to všeobecně známé, navíc se to učí v autoškole, tak normálně nikoho nenapadne jet vlevo.

Stejně jako auta, jezdí se u nás vpravo , je to všeobecně známé, navíc se to učí v autoškole
Nechci moc odvádět pozornost jinam, ale máte pravdu, že se to učí v autoškole, ale učí se to takto:

(1) Na pozemní komunikaci se jezdí vpravo, a pokud tomu nebrání zvláštní okolnosti, při pravém okraji vozovky, pokud není stanoveno jinak.

A skutečnost? Podívejte se, jak většina jezdí u středové čáry. V rozporu s předpisem.

re4zon
Milane, tohle povazujete za argument? To uz tady jednou bylo, "vy zase mlatite cernochy".

hanaka
hodnocení

0x

Já jezdím na silnici na kolečkových lyžích...ale pouze na opravdu málo frekventovaných. Rozebírala jsem to s několilka policisty, kteří na mé trase po vesnicích hlídkovali. Všichni se shodli, že jezdit vlevo jako chodec je nesmysl, i když je to podle zákona. Vlevo je to velmi nebezpečné, zabíráte mnohem větší prostor, než chodec...takže třeba do zatáček absolutně nemyslitelné. Na pravé straně řidič může něco takového očekávat. Když už chcete na bruslích na silnici, tak jedině vpravo. Tento zákon prostě opět vymýšlel někdo jen od stolu. Ale jinak souhlasím s ostatními, že bruslaři by neměli na silnicích v ideálním případě nic dělat.

hodnocení

No,já si myslím, že pokud jede bruslař vlevo, tak vidí,jestli proti němu něco jede a má možnost přizpůsobit jízdu . Když jede vpravo, netuší, že za ním jede třeba náklaďák, protože přes "hudbu: neslyší, i když ho auto bude míjet třeba ve dvoumetrovém odstupu, může bruslař vybočit a je malér hned. Mně opravdu nejvíc vadí bruslaři vpravo, kolikrát za nimi jedu pomalu krokem,až zajedou blíž ke kraji, abych je mohla bezpečně předjet. Navíc, pokud by jezdili navečer vpravo, měli by být vybaveni jako třeba cyklisté, měli by mít na zadku červené světlo, měli by ukazovat při objíždění nějaké překážky, prostě měli by se chovat jako účastníci provozu. Jde hlavně o vaši bezpečnost a život, řidič z kolize bude mít hlavně trauma.

@hanaka: Souhlas! Na kolečkových lyžích zásadně vpravo, ať zákon říká, co chce.. Při představě jízdy vlevo a čelní srážky na mne jdou mdloby. Předek zaklíněný pod nárazníkem a vršek těla nad autem, to je přestupní jízdenka do černé dodávky s pískovanými skly. A souhlas podruhé, na běžné silnici jezdí na bruslích akorát adepti na Darwinovu cenu.

hanaka

Samozřejmě sluchátka v uších na silnici, to je další kapitola sama pro sebe. Neměli by je mít cyklisti, chodci ani bruslaři. Podle mě ani chodci na chodníku v centru města.

@amper: V případě srážky je úplně jedno, jestli bude čelní nebo nebo zezadu. Takže jímat hrůza by vás měla v obou případech. Akorát v případě čelní srážky máte vozidlo v zorném poli a možnost aspoň nějak zareagovat. Zezadu nebudete tušit do poslední chvíle vůbec nic. Takže když už na silnici, tak se řídit logikou a ta říká: jedině vlevo.

priklad1*

Měli by je ze silnic vyházet. A hlavně blbce řidiče. To by byl klid na silnici. Včera jsem šel domů po chodníku a byl tam železniční přejezd. Udělám krok v úrovni první závory a začal cinkat. Těch 6 metrů přejdu. Ještě nejsem za druhou závorou přijel kamion, přibrzdil. Viděl červenou, pak si to rozmyslel a šlápnul na to. Naštěstí druhá závora na něj nespadla. Byl hodně dlouhý. Na obranu nebyl to Čech ani Polák. Někdo ze západu co nám dávají za vzor. A nebo nějaký Čech co šel dříve za "lepším"

Ten kamion jel opačným směrem co já

hg

kovis: Pokud auto jede 90 km/h a lyžař z mírného kopce 30 pak vzájemné rychlost je 120 km/h v případě že jede vlevo a 60 km/h pokud jede vpravo. Ve druhém případě má řidič větší šanci zareagovat a zpomalit.

@kovis: Já bych to tak jednoznačně neviděl. Jedno je to možná v případě bruslaře. Kdo kdy viděl kolečkové lyže, ví, že lyže přečnívá výrazně dopředu, vzadu je kolečko v podstatě hned za botou. Při čelním střetu se lyže zaklíní pod autem, o několik pikosekund později narazíte holeněmi, pak vám to vyvrátí kolena a energií vlastního těla to vezmete hrudníkem o haubnu a hlavou případně o sklo. A to i v případě, že auto už zabrzdilo a ve hře je jen vaše energie. Jediná šance je stočit lyže na bok, což ovšem nejde jen tak. Takže snad to postavit na krajní lyži (tu lyži u krajnice) a sjet do pangejtu. Ale chtěl bych vidět toho kdo stihne zareagovat. Oproti tomu zezadu Vás auto sice nabere nepřipraveného, ale máte teoretickou šanci, že Vás odhodí, navíc máte tu výhodu, že rychlost i energie střetu je nižší. To, že při čelním střetu máte možnost před sebe hodit ruce není žádná výhra, jen se zláme víc kostí.

hg
hodnocení

0x

Chce to ohleduplnost na obou stranách. Bruslaři / lyžaři by určitě v zájmu bezpečnosti měli využívat jen silnice s minimálním provozem, za dobré viditelnosti a bez sluchátek. Co se týče jízdy vlevo, je to sice podle vyhlášky, ale umíte si představit, že se v zatáčce proti vám vyříti lyžař ve stejném směru (Ve sjezdu může jet 40-50 km)? Proto ve vyhlášce lze použít i paragraf o využítí pravého pruhu pokud "chdec" či břemeno zasahuje do vozovky a vyžaduje to bezpečnost provozu.

hodnocení

0x

Napišu to lidově tak jak to radí selský rozum.,Já jsem názoru že bruslaři na silnici prostě nepatří a nemají tam co dělat zákon nezákon.Silnice je hlavně pro auta , dopravu atd...Proč by se tam měl prohánět nějaký jako sportovec ve sporotvním vybavením sem a tam...Vždyt to ani nemá logiku.A nebezpečné je to pro obě strany.

At si jdou jezdit někam jinam ! hotovo.Kam to je jejich problém,možnstí je dost.

To tam za chvilku mužou atleti trenovat maraton,Sáblíková vytrvalost nebo fotbalisti sprinty a auta jim v koloně budou dávat přednost

hg

Silnice je hlavně pro auta? A na to jste přišla jak?

Jani, i Váš názor je třeba respektovat, i když se hluboce mýlíte.

re4zon
@hg Treba protoze pro ne byly vybudovany a provoz aut je cele plati. Jestli verite tomu, ze bez aut by byla stejna silnicni sit pro pumpickare a bruslare, asi jste spadl z visne.
hg

Věřte, že i pumpičkáři jezdí autem a tak se na budování silnic podílí. :)

re4zon
Tak to radsi nepiste nic, kdyz pouzivate takoveto argumentacni fauly ;)

hodnocení

0x

Prosím berte to jen jako můj názor nikoliv jako stanovisko.Jak říkám at třeba rodiče učí na dálnici jezdit své 3 leté ratolesti na kole.Ale logiku to nemá včetně těch bruslařů se sluchátky na hlavě.A jak tu psal uživatel Arnie sám jezdí ale v životě by ho nenapadlo lézt na silnici.

hg

No problém je v tom, že na dálnici mají kola zákaz ze zákona, proto tam rodiče své ratolesti učit na kole nemohou. Naopak silnice je určena všem učastníkům silnišního provozu. Chce to jen dodržovat předpisy a trochu slušnosti, ohleduplnosti a tolerance.

Mimochodem i ten maraton je silniční běh, protože běžet 100x okruh tak je jebne.:)

Vidím že zákon a co je na papíře je pro Vás svaté a přesto nic nejede.Co takhle používat vlastní hlavu a rozum a kolikrát zvážit i když je to dovoleno zda je to správný a bezpečný.

Vy jste jak vodáci ted během záplav...řeka rozbouřená že se k ní normální člověk bojí přiblížit ale frajer na ni hupsne na kánoji bez problému.Zakázáno to nebylo,nárok na to má tak proč se nepovozit na lodičce...vlastní hlavu použít nic...

Přesně jak bruslaři na silnici o čem se bavíme...zakázáno to není,ze zákona mužu tak huráááá sluchátka a pěkně ze široka bruslit...Vlastní uvaha? že jsou silnice přecpané a nebudeto dlouho trvat a někdo mě sestřelí do příkopu? .

Ale nebudu to dál rozebírat je to pořád dokola, můj názor je že na silnici nepatří i a hotovo.Jen šilenec tam vleze a bude najivně spoléhat že k sobě budeme ohleduplní *zed*

hg

Ta ohleduplnost je potřeba na obou stranách. Jako lyžař jezdím bez sluchátek a se zrcátkem a jako řidič zas nemám problém zpomalit a bezpečně předjet pomalejšího účastníka sil. provozu. Nevím, kde vidíte problém. To, že se někdo chová jak hovado, už je na jinou diskusi. :)

hodnocení

0x
Ja mam v oblibe cyklisty, kteri se motani mezi autama a pri tom jim vede vedle ceaty krasna cyklostezka. Nedej boze na takoveho dementa zazroubit ci zarvat, vetsinou jsou to agresivni jedinci. Muj nazor je ze za takovou uroven inteligence bych daval taxu tak 2 tisice a vys aby se naucili jezdit tam kde. Maji a neohrozovali sebe a ostatni ucastniky provozu

Honzo, "na takoveho dementa zazroubit ci zarvat"

Ale proč na něj troubíte a zařvete? Jen kvůli tomu, abyste ukázal svou nenávist k druhým?

Nenavist? Ale vubec ne. Milane jde jen o princip. Proc zbytecne ohrozovat sebe, popripade ostatni? Na kazdem skoleni ridicu nam vtloukaji do hlavy, ze od cyklisty neexistuje bezpečná vzdalenost. Tak proc bych si tim nemel lamat hlavu, ze musim klickovat na ctyrpruhu kvuli idiota, ktery muze jet o 10m vedle po cyklostezce? Tobe to neprijde trosku hloupe? Nevim jak to resis ty. Jestli pristavis, vytahnes lahvace a pozadas zdvorile, jeatli by to neslo tak a tak? Ne ja na lidi co delaji na ceste blbosti troubim a tajne doufam zr se jim rozsviti.
asd1

Honzas vem si kolo a vyzkoušej jak nepříjemný je když ti někdo nečekaně zatroubí za zadkem, nejspíš taky po leknutí vyšumíš a budeš mít chuť vytáhnout ho z auta a zahodit mu klíčky do pole. Taky si zkus projet cyklostezku když chceš jet nějakým tempem, ono to je víc o hubu než mezi autama. Taky spousta cyklostezek je dost na píííp a hodí se spíš na procházku než na jízdu na kole.. Možná pak pochopíš proč nejede po stezce a je na troubení agresivní (to zatroubení = leknutí přímo ohrožuje na životě - je to na spadnutí pod auto- Bez legrace). Taky zajeď do Rakouska, Německa a dál tim směrem a podívej se jak fungujou tam.

Debilové jsou jak mezi cyklistama tak mezi řidičema, než začneš zběsile troubit a ostřikovat abys mu ukázal tak počítej do deseti jestli netrestáš místo debila toho slušnýho který mezi autama jede proto že mu moc jiná volba nezbývá. Samozřejmě spousta kolařů by zasloužila skopnout do škarpy, ale skopávat všechny je taky pitomost - to pak už je agresivní kretén ten v autě.

re4zon
Asd1, co to je za debilni argumenty? Chudacek cyklousek chce jet rychle, tak nemusi dodrzovat pravidla, vyuzit drahu pro nej specialne vybudovanou (a zpravidla vzhledem ke sporadickemu vyuzivani neuveritelne predrazenou, ne-li uplne zbytecnou) a muze se motat po silnici a brzdit ridice, kteri vetsinou na rozdil od nej nejezdi pro zabavu, ale aby se nekam dostali? Napadlo te, ze ta stezka je tam nekdy protoze kola vytvari v danem miste nebezpecne situace a i kdybys to po ni mel tlacit, je to lepsi nez se motat po silnici? Co je prijemny si rozmysli predtim nez zacnes kvuli sve zabave a pohodlnosti otravovat zivot ostatnim. KAZDY takovy by zaslouzil skopnout do skarpy. Jestli si chces jezdit jezdit rychle, tak si stezuj tomu kdo tu stezku vybudoval, nebo si zaplat okruh, pripadne si dojed do toho rakouska. Jak muze nekdo takhle uvazovat.. Kdyz se budu autem prohanet po chodniku, protoze se mi nechce jet po derave silnici nebo protoze chci jet rychle a ne stat v kolone, to bude podle tebe taky ok?
asd1

Pravidlo je, že na 99% po té silnici jede legálně (protože cyklostezka je samostatně vedle a není součástí komunikace, tj. jet po ní nemusí), takže s tím skopáváním opatrně, protože kolo má naprosto stejný nárok na silnici jako autíčkář. Na rozdíl od auta kolo nesmrdí a zabere výrazně míň místa.

re4zon
Nikdo nikoho neskopava, s tou povinnosti jsi na omylu a blaboly o smradu jsou jen chaba vymluva, rec neni o vyhodach a nevyhodch dopravnich prostredku, bez tech smradlavych aut bys zadne silnice nemel. Ukazkovy priklad pumpickare, zada ohleduplnost a ohani se nebezpecnosti, ale sam neni ochoten obetovat nic.
priklad11*

Bože Bože Honzíku v kterém světě to žiješ. Vedle cyklostezka. Spíš jenom chodník. Vidím dost cyklistů kteří jedou radši po chodníku, než by se motali po silnici mezi těma hovadama. Cyklista rozhodně není v přesile, aby si mohl vyskakovat. Mně osobně se již 3x stalo, že jsem dostatečně včas vystrčil levou pracku, že budu odbočovat a přesto mne nějaké ehovado předjelo zleva. Asi se mu po pravé straně zdálo málo místa a spěchal. No jeden z nich taky nakonec odbočil vlevo, šli jsme do jednoho obchodu. Tak jsem si ho nafotil a snad mu to spočítali.

Už bude měli zavést to pravidlo pro předjíždění cyklisty s odstupem 1,5 nebo 2 metry.

asd1

Pokud cyklostezka neni součástí té silnice (komunikace) a na té silnici neni zákaz vjezdu cyklistů, tak žádná povinnost použít cyklostezku není, to jen tak ohledně předpisu. Ono to jde i otočit - ten cyklista taky platí daně a tím i tu silnici, takže nárok i morální má naprosto stejný jako auto. A jestli ty chceš se svojí plechovkou jezdit po silnici bez cyklistů, chodců, traktorů, kamionů a jinýho "obtížnýho hmyzu", tak si zaplať svojí soukromou silnici nebo okruh. Ty veřejné jsou pro všechny a auto neni nic nadřazenýho. Takže když na nich dojedeš kolo, tak ho bezpečně a ohleduplně předjedeš, příp. v klidu počkáš až půjde bezpečně předjet. Nebudeš troubit, ostřikovat, čudit vejfukem a dělat jiný naschvály který dělaj arogantní kreténi..

A to píšu jako autíčkář který na kole jede jen občas. Zajeď si na západ od nás jak se tam jezdí, možná ti docvakne že se dá jezdit i jinak než jak magor (to platí i pro pumpičky, kreténů je mezi nima zhruba stejný procento jako mezi autíčkářema)

Bruslař na silnici je předpisově chodec, ale jet vlevo v protisměru je pííííp na úrovni sebevraždy. Jet obecně po silnici taky nic moc, je to o průšvih. Pochopení mám u běžkařů co jezdí dlouhé kopce, podobný terén mimo silnici je problém najít, tak není jiná možnost. Většinou mají doprovod na kole a dolu jedzdí autem a vyhledávají klidné silnice kde tolik nevadí...

Asd, správně
re4zon
Nikoliv. Cyklostezku je povinen uzit, tecka. Neni tam nic o tom, ze musi byt primo soucasti komunikace, takove taky moc nejsou, nepocitam-li pruhy. A zaver spravniho organu je ten, ze je povinen ji uzit, pokud vede soubezne a cyklista ma moznost to zjistit/videt. Slo o stezku vedouci asi 10m bokem stejnym smerem a odvolaci organ to potvrdil. Judikatura zatim neni, pokud vim. To jen pro presnost.
Ale hlavni pointa je ta, ze cyklousi neustale rvou o ohleduplnosti, objizdeni s odstupem, pomalu, pousteni na prechodu atd a pritom je jim zatezko jet o kus dal, i kdyz tim brzdi desitky ostatnich. Jak jsi prisel na to jak ja jezdim je mi zahadou. Ono neni treba na nikoho troubit. Ale s kazdy volem co mi vjede necekane na kole do cesty klesa moje chut snazit se vychazet vstric. Zatim je jeste nekdy poustim na prechodu, v kolone klickuju jak blbec aby motorka mohla zleva a cyklous zprava, dojizdim pomalu aby se mi nejaky chytrak nepodival do kufru atd. Ale znam dost lidi, ktere to bavit prestalo a to je pak breku, ze musi stat v kolone za auty, protoze se jim neuhyba. Uplne stejna pohodlnost jako nejet po stezce par metru daleko.
A o procentu mezi ridici a cyklisty mi nic nevykladej, jezdim dost a vidim to na vlastni oci. Bezohledneho ridice vidim jednoho z nekolika set, bezohledneho cyklistu jednoho z deseti.

hg
hodnocení

0x

"Silnice je jenom pro auta" Tím argumentovali poslanci ČSSD 8.2.2012 při hlasování o legalizaci cyklovozíků na silnicích a hlasovali jak jinak než pro zákaz v poměru 38 : 1 (kromě Milana Urbana) . Naštěstí máme demokracii a nenecháme se omezovat skupinou hýkajících socíků a tak můžem jezdit na kole i s dětma dále.:) Přeji všem pěkný den.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]