Mám dotaz je mi 23 měřím 184cm a vážím 95kg a chci se zeptat mám nadváhu a chci nabrat svaly, lze nabrat svaly rovnou s nadváhou nebo je lepší, první zhubnout a potom až nabrat svaly, abych se zbytečně nesnažil nabrat přes tuky.
Určitě se zameř jako první na stravu. Pokud chceš zhubnout, tak hlavně bílkoviny, tuky a pak až sacharidy. Makat na sobě můžeš i s nadváhou. Nejdůležitější je silový trénink, tzn. posilování s váhou (nebo jen s vlastní vahou), a doplňovat to kardiem (hiit, běh, kolo,...). Při kardiu tělo spaluje po cca 30min tuky. Při silovkách se spalují cukry, ale zase se naruší svaly a ty se pak asi 48 hodin dávají do kupy, proto tím vlastně hubneš více, než kdybys dělal hodiny kardia týdně. Já osobně bych doporučila první zhubnout (hlavně stravou + karsilkardiemovkou) a pak až nabírat svaly (navýšení příjmů + silovka se zátěží).
petr456*
Díky, můžu se zeptat co je to ta karsilkardiemovka? Nikdy jsem o tomu neslyšel.
bianka
Omlouvám se, to byla automatická oprava. Mělo tam být, kardiem a silovkou.
Na začátku se snaž hubnout, ale už klidně posiluj. Vybuduješ základ a pomůže to spálit i ten tuk. Každý pohyb se počítá. Na začátku cvičení jde obojí najednou, jak hubnout tak nabírat svaly. Po nějaké době už ne, je potřeba být v kalorickém plusu. Půl roku klidně hubni a i u toho naberes svaly, pokud budeš silově cvičit.
Nabírání svalové hmoty a přitom běhat je naprostý nesmysl. A už vůbec ne hubnout a pak nabírat hmotu. V první řadě musíte nabrat hmotu, což obnáší slušný příjem jak bílkovin, tak ostatních stavebních látek. 3x týdně 3 série po 8 opakováních od každé velké svalové partie. Záda, prsa, nohy. 1. série 60%, 2. série 80%, 3. série 100 % zátěže pro každou. Poslední dvě opakování musí být fakt nadoraz. Jak budou svaly pálit, pak je to ono. Žádné běhání. Ve volných dnech klid. Hlavně dobře zahřát před tréninkem, jinak budou problény. Pokud budete hubnout, pak si tělo zvykne na způsob přetěžování a ztratíte čas. Základ je šok pro svaly, aby měly tendenci se rychle zotavovat a tím se budovat. Po každém cvičení je důležité se pořádně protáhnout, aby nedocházelo ke smršťování svalstva a omezování hybnosti. Velice častý problém !
Pokud vyřadíte tučná jídla, budete hubnout i tak. Zkoušku max. zátěže pro 8 opakování nikdy nedělejte sám. Vždy s asistencí. Základ použijte 50% své hmotnosti a kolik uděláte opakování. Pak přidáte po 5 kg a opět. Tak se dostanete na max 8 opakování a to pak je hukot. Po 3 měsících přidat na 12 opakování ve stejném stylu. Hmotnost zátěže by v tu dobu měla být už daleko výš. To poznáte v průběhu, že uděláte už ne 8 ale se stejnou zátěží třeba 12 opakování. Tak opět přidat 5 kg a v prvních 3 měsících ne více jak 8 opakování. Pak už uvidíte sám. 8 je minimum, kdy tělo vůbec nějak reaguje a zvyká si na trvalejší zátěž. Pokud to přeženete a začne vás někde bolet, tak ubrat. Dlouho se to obnovuje a můžete ztratit trpělivost. Po tréninku už nebutete mít chuť ještě běhat a tělo se nebude regenerovat. Nenaberete nic a vykašlete se na to. Tak to má mnoho začátečníků.
To je nějaká extra stará škola? Nejde běhat a v jiné dny posilovat? A to jako proč? Nejde to ujíst nebo uregenerovat? Samozřejmě že jde obojí. Běh je v podstatě HIT cvičení, které pomůže spalovat tuky a rozšiřovat cévy, žíly a transportovat živiny do svalů. Obojí se dobře doplňuje... Ale chápu, že poznatky se vyvíjí a pokud stále čerpate pravdy z devadesátek tak se nedivím. To ještě byla vajíčka nezdravá. Dnes se už doporučují.
jenda2*
V jednoduchosti je síla. Běh narušuje regeneraci a to hodně. Mě se osvědčil popsany postup a čas nehraje roli. To je blábol. A za 40 let cvičení se přijde na to, co má vyznam a co je póza. Dnes jde každý vědec a na dřinu není čas...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.