Nejste přihlášen/a.
Prosím tě, pokud nemáš zkušenosti s tůrami a máš představu jen podle Bear Gryllse v televizi, tak si dojdi byť jen na tu Sněžku s někým zkušeným. Pak tě možná roupy přejdou Ať zase není ve zprávách, že se jeden ztratil a pátrá po něm vrtulník.
Osm litrů vody v naší malé zemičce, kde je každých pět kilometrů vesnice, opradu tahat nemusíš, nejsi v Údolí smrti. Podle toho usuzuji tvé zkušenosti.
To jako fakt? Kolik máš natrénováno? Spal jsi někdy venku? Ono to není jen tak. Když to rozdělíš, máš každý den před sebou 35 km a to za předpokladu nejkratší trasy. Řešit jestli si s sebou vezmu 8 litrů vody, energetické tyčinky apod. mi ve zdejších podmínkách přijde totálně mimo. Doba vesnických konzumů sice minula, zato je za každou vesnicí benzínka. Já bych se staral o to, co na sebe, co nad a pod sebe. Jediné, v čem se shodneme, je, že důležité je rozplánovat trasu pro jednotlivé dny a mít plán, kde to zalomit. Jako nejjednodušší se mi stále jeví zahnout z cesty a zalézt někde do remízku. Na tom se za posledních 30 let nic nezměnilo.
K pití ti stačí sedmička či litrovka, kdekoli na trase se dá doplnit, v horách i z potoku nebo studánky. I když požádáš usedlíka, tak ti vodu dá myslím. Jídlo tahat nemusíš taky, stačí nějaká svačina maximálně. Hlavně to chce kvalitní boty a oblečení proti případné i náhlé nepřízni počasí.
OK, začíná se mi to líbit. Takhle nějak jsme putovali vždycky o prázdninách. Jen jsme to nehrotili do sportovního rekordu a nudné pasáže občas nahradili svezením. Jak už bylo řečeno, krom výdrže je důležité perfektně vyladěné vybavení - nikoliv nutně drahé a značkové. Rozšlápnuté, perfektně padnoucí, ale luftující boty, ponožky. Průšvih může být jedinej šev někde na oblečení atd. zkrátka to chce přípravu a generálku. Důležitá bude volba trasy. Jen srovnání google - mapy.cz dává diametrálně odlišné výsledky. Je otázkou, zda se protáhnout po silnici 1. třídy nebo to vzít klidnější, ale o něco delší trasou. Jednak je to otázka bezpečnosti, jednak otázka pohodlí, za další pak otázka dostupnosti servisu. Pořád ale nevíme, jak jsi na tom, co se týká kondice, zkušeností s pobytem venku (přes noc), schopností být sám. Tedy jestli jdeš sám. To taky nevíme. Jasně, jsou to tvoje soukromé záležitosti, ale když máme radit, musíme vědět komu radíme... Mamánkovi v pominutí smyslů bude mířena jiná rada než aktivnímu sportovci bez zkušeností s turistikou atd. Takhle střílíme na slepo.
@amper. Jednoznačně mapy.cz, bezkonkurenční pro turistiku u nás. Značené cesty a vůbec všechna legenda v mapě.
Také jsem kdysi takto šlapala s kamarádkou. Stačí dobrý spacák...kus nepromokavé plachty pod sebe,pláštěnku,dobré boty a náplast...náhradní tričko a ostatní koupíš cestou na každém rohu...např pití,náhradní ponožky ap.Dobrou náladu a vyber si počasí...Ale pokud chceš na tu Sněžku teď v květnu tak teplé oblečení...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.