Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám na kole ještě původní řetěz kde bude určitě tak 1500 najeto ale je o něj dobře postaráno takže zas tak vytáhlý nebude a převodníky to ještě snad neodnesly.
Jaká značka a cena je dobrá, je nějaký podstatný rozdíl v řetězu za 200Kč a 700Kč?
Ještě by mě zajímalo jak se bez nějakého speciálního nářadí dá rozpojit rychlospojka co na starém řetězu je.
Děkuju za odpovědi.
původní řetěz kde bude určitě tak 1500 najeto ale je o něj dobře postaráno takže zas tak vytáhlý nebude
Už jsem tu psal naježdíno mám zatra málo. Nicméně jsem narazil na Shimano HG-53, odrovnal jsem ho za nějakých 500 km, z 80% na silnici. Na nových převodech. Trochu záhada. Ovšem už jsem narazil na maníka, kterému se stalo se stejným typem řetězu to samé. Takže, ač s ním jiní problém nemají, já ho doporučit nemohu. Včera jsem dával Sram PC 971, ten má rychlospojku. Najeto 0, takže jako reference opět k ničemu . Jinak rychlospojka se nechá namontovat i sundat bez nářadí. K sundání stačí kus provázku, provléct přesoba čepy rychlospojky - rychlospojku v podstatě provázkem obalit a trhnout. Montáž pak jde holejma rukama, jen je u toho člověk jako prase. Rychlospojka se sesadí v horní části řetězu a šlápne se do pedálů...
Způsob rozpojení rychlospojky provlečením provázku jsem neznal.
Já si při rozpojování rychlospojky přehodím na nejmenší talíř a nejmenší kolečko. Tím je v řetězu nejmenší napětí. Pak si v místě rychlospojky vytvaruju řetěz do tvaru písmene OMEGA. Pak vezmu kleště (blitzky) a jednou čelistí kleští tlačím na jednu polovinu rychlospojky a druhou čelistí kleští tlačím na druhou polovinu rychlospojky. Takto to jde i při drobrých nečistotách, které brání demontáži rukama.
Já vyměňuju řetěz při najetí 1500km. Když jsem jednou najel 1800km, tak už jsem měl zničenou zadní kazetu.
Po 1500km už je vytahaný každý řetěz.
Pokud chceš hodně šetřit, tak si kup třeba ještě dva řetězy. Ten stávající si označ jako 1. a dej ho do šuflete. Nasaď druhý řetěz a až budeš mít najeto zase 1500km, tak ho označíš číslem 2. Pak ještě najedeš na 3 řetězu 1500km a ten si označíš číslem 3. Když budeš mít tři řetězy a na každém najeto 1500km tak znovu nasadíš číslo 1 a budeš jezdit třeba ještě 1000km. Pak nasadíš číslo 2 a zase ujedeš 1000km. Nakonec nasadíč číslo 3 a ujedeš zase 1000km.
Tímto budou řetězy zničené a na vyhození. Kromě toho zjistíš, že musíš vyměnit zadní kazetu a možná i přední talíře.
Jestli ti to stojí za tu úsporu? to si rozhodni sám.
Nepadlo zde zdali se jedná o silniční kolo nebo horské kolo. Rozdíl v nájezdu je cca trojnásobný / více se najede na silnici/. Dále záleží na stylu jízdy - kdo jezdí silově odrovná řetěz dříve či hmotnosti jezdce. Já používám Campagnola řetězy - mají větší výdrž, ale nevýhodou je kratší nový řetěz a tudíž na ojeté sadě má větší tendenci střílet. V cyklprodejně jde koupit měrka, kterou se zjistí stav řetězu a případná nutnost výměny - já měřím šuplerou přes deset článků. Jinak pro horské kolo je 1500 km dost, na silničku je ještě čas na výměnu.
Je horské, jinak myslíte že bude střílet když už je trošku vidět rozdíl na nejvíce jetém prostředním převodníku? Oproti nejmenšímu a nejvetšímu má lehounce ty zuby menší, kazeta vypadá v pořádku.
Když nový řetěz střílí tak nezoufej, vyjeď někam na rovinky a šlapej lehce tak aby to nestřílelo (příp. střílející pastorky vynecháš), většinou si to po 50 maxx. po 100 km sedne a je to v pohodě. Cykloservis ti samozřejmě hned vymění všechno
A když si to už nesedne vůbec, tak jde třeba od Stira (nebo podobnýho cyklisty) vyškemrat řetěz 132,8 kterej on už vyhazuje ale tobě bude chodit v pohodě další tisíc km než bude mít 133,0 atd. a kazeta + převodníky vydrží dalších 5 řetězů...
Maximálně řetěz vydrží 1000 km a to velmi kvalitní , potom již přebrušuje pastorky (zuby).
Kupovával jsem české řetězy "ČZ chains". Byly dobré, ale už v obchodech nejsou vidět. Nyní pro běžné ježdění (nenáročná turistika, silniční) dle doporučení prodejce (se servisem) v Kyjově (kde bydlím). Asi kolem 250 až 300 Kč . Zpravidla s rychlospojkou, ale není nutností.
http://www.czretezy.cz/?id=sort_prum&lng=cs
návod
Zajímalo by mě, jak se o řetěz staráš že není vytahaný. To jak rychle řetěz vytaháš závisí od převodů jaké jezdíš/od počtu kilometrů a možná stylu řezezí. Ale těžko tomu pomůžeš údržbou. Já řetěz občas kontroluji během sezóny posuvkou a dle toho měním. Ryhlospojku rozpojíš kombinačkami, ale pozor, použitá rychlospojka by se znovu použít neměla. Občas použiji řetěz s rychlospojkou, občas nytuji čep. Řetěz je spotřební věc, ktreou měním i 2x za sezonu. Kupuji Shimano dle počtu převodníků. Funkční rozdíl mezi dražšími/levnějšími řetězy jsem nezaznamenal.
Řetěz se nenatahuje natažením článků, ale ošoupáním se zvětší vůle v čepech. Tj. životnost je čistě o tvrdosti (odolnosti proti opotřebení) čepu a kluzné plochy článku, pak o mazání a čistotě v provozu (silnička nejezdí v prachu a blátě, proto vydrží dýl) + v terénu točíš lehký převody = na kilometr třikrát víc šlápnutí naž na silnici.
Beru "střední Sachs (dnešní Sram) a měnim ca po 3000 km na bajku a 5000 silnice..Vyhazuju při délce 133,0 (132,3 je nový řetěz)
Se s tim moc nebabrám, suchý mazání nevydrží dlouho, tak používám tuk na řetězy motorek + protočit v hadru aby nebyl moc napatlaný zvenku. Dál se o to nestarám, nemeju nečistim. Brusná pasta se kupodivu moc nekoná a ten prostřední Sram mi vydrží těch ca 3kkm terén a 5kkm silnice, kazeta + převodníky ca 30kkm resp. dřív měnim celý kolo než kazetu..
To je fakt. Ještě Sachs byly lepší... Mám ještě zásobu starších a ty ujdou...To víš, spotřební zboží a úmyslně omezená životnost.. Hádej jaký je rozdíl ve výrobní ceně když použijou ocel na řetězy a tepelně zpracují na správnou tvrdost, oproti horší oceli a zpracování na měkčí... Max. v řádu korun na řetěz, a rozdíl v prodejní ceně pěkně v řádu stovek korun
Ty tuky na motorky vydrží klidně 500km a nemají problém ani v dešti.. To ztuhnutí je protože to jsou vosky.. Rychlospojky taky nemám rád, všechno nýtuju.. Beztak se řetěz musí zkracovat na správnou délku, takže nýtovat musim, takže rychlospojka pryč a snejtuju. Oproti rychlospojce minuta navíc (jen to chce umět nejtovat)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.