Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Středová osa u kola

Od: pepe* odpovědí: 2 změna:
Dobrý den, mám na silničním kole středovou osu BB-ES25 (113/68mm). Hýbala se mi klika, takže chci vyměnit kliku a pro jistotu i středovou osu. Nějaká rada podle čeho vybírat? Předem děkuji za odpověď.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Já středové uložení mezi klikama měním, až je slyšet (nebo cítit) poškození kuliček.

Pokud se hýbe klika, tak zaleží na způsobu spojení osky s klikou. Na čtyřhranech většinou stačí kliku dotáhnout a doklepnout. Pokud s volnou klikou ujedeš ještě desítky kilometrů, tak se vymačká spojení a už musíš vyměnit obě součásti.

Jestli špatně chodí kuličky poznáš tak, že sundáš kliky z obou stran a budeš středovou oskou otáčet dvěma prsty. Tam ucítíš jestli tam něco drhne a nebo se oska otáčí plynule.

A podle čeho máš vybírat? Podle druhu spojení, podle kvality použitých ložisek a způsobu utěsnění a taky podle ceny a tvých finančních možností.

asd1

Vymačká se (měkčí) klika = osu můžeš nechat. 4 hran je lepší máznout grafitem, jinak se zažere a při stahování vytrhneš materiál z kliky. Sedá si, tak je třeba pravidělně dotahovat (kontrolovat dotažení), nejlíp po 100 km, 500km, 1kkm a pak aspoň každých 5kkm. Příp. jak začne klika lupat, tak je třeba dotáhnout.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]