Nejste přihlášen/a.
Na ráfku u MTB s rámem 17.5 je nálepka Araya TM-18. Na přední terénním (hlubší vzorek) cyklo plášť jsem se díval jen v rychlosti a neviděl jsem žádné označení - je dost starý.. Zajímá mě podle čeho zjistím potřebnou velikost/typ abych si to našel v e-shopu nebo abych věděl jak to třeba zjišťuje servisák.
Jinak chci se zeptat jestli znáte nějakého CZ nebo SK výrobce plášťů a jaký typ pláště byste doporučili. V terénu jedu jen možná 5% najeté vzdálenosti.Jinak silnice nebo jiné víceméně pevné povrchy. Děkuji
Děkuji zatím za Vaše komentáře. Ptal jsem se také jinde a prý by to mohla být velikost 26"X 1,9 až 3,15"
chápu, že to jsou tři rozměry, ale nevím čeho
Prosím máte-li chvíli, podívejte se ZDE na fotografie pláště.
Ráfek (TM-18) jsem měřil a má zvenčí (prostor mezi brzdnými polochami) asi 23 nebo 24 mm.
Dokážete z toho vydedukovat s jistotou rozměry toho mého pláště a případně z následujících odkazů který z nich je odpovídající?
mitasbiketyres.cz/...
mitasbiketyres.cz/...
Rozměr pláště najdeš na boku pláště, pokud máš horské kolo, tak zřejmě 26" /= 26 palců/, to je průměr pláště / kola /. Pak tam je druhý rozměr, nejspíš 1,9 nebo 2,0 nebo 2,1 ... to je šířka pláště. Značení tedy vypadá 26x1,9 nebo 26x2,0 nebo 26x2,1 atd. Pokud nejezdíš vyloženě terénem, tak ber 26x1,9 nebo klidně jen užší 26x1,75. Ty budou na asfalt, cyklostezky a polní cesty s trvrdým povrchem lepší než 26x2,1 a širší, s těmi se víc nadřeš, čím širší, tím větší odpor a tím těžší šlapání. Stejně jako vzorek, terénní má větší odpor. Rubenu klidně ber a nenech se tady odradit, je levnější, protože to je domácí výrobce a není až tak nekvalitní, jak se tady někdo vyjadřuje. Navíc, schovej si paragon, máš 2 roky záruku jako na jiné zboží. V Náchodě v Pražské ulici proti stadinu Na Hamrech je podniková prodejna Rubeny, teď ale určitě zavřená.
S valivým odporem "čím užší tím rychlejší" to až tak neplatí, i silničáři co vozili 19mm dávno přecházejí na 23 minimum a spíš 25 a turoši i 28.. Podobně na bajku, aktuálně vozim na běžný XC po šotolinách 2,2 a je to i na asfaltu stejně rychlý jako 1,9, ale výrazně pohodlnější.
Rubena je asi jako Kenda a podobný číny, ale vytrhaný patky z kordu apod. se moc nevidí.. Možná jsou o něco levnější, ale zase to vyrovná životnost, kvalitní guma vydrží jednou tolik.. Např. zelený Michelin Pro, na silnici dávaly v pohodě 7kkm.. A rozdíl v přilnavosti na mokru byl úplně jiný level... Chce to brát gumu od výrobce který to umí. Conti, Michelin, Schwalbe, Ritchey, Hutchinson... Rubena akorát kopíruje a ještě to neumí, dělá jen turistický tvrdý těžký příšery, co jsou dobrý tak na dojetí k rybníku nebo do hospody, ale na pořádný ježdění to fakt neni. Zajdi do krámu, vem si do ruky Rubenu a Continental a najdi 10 rozdílů...
Když čtu ty tvoje první 3 řádky, tak od tebe bych si tedy opravdu nechak "radit" ! Ten zbytek, to je věc nároru a zkušeností! Na Rubenách a Kendách jsem sjezdil Alpy ve Švýcarsku, Rakousku i Itálii, bez problému. Nepopírám, že ty které uvádíš, jsou kvalitnější, ale... Právě to ale!
Dojet turisticky do Alp je to samý jak k tomu rybníku :D Jasně že jet se na tom dá, ale je to prostě těžká tvrdá guma s malou životností a za mokra kloužou. A fakt několik jsem potkal, že se vytrhla patka od kordu a bum. Přefouklá ani probroušená od špalku nebyla.. Levnější gumy i značkový cenově o moc jinde nejsou, např. Schwalbe Smart sam v drátový verzi je dobrý univerzál a nestojí moc..
S tim valivým odporem opravdu neplatí čím užší tím lepší. Dřív se to bralo jako jasný fakt a jezdili jsme na 20mm i na 19mm, časem jsem zjistil že 23 je rychlejší a míň drncá. Dnes mám na silnici 25, je to o hodně pohodlnější a rychlost prakticky stejná, do kopce to jede i líp než 23 (dá se říct, že širší guma má menší valivý odpor, ale vyšší odpor vzduchu = v malých rychlostech je rychlejší širší, ve velkých rychlostech stoupá aerodynamický odpor a líp vychází ta úzká).. A na bajku zjišťuju, že s Conti Race king 2,2 jezdim skoro stejný časy jako když nahodim sliky 1,75, na asfaltu je ta slika rychlejší max. o pár vteřin na kilometr (jezdim 20 km okruh na testování formy) a na šotolině je rychlejší ten Conti. Pohodlíčko nesrovnatelný, 2,2 krásně žehlí drobný vibrace a nějakou 1,9 už mimo asfalt nechci ani vidět.
A jestli nemá prychy, tak může za pivo něco vyškemrat od cyklistů.. To co spousta lidí vyhazuje je oproti tomu co teď má přímo funglovka
Snad na kazdem plasti je na boku nejakou formou oznacena velikost (prumer rafku a sirka). Servisak to asi zjistuje "od oka", proste na to ma uz odhad.
CZ vyrobce treba Rubena, kouknete na jejich web a vyberte si dezen, jaky se Vam libi...
Rubenu fak ne, to je největší sr. Několik jsme jich viděl s vytrženou patkou ráfku z kordu a podobné defekty... Bez "značkový" a když nejsou love tak levnější značkovou, tam je rozdíl hlavně v hmotnosti, ale je ze solidní gumy a neni to vyloženě šunt. Continental, Schwalbe a tak podobně..
Rozměr - ještě jsem neviděl gumu bez označení rozměru na boku... Příp. vybereš podle rozměru ráfku, buď na něm je nálepka nebo to změříš...
@asd1: ja nikdy s Rubenou problem nemel. Jezdil jsem od nich jak "obyc" dratove plaste, tak s kevlarovou patkou (vse MTB 26´´). Pravdou je, ze uz je to minimalne 7let zpatky. Jak je na tom soucasna produkce netusim...
Já myslím, že je na tom Mitas pořád stejně dobře. Jezdí se na nich každoročně Cape Epic a světový pohár. Sám mám na kole dva kevlary a jsem spokojený. Netvrdím, že jsou lepší než originály Specialized co tam byly, ty se mi zdály ještě lehčí, ale koupil jsem je kvůli toho, že se dělají v česku a jsou úplně v pohodě. Vpředu Kratos, vzadu Scyllu a po cca 2.500 v terénu zatím ok. Za mě je může hodnotit takhle negativně jen nezralý amatér, který nemá osobní zkušenost. Ale to je český sport všemu rozumět a vynášet striktní soudy na internetových diskusích pod zvláštními nicky
Právě že osobní zkušenost mám. A za ty ceny "prémiovek" už radši vezmu opravdu značkovou - ty o kterých mluvíš jakože svěťák stojí litr a jsou to mmch. bezdušovky. Hlavně rada "dej Rubenu" není na gumu za 1k+, ale za ty levný kolem tří stovek který váží kilo. Dej si to na kolo a pak zhodnoť jak se ti jelo
Rubena převlečená za Mitas - např. Neptune 26x2,1 za 250,- Kč 960g (!) Schwalbe Smart Sam 26x2,1 za 300,- Kč 645g - to máš jen na gumách rozdíl přes půl kila Conti RAce King drátovka 26x2,2 stoji 100,- Kč a má 600g.. Ta tvoje Scylla 26x2,1 stojí taky 300,- a má 900g, tj. stejnej děs. Těžká neforemná drncavá. A to co jsem potkal tak kvalita samotný gumy bídná, přesně jak Barum na autech - dost možná od nich brali materiál a pak se neni čemu divit, to snad ani neni z gumy...
Oprava Race King 400,- Kč.
26x2,0 pod 400,-, taky kolem 600g. Oproti Barumce je rozdíl na gumách váhově půl kila, kvalita směsi a konstrukce kordu je taky úplně jinde. Cena podobná, tak je nesmysl. Ceši jsou divnej národ, kupujou šunt za stejný prachy jako řádově kvalitnější a třeba u Barumu se to ani nevyrábí v ČR ale většinou Rumunsko a podobně..
V popisu e-shopu vidím, že uvádí že jde o rozměr v palcích (ne mm/cm). Podle tohoto návodu je v případě 26 x 2,1 první číslo průměr pláště a druhé šířka pláště, přičemž pouze první z čísel je nutné dodržet při výběru nového pláště. Širší plášť/běhoun znamená asi větší stabilitu a vyšší (valivý?) odpor.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.