Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Měnit řetěz na kole?

Od: kaktus123* odpovědí: 4 změna:
Dobrý den, zajímá mně jestli je opravdu nutné měnit řetěz na kole pokud už nezačíná střílet apod.
Na mých kolech co jsem za život měl se tyhle problémy niky nevyskytly a to ty řetězy dostávali dost zabrat.
Teď mám kolo lepší a o něco dražší ale nad 10000 ne. Nechci na něm nic zanedbat a proto se ptám jestli je to opravdu tak horký to měnit každý nějaký ch 1000km. Kamarád si kolo sotva koupil a už ho měnil, sice jezdí dost ale zdalo se mi to přehnané.
Táta najel pomalu 6000 a to mu už prasknul. Když nasadil nový na starou kazetu a převodníky tak si to v pohodě sedlo.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Kupte si kalibrovanou měrku na řetěz a měřte. To je jediný způsob jak poznat, že je čas na výměnu řetězu (lze to změřit i šuplerou, ale měrka je pohodlnější..a rychlejší).

Jsou cyklisté, co vytahají řetěz i za 200Km a musí měnit, jinému řetěz vydrží i 2000km.

Ovšem pamatuji kolegu z práce, který byl "skot" a měnil řetěz na kole po 45 letech..

Měnit řetěz až když "střílí" je pozdě, to už je poškozený i převodník..a pastorky (zadní kazeta dle mých zkušeností vydrží tak 3 výměny řetězu)..

doplněno 20.03.20 11:27:

P.S.: na silničním kole řetěz vydrží zpravidla déle, než na MTB

hodnocení

1x

Máte dvě možnosti - buď měnit řetěz pravidelně ( kontrolovat ho podle měrky a vždy zavčasu vyměnit za nový ) nebo se na to vykašlat a jezdit, dokud přehazovačka a případně přesmykač bude fungovat bez problémů. Jakmile se ale problémy objeví, musíte pak vyměnit kazetu, řetěz, převodník. Co je výhodnější, těžko říct, je na to víc názorů. A k tomu, jak rychle se vytahá - záleží, jak jste těžký, jestli jezdíte v terénu, kopce, kolem vody, zda preferujete lehké převody nebo to taháte přes těžké...

mak*
hodnocení

1x

Ono je rozdíl, jestli se bavíme o Ukrajině nebo silničním speciálu na galuskách. Na Jawě 250 se taky měnil řetěz tak 2x za život a na dnes obvyklých motorkách se mění každou sezónu. Je to o tom, že to výkonější má být také co nejlehčí a už to nelze dimenzovat na celý život. Řetěz se mění, když je prodlouží nad určitou mez, tu nejsnáze zjistíte měrkou, kterou koupíte v každém cykolshopu za pár korun.

Měnit řetěz na kole?

hodnocení

0x
Jestli nemáš měrku, stačí šupléra. Nastavíš 132,8 Je to max rozteč mezi 11 články. Pokud je větší, ničí se kazeta a poté i převodník. Výdrž je různá dle řetězu, obvykle dražší vyjde levněji. Měl jsem na silnicce shimano a dal cca 1500km, takže za tři týdny bylo po něm. Kmc byl už lepší a poté jsem koupil Kmc Gold s vytvrzenymi nýty a vydržel celou sezónu 15500km. Ve výsledku směšná cena za km. Nový měl 132,1, zatímco shimano nový obvykle mívá 132,4-132,5mm takže tam je životnost opravdu nízká. Dojíždět řetěz na doraz a pak měnit kazety a převodníky je nesmysl, já je mám na silničce stále původní a to už tam bude k padesáti tis km.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]