Zdravím. Ve středu jsem měl menší úraz. Když jsem jel na bránu a střílel, střetl jsem se z protihráčem a ani nevím jak jsem se ocitl břichem na ledě. Gól to byl, ale nakonec jsem sklouzl přímo do brankáře.Ucítil jsem takové rupnutí a od té doby mě to v místě žeber strašně bolí i při nádechu a menším pohybu a všiml jsem si, že to mám trochu namodralé. Včera večer jsem byl schopen jít na trénink, ale musel jsem zatínat zuby od bolesti. Jsou to jen pohmožděná žebra? Máte někdo zkušenosti s poraněním žeber? Jak bych poznal rozdíl mezi pohmožděnými nebo zlomenými žebry?
Žebra se zlomí poměrně snadno a není to legrace. Měl bys upalovat k lékaři a na rentgen. Aby se ti zlomené žebro nezapíchnulo, kam nemá. Je dobré vědět, že není zlomené.
I naražené žebro bolí velice velice dlouho. Klidně 2-3 měsíce.
Dobrý den. Těžko říct, ale jestli jste cítil křupnutí, ta by asi nebylo od věci jít na RTG. Ale moje máma asi před 6 lety upadla na dvorku a spadla na lešenářské trubky. RTG sice v pořádku, bylo to jen naražené, zato vydatně. Šílená bolest a ani prášky moc nezabíraly. Trvalo to 2 měsíce než to měla OK. I když ty bolesti se zmenšily asi po 14 dnech, bolelo to pořád hodně. Říká se, že naraženina bolí víc než zlomenina, ale vlastní zkušenost nemám.
To čemu se říká pohmožděná žebra nejsou pohmožděná žebra, ale pohmožděné mezižeberní svaly. Ty také dovedou bolet pořádně, ale jinak, než píšeš. Bolí tak, že se nemůžeš ohnout, na postel lezeš po čtyřech, pak si opatrně leháš na břicho, opatrně se obrátíš na záda a v noci jsi dvacetkrát vzhůru, protože tě probudí i ten nejmenší pohyb.
Ty nemáš pohmožděná žebra. Zajdi raději na polikliniku na ultrazvuk. Tam se plámané kosti poznají hned.
Žebro zlomené, štíplé nebo jen naražené - rozdíl nepoznáš... Klidně i ruplý nějaký mezižeberní sval... Zajdi k dotorovi, poslechne jestli nemáš píchlou plíci. Pokud žebra mají správný tvar (to si prohmatá), tak je RTG zbytečný, ledaže bys potřeboval vědět jestli to zlomené je nebo není. (Léčba je prakticky stejná)
Dobrý den, já upadla s dítětem v ruce na roh konferenčního stolu. Přes šok z vyraženého dechu, kdy jsem měla pocit že se dusím, jsem zaregistrovala že tam i něco prasklo. Po rozdýchání na mě přišly mdloby. Poté co jsem se položila na zem, jsem naříkala bolestí, byla to strašná bolest v žebrech,na omdlení. Nebyla jsem schopna vstát. Zavolali mi RZ, kvůli riziku pneumotoraxu. Vyšetření proběhlo ultrazvukem-okolní orgány v pořádku. Na rentgenu byla dvě žebra prasklá. Bolest hlavně při nádechu.Doporučen byl klidový režim a analgetika, nic víc. Vyčetla jsem že je vhodné první3-4dny dávat na žebra chladivý obklad. Já se nemohla ale pohnout. Dobře mi bylo jen v sedě. Do zlomenin mi šly neustále křeče, při větším nádechu a zapojení žeberního svalstva běžným pohybem.Začla jsem brát hořčík 3-3-3, vápník 1-1-1, analgetika po 4-6h. Dnes je to 6.den od úrazu a nejhorší bolesti se snad už nevrátí. Sem tam křeč při špatném pohybu a poloze, bolest u nádechu, obtížné bolavé vstávání. Ale už se cítím o dost lépe. Při podezření na zlomené zebro vyhledejte lékaře. Je tu riziko že zlomené zebro propíchne některý z orgánů, což může končit smrtí. Pokud si platíte úrazové pojištění, bude se vám hodit lékařská zpráva. Přeji hodně štěstí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.