Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, na letošní sezonu bych chtěl jako překvapení nové horské kolo. Staré má od svých 13ti, prakticky bez výbavy a velikosti 18" rám a kola 28". Měří cca 160cm. Navštívil jsem zatím jen jeden místní obchod, specializovaný na outdoor věci a jako výhradní prodejce kol TREK. Zde jsem na doporučení vytipoval model X-caliber 7, protože jako jediný obyčejnější má vzduchovou vidlici, která je pro ženu vhodnější po úrazu ruky co se týče vibrací. Ale typ kola zde prosím neřešmě, je to první obchod, kde jsem byl a jistě zde znalci určí lepší, vybavenější a levnější kola. Teď k té velikosti: jak jsem zmínil, staré má 18tku s 28" pláštěmi. Na tom TREKu byly dvě varianty nového značení. S + 27,5" a nebo M + 29". Nenápadně si zkusila obě. K postavě a co se týče reálného vzhledu cyklisty na kole jí sedí S-ko. Ale M-ko jí prý bylo pohodlnější na posed a jízdu a celkem i ovladatelnější, ovšem na něm vypadala moc titěrně. Neuvažujeme závodní jízdy ani xtraily, jen vyjížďky po okolí, běžný terén, u ní odhad max 500 km ročně. Nyní bych chtěl nějaké kolo objednat, a stále nevím jak tu velikost. Prodejce prakticky schvaluje variantu M pro ovladatelnost a pro to, jak ona se na tom cítí. Žena jako taková váhá, něco má svoje plus i mínus. Každopádně obě varianty, i ověřeno meřením, jsou menší než její stávající kolo. Děkuji za názory.
Klidně se postavte na hlavu.. Ale já bych nikdy nechtěl dostat kolo jako "překvapení". Ne, to prostě bez vyzkoušení nelze..a čím víc toho má člověk najeto, tím více říkám NE.
Ovšem pro roční nájezd 500km to zase nemá smysl extra moc "hrotit", protože to znamená, že na kolo Vaše žena sedne tak maximálně o dovolené..a dvou víkendech. A také to znamená, že při tomto nájezdu si nemyslím, že je nějak extra schopna zhodnostit rozdíly mezi dvěma typy kol. Že jí kolo s 29" plášti připadá ovladatelnější, to už se mi vůbec nezdá.., ale rozhodně to nemůže být ani ve středně těžkém terénu..
Možná Vás to překvapí, ale dokončím to, co Vilík nakousl. Zkoušel jste si někdy v obchodě boty?Jedny Vám sednou ve dvačtyřicítce a druhý o regál dál máte 44. A s kolem to není jiný, jen dražší. U bot 90% lidí chápe, že je nejde kupovat jen podle čísla, proč si myslíte, že s kolem je to jiný? Tolik k Vašemu nápadu vyzkoušet a koupit podobné jinde. Krom toho, Vy jste byl u zkoušení a nevíte, my máme vědět. Kam jsem jenom založil tu křišťálovou kouli? V jednom máte pravdu. Když koupíte kolo bez zkoušení, může to být překvápko. Nejen pro manželku. Mimochodem, já když protáhnu manželku prodejnou a nenápadně jí vyzkouším půl sortimentu, tak ta moje nejen tuší, ale stoprocentně ví, která bije. A ta Vaše na 99,99% taky.
Jenže ona neví jakou velikost. Zkoušela obě a každá velikost má svoje + a -. Proto se ptám na rady jaky vybrat a jak vyloučit to horší - CO SE TÝČE VELIKSOTI. Víc prosím neřešte. PS. ona má vybráno to co se jí líbí a jaké chce, kromě velikosti. A překvapením je to, že skutečně bude - víc v tom nehledejte. Děkuji
Já vám asi oběma nerozumím. Píšu o jednom obchodě a jednom kole. Nikde jinde jiné nebudeme kupovat. A na tom jednom jiitém kole máme dvě velikosti a o nich váháme. Tabulky jsou jedna věc, články na internetu další, osobní pocit ženy druhá věc a za 20m před obchodem asi těžko pozná, která velikost je ideální. Teď má 18x28 a s tím se to nedá srovnat. To je celé. Proto žádám názory a rozdíly mezi S M a 27,5 a 29.
Navštívil jsem zatím jen jeden místní obchod
Ale typ kola zde prosím neřešmě, je to první obchod, kde jsem byl a jistě zde znalci určí lepší, vybavenější a levnější kola.
No, opravdu si nerozumíme, poněvadž píšete pokaždé něco jiného. Z uvedených vět vyplývá, že minimálně nevylučujete ani návštěvu jiného obchodu, ani výběr jiného kola. Ale OK. Zpět k dotazu. Nedivím se Vám, že váháte. Za normálních okolností bych dal přednost menšímu kolu. Problém je zřejmě v tom, že je Vaše druhá polovička zvyklá jezdit na větším a přechod na menší jí bude ze začátku proti srsti, čím menší, tím horší pocit. Jde tedy o její pochopitelnou volbu. K té vzduchové vidlici a úrazu ruky. Pozor na věc. Vzduchová vidlice je dobrý sluha, ale zlý pán. Chce to, stejně jako cokoliv jiného pravidelný servis. Bohužel je to jedna z věcí, u které zjistíte, že je něco špatně, až když se válíte na zemi. Mých devět šroubů v levé ruce budiž Vám dostatečným varováním.
Super, děkuji oběma pánům.
máte pravdu že asi v textu byl dvojsmysl skryty v možném nákupu někde jinde nebo schválení typu, ale rozhodně to nebylo záměrně. Ani jsem to neuvažoval, jen patrně zmateně napsal.
To je právě to. Zvyk je na větší, ale zase technicky horší a těžší. Takže jsou z 29 obavy ikdyz je pohodlnější. Jenže za mě mi přijde S malé. Navíc dle tabulky zde níže ne kolem 160 právě ten zlom dvou velikostí
Ano, prodejce obě kola nastavil na její postavu. Sedlo i řiditka
Píšete, že stará má kolo od 13ti let. Ale my nevíme, jak je vaše stará velká, jaké má požadavky na kolo, jestli jen po městech na nákupy, nebo na horské túry. Za dobu manželství mám již čtvrté kolo, v našem meste je specializovaná prodejna a vždy jsem mela možnost si projet někollik kol a spolu s manželem a majitelem prodejny jsme usoudili, které bude pro mne nejlepší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.