Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zastavuje posilování růst?

Od: filip123 odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, přestal jsem posilovat kvůli tomu že mi dost lidí říkalo že budu malý a už neporostu. Vím někdy si člověk řekne je to blbost ale furt jsem měl strach prostě. Potřeboval bych osobní zkušenosti od vás co posilují už v mém věku což je 14 let. Posiloval jsem 3x až 4x do týdne s tím že jsem zvedal tak abych to dával na série což bylo v mém případě tři opakování po 10 u každého cviku. A mé otázky jsou: Vyrostli jste? Zpomalilo vám to nějak růst? Nebo jste vyrostli přirozeně geneticky a je to vážně totální blbost?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kubaa
hodnocení

2x

Je to jen mýtus a naopak je to pro i dětské tělo daleko zdravější jak hokej nebo fotbal :) při posilování je nezbytná nejen síla, ale také správné držení těla, mobilita, dýchání atp. To samozřejmě vyžadují i ty ostatní sporty, ale pro nějaké silové výkony to mít natrénované je zkrátka zapotřebí víc a také to tím trénujete i víc než běháním za míčem. Důležité je ovšem mít správné vedení, což mnoho lidí nemá a pak vznikají ty zářné příklady, které dávají ostatním důvod říkat, že je posilování špatné. Děti samozřejmě mají slabší kostru, nicméně kosti nehledě na věk dokáží udržet daleko větší váhu, než jakou jste schopni reálně unést a naopak se vám více zesílí vazy a šlachy.

Klíčová je tedy úrazovost... statisticky vzato je mnohonásobně větší šance, že do vás v plné rychlosti vrazí třeba při hokeji spoluhráč a zlomí vám tím nohu, než že si ji zlomíte v posilovně, kde to snad ani nejde. Na zvýšenou zátěž při posilování tělo reaguje právě tím zesílením, zlomenina tedy spíš negativně ovlivní růst dítěte... proto je zásadní nad tím přemýšlet, kde k ní spíš může dítě přijít.

Nechci tím rozhodně říkat, že fotbal a hokej by děti neměly hrát, jen mi vadí ta příliš veliká zaujatost proti posilování :)

nick9370
hodnocení

1x
Ano a na to pozor hlavne IQ! Pozastavi se sekrece hormonu stitna zlaza prestane fungovat rustovy hormon zmizi uplne a svaly porostou pouze z mleka a vody a budou uplne vodnate a nebude zadna tvrdost svalu.

hop®
hodnocení

1x

To je nesmysl. Dříve byli lidé menší, bylo to dáno částečně geneticky a částečně těžkou dřinou od dětství, takže páteř se ohýbala. Ale výška dospělého člověka je nějak dána geneticky, rozumným posilováním svalů kostru neovlivníš. Jen bych ve Tvém věku doporučil posilovat nižší váhy, přecejen nemáš úplně vyvinuté kosti a klouby, buď opatrný na přetěžování svého těla. Já jsem ve Tvém věku jel kliky, sklapovačky, dřepy, prostě vše jen se zátěží vlastního těla. A dodnes jsem docela ve formě, bez posilovny (ty v mém mládí neexistovaly), bez chemie, bez bobulek. Sice jsem nikdy neměl figuru jako kulturista, ale dodnes mám slušnou páru a nemusím být nějaký korbič. A to je mi skoro 4x tolik, co Tobě.

filip123
hodnocení

Děkuji za odpověd. Také jsem tu dobu co jsem nechodil do posilovny začal cvičit s vlastní vahou ale to mě už tolik nenaplňovalo jak posilka. Ta atmosféra co byla v posilce prostě oproti domu je nic. Mohl by jste mi vysvětlit pojem nižší váhy? Já nevím tak dával jsem třeba na bench přes 50kg, ale až po půl roce, začínal jsem na třeba 20 kg a postupně přidával a přidával. Vždy tak abych to zvedl 10x za sebou. Nikdy jsem nešel vyloženě do limitu, jen pokaždé na ty zmiňované série.

hop®

@filip123 Ve 14 letech máš ty limity trošku zkreslené. Myslíš si, že co utáhneš svalama, že vydrží i kostra. Svaly můžeš tréninkem posílit, ale kosti ne, ty potřebujou dozrát věkem, a to neurychlíš. Jo, třeba budeš za tři roky při megatréninku vypadat jako mladý Rambo. Ale abys pak nebyl ve čtyřiceti ne vozejku v invalidním. Neber to ode mě, prosímtě, jako kázání, jen jako varování nad přeháněným posilováním. Znám kluky, kteří to přehnali, navíc do toho zobali, a dneska má ten jeden 150kg a je na vozejku, protože ho neunesou nohy. O tom, že bys bral nějakou chemii ses nezmínil, nebert to, většinou to nekončí dobře...

filip123
hodnocení

Chápu vás akorát bych se chtěl naučit zjistit kdy už je to přehnané a kdy se to ještě dá. To mě štve že nedokážu tohle určit. A ne, steroidy a podobné látky jdou mimo mě. Jsem prostě kluk z dědiny co má na dědině posilovnu a co se týče tréninku tak myslím si že to nehrotim jsem většinou 2 hodiny v posilovně z toho tu hodinu prokecam a odpočívám zhruba takže samotný trénink má tak hodinu. A tak.3 x do týdne. Ještě bych podotknul že se vyhýbám určitých cviků na záda což jsou dřepy s činkou a mrtvé tahy, to vůbec nedělám.
hop®

Byl jsem jako dospělej chlap párkrát v posilovně. Opravdu asi jen třikrát, protože zaprvé na to nemám důslednost a zadruhé jsem pak utekl od seezení u počítače k fyzické práci. Ale rád jsem si trošku připlatil za radu zkušeného trenéra, který mi poradil s případným tréninkem, aby měl vůbec nějaký význam a naopak nebyl na škodu. Takhle bez podrobných informací o tvé tělesné stavbě ti těžko někdo rozumně poradí, natožpak takový neodborník jako jsem já... :)

figurek*
hodnocení

1x

zachovej klid, posilování růst nezastavuje. To že jsou špičkoví vzpěrači menších postav, je dáno něčím jiným. Velcí vzpěrači musí činku zvednout výš, víc se s ní nadřou. Proto se mezi špičku těžko dostávají.

pavelpavel*
hodnocení

1x

Arnold 188cm a začínal v době jako ty. *frajer*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]