Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sport pro astmatiky?

Od: sa* odpovědí: 7 změna:

Dobrý večer, ahoj,

Chtěla bych se svou kamarádkou chodit na nějaký sport, problém je ale s tím, že kamarádka je silná astmatička.

Jaký sport bychom si měli spolu zvolit?

Za každou odpověď budu ráda :)

Díky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Zdravím. Doporučují se takové sportovní aktivity, které zahrnují krátké přerušované úseky – například volejbal, gymnastika, baseball apod. Tyto sporty bude astmatik snášet dobře. Vhodné je též plavání, protože se obvykle pohybujete v teplém a vlhkém prostředí. Navíc je to skvělá činnost pro udržení fyzické kondice. Dalšími prospěšnými aktivitami jsou z hlediska zátěže jízda na kole, aerobik, chůze apod

Sport a astma jdou dohromady, jen si musíte uvědomit určitá omezení. Ta by se neměla podceňovat. Navíc vždy během sportu myslete na odpočinek, jedině tak se vyhnete "katastrofě"v podobě astmatického záchvatu.

ulekare.cz/...

hodnocení

2x

Sport je přirozenou součástí zdravého životního stylu, který je doporučován i pacientům s alergií, potažmo s průduškovým astmatem. Nejlepší je pravidelné sportování, protože jakýkoli pohyb astmatikům pomáhá. Dobře léčený astmatik může sportovat bez omezení, včetně relaxačního či dokonce vrcholového sportu.
Z vhodných sportů lze jmenovat turistiku, vodní sporty (plavání, veslování, vodní pólo), hokej a bruslení. Plavání je ideální sport, neboť posiluje celé tělo a podporuje dýchání, navíc je u bazénu teplý a vlhký vzduch. Některé bazény mají však silně chlorovanou vodu, která může dráždit sliznice dýchacích cest.
Prudké změny teplot alergikům nesvědčí, příkladem mohou být zimní vytrvalostní sporty, jako třeba běh na lyžích. Při střídání teplot trpí i pokožka. Při použití nevhodného oblečení se mohou sportovci více potit. Pot dráždí kůži a zhoršuje ekzém.
proalergiky.cz/...

kami*
hodnocení

2x
Astma neznám. U většiny nemocí ale považuji za plus znát svoje tělo. V józe jsem třeba našla cvik na zvýšení kapacity plic, ten zlepší imunitu. Je to vlastně sestava cviků, Pozdrav slunci, verze co cvik to jeden nádech nebo výdech. Důležitý může být cvik Jóga mudra, před spaním, při něm myslet pouze na uvolnění, ten zklidňuje psychiku, uvolňuje bránici, tak nám zabral i na škytavku třeba. Dech někdy souvisí s psychickým napětím. Cviků pracujících s dechem tam je víc. Pro sebe jsem našla cvik i třeba na menstruační křeče. Tak by mohla vysledovat reakce svého těla na cviky, sport.
Moje kamarádka astma má, i alergii na prach. Spolu jsme chodily do posilovny, na bojový sport, i ke koním nebo do bazénu. Neměla problémy ani při běhu při tělocviku. Tak měla možná slabší astma.

hodnocení

1x
Cyklistika je vhodná pro astmatiky. Jen záleží jestli má alergické astma nebo zátěžové astma. Pokud má i zátěžové astma, může být jakákoliv zátěž nevhodná.
asd1

Spíš mi přijde, že pod astma se dobře schovává vylepšování dýchání/ přenosu kyslíku do krve...

hodnocení

1x

Nesportovat ve vydýchané tělocvičně a venku v mrazu nebo v pylové sezóně. Pak lze provozovat cokoliv.

Ideálně pěší turistiku nebo kolo. Nic asi vytrvalostního (dálkové běhání či fotbal).

Šachy? Dobrej vtip, ale na to asi doataz nebyl :)

hodnocení

0x

Já bych doporučil šachy a/nebo bridge. Anebo možná poker či kulečník.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]