Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vrátí se basketbal do škol?

Od: liska5 odpovědí: 15 změna:

Na většině škol se basketbal už neučí, na dalších jen okrajově. Trápí mne to a přeji si, aby se znovu hrál a aby nezůstávala hřiště na streetbasketbal opuštěná, jako tady. Přitom basketbal je sport, který má ve světě víc registrovaných hráčů, jak fotbal! Naše basketbalová reprezentace v Číně válí. Dneska porazili o 20 bodů favorita-Brazílii.*ua*

Mám vnuka v jednom krajském městě a tam nemohou dát dohromady tři pětky starších žáků.*alene* Za mých dob neslýchané. Hrála se školní, městská, okresní kola,... Dnes kluci znají jen fotbal a florbal. Myslíte, že je šance basket do škol opět vrátit?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Tak Vám se líbí basketbal, a dalšímu zase jiný sport.
To vůbec není důležité, jestli se do škol vrátí zrovna basketbal, nebo jakýkoliv jiný sport. Důležitý je jakýkoliv pohyb dětí, kterému se usilovně brání.
Nedostatek děti ve sportovních oddílech se samozřejmě opět netýká jen basketbalu, ale prakticky každého sportu.
liska5
hodnocení

Martine, ale jak si ten dotyčný kluk má vybrat? Z čeho? Jsem bývalý tělocvikář a musela jsem dát dětem základy z LA, SG, házené, basketu, volejbalu, úpolů, plavání. I na fotbal, aerobik, bruslení, později florbal se našel čas. Museli jsme odevzdat plány, kde tohle všechno bylo rozepsané. A když přišla inspekce, tak věděla, na jakou hodinu a v jakém stadiu toho sportu žáci jsou. A metodiky do detailu vč. štafetových předávek, přechodů přes překážky, techniku oštěpu,..v SG sestavy.. . A teď se jen střídá florbal s fotbalem a mnohde jen vybjená. Děcka nevědí, k čemu tam to nářadí je, na co je který balón. Prostě úpadek. Takový tělocvik musí znechutit i sportovního nadšence. Inspekci v hodině jsem měla naposledy přesně před 20 lety! Pak došel inspektor jen do ředitelny a řešily se papíry a peníze.

A u toho basketu to vidím na vnukovi, že nemá spoluhráče. Ve dvanácti hraje za svoje i za starší, protože nejsou lidi...*alene*

liska5: Ale však já souhlasím. Teď o víkendu se rušil u nás turnaj starších žáků v tenisu, přihlásilo se jen 7 dětí. Mladší žáci u nás za starší hrají běžně, jinak by neměl kdo nastoupit.
Obrovský problém ale je, že děti nevidí doma sportovat rodiče, a nemají žádný vzor.
liska5
hodnocení

Martine, jo, jo, je to v rodinách, ale tady selhává i škola. Nedávno jsem suplovala na dříve sportem vyhlášené škole a ještě teď se z toho vzpamatovávám. Děs! Žáci ani nemusí nastoupit, aby se dozvěděli, co se bude dělat. Jen se vyvalí na středový kruh a zabučí, když se dozvědí, že se budou muset hýbat. Rodiče si odhlasovali, co jejich dětičky nesmějí a vedení to plně akceptuje! A tak žáci začínají se šplhem ve věku, když už se neunesou. Dříve je člověk nasadil na tyč, přidržel kolenem, srovnal jim nárty a za chvíli byli jak opičky nahoře. Teď se ten žok prověsí a pustí, že to nejde a že se navíc odřel nebo má mozoly. Polovina má potvrzení, že má závratě, alergii na kov nebo žíněnku, skoliózu /na což je lezení ideální/. A my se pak divíme, že na učňovský obor pokrývač se nikdo nepřihlásil./ bylo dnes v radiu/.

pb®

Přiznám se, že způsob vedení TV ve škole nesnáším a přijde mi kontraproduktivní. Šílené zbytečné věci hrozící úrazem s doživotními následky. Fuj. Skákání přes kozu, kladinu, hrazda. K čemu mi tohle kdy bude, když většina populace stejně neumí správně používat svoje tělo. Neumí správně dýchat, stát, sedět, chodit. Tohle se dozví 100% pacientů na rehabilitaci. Proč se tohle doprčic neučí ve škole? Proč se neučí automobilizační cviky, správný nedevastující pohyb. Jako na základce ať si klidně skotačí, ale na střední? Tam bych uvítala trochu sofistikovanější výuku, než běhat jak idiot po asfaltu (moc zdravé na pohybový aparát, že), sedy lehy (také super na páteř) a podobné voloviny. Pak být zpocená jak hovado, bez možnosti se umýt. Jo kdyby bylo cvičení hele holky, tohle je cvičení na pávení dno, to budete potřebovat celý život, tímhle cvikem si posílíte tenhle sval, který vám udělá štíhlý pas a ploché břicho, to se vám taky bude hodit, neb většina z vás bude jednou těhotná a tenhle sval se jí povolí. Nevím, co se učí na FTVS, ale nejspíš zase jen běhat jak pitomci dokola po tělocvičně a skákat přes kozu. A člověk projde 9let ŽŠ, 4 roky střední (a někdo i vejškou), kde pořád měl 2hodiný týdně TV a pořád za ta léta neumí správně sedět, chodit, stát a dýchat.

pb: Kolik znáte lidí, kterým TV na základní škole způsobil "doživotní následky"? "Používat své tělo" umí v tom "základním" slova smyslu každý jedinec od narození (a zbytek se doučí tím, že prostě "žije a hýbe se"). Ano, asi nevíte co se na FTVS učí, ale není to jen "běhat jako pitomci po tělocvičně". Pokud člověk po ZŠ a SŠ neumí "správně sedět, chodit a dýchat", potom to není vina tělesné výchovy (nebo v jistém smyslu je, což ale myslím zcela jistě jinak než Vy).

Sport Vás naučí mnoha a mnoha věcem (a to nejen po stránce pohybu, ale i soustředění, sebeovládání, zvládání stresu atd), ale chce to i trochu sportu na vyšší úrovni, než jen zcela nenáročných pár hodin TV na ZŠ a SŠ.

Když je řeč o dnešním způsobu výuky - Vám se líbí dnešní výuka chemie, fyziky, matematiky? Jak se asi učí dějepis, když vidíte výsledky? Jak se učí čeština, když vidíte Poradnu?

hodnocení

0x

šance určitě je ale museli by zrušit wifinu*smich* vážně fakt to ,ale s těmi dětmi mobilama a tablety není sranda, děti jsou oproti nám starším usedlé placky

jardaa*
hodnocení

0x

Za mé školní kariéry tam nic takového nebylo. Když není zájem tak co s tím? Proč by se děcka měla hýbat? Přijde doba, kdy se nebude ani chodit. Myslíte, že by ho ve školách někdo vyžadoval?

liska5
hodnocení

Jak, když není zájem? O násobilku nebo zájmena taky nemusí být zájem a učí se. Prostě učivo v Tv musí obsahovat několik míčových her - a basket určitě.

jardaa*
Když to víte že musí a určitě, tak tam je a proč dotaz? Žactvo se o něj přetrhne. Já bych ho nikomu nenutil, to k životu proti násobilce aj. nepotřebuji. Mě také povinný tělocvik nijak nenadchýňal. Kupa lidí nijak nesportuje, jen se hýbe kdy musí. Prostě učivo v Tv musí obsahovat několik míčových her - a basket určitě.

nevimnevim*
hodnocení

0x

Jelikož v mé škole vůbec nehrajeme basketbal tak chodím někdy většinou si zahrát na to hřiště sám. Ten pocit dát ten koš je hodně uspokojující. Pevně doufám, že budu moct si někdy zahrát ve škole.

liska5
hodnocení

A teď si představ, že se naučíš techniku střelby z místa, správný driblink, přesné přihrávky a jdeš na koš po dvojtaktu z obou stran a padá Ti tam jeden koš za druhým. To teprve začne bavit!

au1
hodnocení

0x

urcite, zkuste pohledat na netu co se delo kdyz v biatlonu zacla valet Soukalova a Moravec. Nabory deti nestihaly, shanely se penize na ministerstvu skolstvi a sportu aby bylo na tolik pusek. Uspech na MS v Cine muze spustit nebyvalej boom v basketu.

lidus*
hodnocení

0x

Doufám, že se to nestane. Tento a jiné míčové hry jsem nesnášela, dnes je mi to v důchodu už jedno ale vnučka miluje atletiku, dokonce i sportovní gymnastiku ale házet a chytat pořádně míč neumí. Nemyslím si, že zrovna toto k životu potřebujeme a dovedu si představit tu šikanu od tělocvikáře a žáků co to umí. Kdo chce ať si platí sportovní aktivity jaké má rád, má spoustu možností.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]