Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Běh - 6km za 30minut. M8 to vůbec smysl?

Od: baterka odpovědí: 4 změna:

Zdravím,

chci se zeptat zda má smysl snažit se uběhnout 6km za 30minut.

Začal jsem běhat asi před půl rokem s tím, že 5km uběhnu za 30minut naprosto v pohodě.

Pak jsem začal běhat 6km abych to dal za 33minut (5:30 na km).

A teď poslední běh jsem dal 6km za 31 minut přesně. Už se mi ale zdálo, že skoro sprintuji.

Nedělalo mi problém ani uběhnout čtvrt-maraton (10.5km) za 56minut.

Můj dotaz tedy zní zda to mám přehánět a zkoušet těch 6km za 30min nebo mám spíše zlepšovat čas na 10.5km trase případně zkusit třeba půl-maraton.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Jak má nebo nemá smysl?
6km/30min je naprosto reálný čas a ještě nic extra.
Zlepšit se tedy můžete..a to jak na 30min tak na 1h.
Slušný běžec by na rovině měl dát za 30min i 7km..a velmi dobrý ještě více.
V hodinovce potom slušný běžec 13km..a velmi dobrý 15km i více.

hanab*
hodnocení

0x

Tyto dva vaše cíle se ale přece nevylučují. Vhodným nastavením tréninku je možné se zdokonalit na obou trasách ve vámi požadovaných časech. Přizpůsobte si trénink určitým poměrem tréninku v terénu (kopce), intervalových tréninků, vytrvalostních výběhů. Neběhat pořád stejné trasy, mít pestrý a různorodý trénink zahrnující i jiné sporty, posilování, uvolňující cvičení...ve vhodně nastavené kombinaci vás to může dostat úplně na jinou úroveň výkonu.

hodnocení

0x

Podívej se na návrhy tréninkových plánů pro různé úrovně na běžeckých serverech např. behej.com, bezvabeh.cz, ceskybeh.cz, skolabehu.cz apod. A choď na závody /na uvedených webech jsou i kalendáře závodů, ty jsou veřejné=dostupné pro každého/, můžeš si tam popovídat se zkušenějšími běžci. Nebo napiš, kde bydlíš, dám ti nějaké kontakty. Tak ať se ti daří!

hodnocení

0x
Jestli to má smysl musíš vědět sám. Ono to není tak jednoduché odpovědět. Samozřejmě mít cíl pohání kupředu lidi v mnoha činnostech, nejen ve sportu. ALE! Já se třeba věnuju koloběhu. Na netu se kdekdo chlubí průměrnou rychlostí, dojezdem, nastoupanýni metry apod. Jenže až časem si uvědomíš, že se tu marně snaží srovnávat pupíkatý taťulda jezdící o víkendu kolem baráku na nejlevnější kolobce s mladým vychrtlým sportovním maniakem s tisícovými ročními nájezdy na silniční žiletce. Takže si odpověz sám. Potřebuješ ten čas? Máš na to vůbec fyzicky? Chceš běhat pro radost na rozumné zátěži, nebo vyflustaný v téměř infarktovém stavu? Nedopracuješ se k tomu s mnohem menším vypětím, když tomu dáš čas? Já s kolobkou zjistil, že méně je někdy více. Semtam si usmyslím nějakou výzvu typu 100+km, nedávno třeba výšlap na Dlouhé stráně apod, ale jinak to nehrotím a jezdím hlavně pro radost. Jsem totiž ten pupíkatý taťulda a maniaci mne nechávají chladným :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]