Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč nezvládnu jezdit na kole dálky?

Od: cilkam odpovědí: 28 změna:
Dobrý den, měla jsem jet 70km na kole v rámci jedné akce. Pilně jsem se na to připravovala, každý týden 30 km, jela jsem asi 5krat. Ostatní lidi, kteří se zúčastnili akce tak netrénovali vůbec a zvládli ujet lépe jak já (netlacili). Jak je to možné? Nemám žádné zdravotní problémy akorát zvýšenou hladinu hemoglobinu. Diky

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Počkejte...

Pilně se připravovat..podle Vás znamená za týden ujet 30km..a celkem jste to zvládla 5x?

Pokud neděláte žádný jiný sport z celkovým zatížením trvajícím cca 2,5-3h tak to co jste najela je ZOUFALE málo.

Já vždy každému "začátečníkovi" tvrdil, že po prvních 500km to začne trochu jet..Jenže to chce mít už něco najeto i předcozí roky..a tělo si to pamatuje.

70km může být pro spoustu lidí poměrně velká vzdálenost, a záleží na co je Vaše tělo zvyklé. Samozřejmě do hry vstupují další faktory..jestli v terénu, v jakém výškovém profilu, jakou rychlostí, s kolika přestávkama..na jakém kole a mnoho mnoho dalších.

bulik*

Ano, martincakl tomu rozumí ! To se začíná jezdit na kole v březnu, každý měsíc aspoň 500km a v květnu už není žádný problém ujet naráz 100km. Dobrou trénovanost dokazuje schopnost vydržet nepřetržitě šlapat aspoň 45 minut, i třeba jen po rovině.

lmgify
hodnocení

2x

1. špatný posez na kole (v dolní poloze má být noha v koleni mírně pokrčená)

2. špatná frekvence šlápání (moc pomalu nebo méně častěji moc rychle, nepoužívání přehazovačky)

3. podhuštěné pneumatiky

doplněno 03.06.19 11:17:

4. šlapání prostředkem chodidla, ne špičkou

bulik*

No to snad ne !

lmgify

Možná místo zmateného výkřiku do tmy bys nás mohl oblažit svými rozumy, když s některým z výše uvedených bodů nesouhlasíš.

bulik*

Podívej se na cyklistické tretry, kde pak jsou na pedálech klipsny, kufry nebo SPD !

lmgify

Zámky na botách (tretrách) pro přicvaknutí ke "šlapkám"jsou pod špičkou, ne pod prostředkem chodidla.

obrázek

asd1

Osa pedálu má být pod sou kloubu palce... Svislice z kolene (při klikách vodorovně) má procházet osou pedálu.. Noha lehce v dolní poloze pokrčená/ při položení paty na pedál úplně natažená atd. viz správný posez na kole...

lmgify

Čtu tuto celou výměnu ještě jednou a asi vidím, kde vzniklo nedorozumění.

Původně jsem psal "šlapání prostředkem chodidla, ne špičkou", ale to byl jeden z bodů důvodů, proč podle mě nemohla tazatelka ujet těch 70km (asi šlapala na pedály chybně prostředkem chodidla místo správně špičkou/přední částí chodidla).

figurek*
hodnocení

2x

Na kole jsem moc nejezdil, ale hrával jsem fotbal. Od té doby vím, že když chcete vydržet v akci jeden a půl hodiny, nemůžete držet hladovku. Během hry musíte jíst, nejlépe banány a cukrové bonbony. Kdo nejí a drží hladovku, tomu se ztrácí krevní cukr a přijde únava, která z něho udělá hadr. Nohy pak tahá za sebou, vždycky je o krok pozadu, do balonu se pořádně netrefí atd.

Ušlapat 70 km je přece jen dálka a možná jste zapoměla na životosprávu. Chtělo by to mít v kapse bonbóny s hroznovým cukrem a po jednom je ujídat.

hodnocení

1x

Souhlasím s prvním příspěvkem. 30 km za týden, to je jako kdyby jste vůbec nejezdila. Ono se říká, těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Ty km dávky jste měla postupně zvyšovat a jakmile by jste pak těch cca 70 km na "nečisto" zvládla, pak by jste si byla jistá, že jich zvládnete i na té akci. Do toho samozřejmě vložit vhodnou stravu. A kolo řádně připravené na takovéto jezdění by měla být samozřejmost.

hodnocení

1x

Pilnou přípravu bych viděl alespoň 30 km každý den a ne za týden. To není příprava, ale jen takový lehounký projetí.

asd1
hodnocení

1x

Jestli jsi čekala, že po 5x30 km jednou týdně budeš jezdit jak profíci tak to opravdu ne. Pokud běžné kopce tlačíš, tak jsi chcípáček a rozjezdit se ti dá nějakou práci, počítej tak dva měsíce a najezdit celkem aspoň 500 lépe 1000 km, ze začátku zvolna/ kratší a postupně přidávat... Za mých "cyklistických" časů, tak na to aby mi to "trochu jezdilo" jsem potřeboval jezdit 300km týdně na silnici nebo 150 v terénu.. A taky do kopce nesmíš slézt při prvním zafunění, ale trošku makat. Dokud nebliješ tak můžeš přidat ;) Pomůže správná technika šlapání atd. Nebo holt pojedeš na pohodu a budeš tlačit, časem se to zlepší i tak, jen to chce najezdit kilometry...

hodnocení

1x
Já bych to tak nedramatizoval. Po týdnu ležérního ježdění chtít na kole dát 70km na zátah je prostě velké sousto a drobááátečko přecenění sil. Nevyjet každý hardcore kopec neznamená, že seš hned chcípák, jak tu někdo sebevědomě tvrdí. Chce to jen jezdit pravidelně a pomalu navyšovat nájezd, naučit se nevyšťavit se na začátku atd. Není nutné jezdit úplně každý den a nalítat stovky km měsíčně. Taky jsem v začátcích málem umřel po pár km na koloběžce a dnes 50, 100km bez problémů. A to nemám moc čas trénovat.

host
hodnocení

1x

Je rozdíl jet na normálním cestovním kole s normální velikostí kol a normálními pneumatikami a na horském kole s menšími koly, tlustějšími pneumatikami s hrubým vzorkem a tím i větším valivým odporem.

Podívejte se, kolikrát se musí šlápnout na ujetí stejné délky na normálním kole a kolikrát na horském kole. (s normálními převody, pro stejnou sílu šlapání).

Typický příklad je jízda z dlouhého, táhlého mírného kopce, kdy na normálním kole jenom držíte řídítka a necháte si větrem čechrat vlasy, jet bez šlapání, pouze možná občas trochu přibrzdit, nebo jet z téhož kopce na horském kole a ještě šlapat aby to vůbec jelo. To je rozdíl.

asd1

Jo, rozdíl to je. Na silničce jedu při stejný tepovce po rovině 38kmh a na bajku s 2,2 pneu 35 kmh. Aneb na 20 km rozdíl asi tak dvě minuty...

asd1: Ano, rozdíl to být musí. Ale netrénovanému amatérovi (tazatelce) ujedete na MTB i s pneu 2.5 a vzorkem do terénu i v případě, že tazatelka bude sedět na silničním speciálu za 300tis..po Saganovi.

asd1

Tak je jasný, že když tazatelka po rovině jede 15 a do kopce tlačí, tak jí ujedu na čemkoliv, protože i na DH speciálu pojedu po rovině 30 a do kopce 15 tj. jednou tak rychle...

hodnocení

0x

Těch 70 km bylo za den s odpočinkama nebo na jeden zátah? Během dne na rovince by to měl dát i netrénovaný člověk, ale na jeden zátah, navíc v kopcích, to už může být otravné.

hodnocení

0x
Jezdím už osmým rokem a pokud se chcete zlepšit, musíte trénovat pravidelně. To ale neznamená jednou týdně, musí to být denně, střídat intenzity a kompenzaci. Na začátku je ale důležitý aerobní základ. Pokud ten není, žádné tyčinky nebo gely nepomůžou. Já když jsem nedal za 5hodin alespoň 160 km, byl jsem naštvaný. Pokud chcete ujet 70km musíte je ujet i v tréninku, raději ještě více. Myslím ale, že 70 km neni žádný extrém, znám spoustu důchodců z klubu turistů a jezdí pohodové celodenní výlety přes 100km že zastavkama na občerstvení, oběd, pivo atd.
listr

Co znamená to aerobní a aneorobní? To jsem nikdy nepochopil. Proč nepomůzou gely(jaké?) a tyčinky(s jídlem?)?

30km za týden je malé plivnutí. Chce to každý den aspoň hodinu (asi aspoň 20km).

Aerobní znamená kdy metabolické pochody probíhají za přístupu kyslíku. Jako zdroj energie slouží svalový glykogen a tuky v různém poměru dle zatížení a trenovanosti. Anaerobní metabolismus je již bez dostatku kyslíku, jako zdroj energie slouží jen glykogen (sacharidy, cukry) a spotřeba nad anaerobnim prahem roste i dvacetinasobne. Spalování ale bez dostatku kyslíku neprobíhá ideálně a vzniká laktát, zakyseleni svalů. Takže aerobne může člověk jezdit od rána do večera, anaerobne za hodinu vyčerpá veškerou energii, jelikož spalování tuků neprobíhá. Začátečník by se nad anaerobní práh neměl vůbec dostat, max na několik sekund. Bez dostatečného aerobniho základu nebude mít dostatečnou vytrvalost. Nějaké energetické tyčinky nebo gely moc nepomůžou, protože unavený sval prostě dal nepojede. Dobře trenovany cyklista v aerobnim pásmu může zvládat velké vzdálenosti a pouze doplňuje energii a vodu, začátečníka dřív odrovna únava a i psychické vyčerpání. Ono je to taky v hlavě. A aby se člověk zlepsoval, musí jezdit pravidelně, je dobré si něco přečíst o superkompenzaci.

hodnocení

0x
Ještě bych dodal, že zvýšená hodnota hemoglobinu v krvi je pro vytrvalostní sport výhoda. Čím více červených krvinek, tím více kyslíku do svalů. Co by za to člověk dal. V cyklistice znamená EPO doping a nijak se netoleruje. Armstrong byl těmi infuzemi známý.
asd1

EPO neni infuze ale lék na zvýšení množství krvinek. Ovšem pokud budeš bydlet ve vysoké nadm. výšce nebo v podtlakovém stanu (který simuluje totéž), tak se krvinky namnoží přirozeně a dopink to není. Hodně krvinek mmch. kromě zlepšení přenosu kyslíku zvyšuje riziko trombózy ("hustá" krev).

Mmch. průměr nad 30 kmh na delší trase při sólo jízdě už neni turistická záležitost ale čistě závodní/ hodně dobrá sportovní. Drtivá většina kolařů jezdí tak 25 a turisti 15-20, takže házet tyhle čísla začátečníkovi s cílem vůbec ujet 70 km je dost mimo, to ho akorát odradí...

Ano, EPO je hormon a dá se z krve zjistit. Proto si cyklisti v době mimo závodění nechali pravidelně odebírat krev a tyto červené krvinky při závodech nechali infuzne vpravit zpět. Proto jsem vzpomněl Armstronga, který byl dopichany všude možně. V té době ale nebyl jediný... Riziko samozřejmě je, protože se z vyšší koncentrací červených krvinek mění viskozita krve a srdce dostává zabrat.
Jinak samozřejmě nechci nikomu tvrdit, že průměr třicet zvládne začátečník, jen říkám, že je důležité si vybudovat dostatečný aerobní základ na nízkých tepech. Vím, že je otrava na jaře jezdit krokem, aby se člověk udržel v zóně základní vytrvalosti, ale když takhle bude trénovat často, pak průměr okolo třiceti bude jezdit pod 120 tepů. Jinak ale souhlasím s tím, že 70 km v pohodovém tempu by měl zvládnout kde kdo. Dcera ještě neměla 18, když ji babička vzala na výlet 90km, do té doby kolo neviděla a stěžovala si jen na nepohodlné sedlo. Takže je rozdíl ujet 90km za celý den a za tři hod.

bulik*
hodnocení

0x

Kupte si elektrokolo a už nepoznáte zoufalství !

Do chvíle, než vyšťaví baterku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]