Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bazální metabolismus - počítání kalorií

Od: matty odpovědí: 6 změna:
Zdravím všechny,
rozhodl jsem se, že si začnu počítat kalorie, abych viděl kolik toho spásám. Navíc bych se rád řídil svým bazálním metabolismem, ale zde je můj problém.
Měřím 185 cm, vážím 85 kg a je mi 22 let. Již 3 týdny chodím po asi dvouleté pauze do posilovny obden + kardio. Takže mám teď hodně pohybu a pokud jsem měl můj bazální metabolismus před 3 týdny menší, kvůli nedostatku pohybu, je možné, že se zvládl již adaptovat?
Řeším totiž to, že za den sním okolo 2000 kalorií, ale můj bazální metabolismus je něco kolem 3500 kalorií, na základě udaných údajů.
Takže, nevím jestli když zvýším příjem, tak začnu tloustnout?
(Jsem studentem na VS a můj jídelníček přes půl roku vypadal takto;
Ráno: vločky s proteinem
Oběd: zelenina s tofu (někdy rýže)
Večeře: vajíčka, pečivo, pivo
Od doby co chodím cvičit, alkohol nepiju a sladké nejím.
Děkuji za případnou odpověď, pokud se s tímto již někdy někdo setkal.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ahoj, předně, nevím, jestli víš, co to znamená bazální metabolismus. To je energie potřebná k tomu, aby ses udržel naživu, když bys celý den jen ležel v posteli a nic nedělal. Předpokládám, že jen celý den neležíš, ale běžně funguješ. Píšeš, že je tvůj bazál 3500, tak to ještě navyš a tvoje aktivity, včetně cvičení, chůze, všeho, a dostaneš se na hodnotu, kterou budeš jíst a nebudeš přibírat a budeš se plus mínus držet na svojí váze. Pokud chceš ale nabírat svaly, což asi chceš, když chodíš do posilovny, tak pro nabírání svalů je důležité být v kalorickém surplusu, to znamená, že sníš denně víc kalorií než je tvůj bazální metabolismus navýšený o aktivity, co přes den děláš.

Momentálně je tvůj příjem bídných 2000 kalorií, což by nestačilo ani mě k udržování váhy, to nijak extra necvičím, a mám 165 cm a okolo 50 kg. Tvůj jídelníček je bídný. Máš málo komplexních sacharidů ("někdy rýže"), zelenina je fajn, ale v každém jídle bys měl mít zastoupené kvalitní sacharidy (vločky, rýže, brambory, těstoviny...), bílkoviny (maso, vejce, tvaroh, mléko), a kvalitní tuky (olivový olej, oříšky, avokádo, máslo...). Měl bys mít daleko více jídel během dne, tři hlavní jídla a pak alespoň dvě svačiny. Pečivo obecně, pokud je bílé, je pro tebe nekvalitní potravina, která ti nic nedá...

matty
hodnocení

Ahoj, děkuju za odpověď. Právě řeším otázku, zda je možné, že si moje tělo navyklo jist kolem těch 2000 kalorii? A tím, že teď začnu zvýším celkem o dost příjem, tak nechci nabírat i kvanta tuku.
Například :někdo se rozhodne hubnout a začne si počítat, ale zjistí ze jeho denní příjem byl úplně jiný, než měl být.
Jenže často u těchto lidi je to tak, že mají větší příjem než výdej.
Takže moje otázka: je možné, že si moje tělo navyklo na nižší příjem? Jak toto řešit, postupně zvyšovat kalorie ať ti zvyká na vyšší příjem?

Nemáš vůbec zač. Ano, je to možný, že pokud tak jíš dlouhodobě, tak je tělo zvyklé. Ale bez ohledu na to, jak je tělo zvyklé, doporučuju se postupným zvyšováním kalorického přijmu dostat na nejméně na 2500 kalorií. I to je na chlapa celkem málo. Hele, pokud máš strach, že budeš nějak extra moc přibírat, tak zvyšuj postupně, každý týden třeba o 100 kalorií. Až dosáhneš těch 2500 kalorií, tak tak jez měsíc dva a pak zhodnotíš výsledek. Do toho furt cvičit. Když budeš jíst zdravé věci, co jsem psala výše a nebudeš tohoto kalorickýho přijmu dosahovat smaženýma jídlama z fastfoodů, cukrovinkama, nebo jiným sajrajtem, a do toho při správné stravě budeš cvičit, tak nabereš převážně svaly a jen mimum tuků.

vernon
hodnocení

0x
Bazální metabolismus 3 500 kcal/24h je nesmysl. Leda že bys byl obří hora svalů. Do bazálu se totiž nepočítá denní výdej energie např. cvičením.
Bazál u normálního 85 kg člověka je cca 1 700 kcal denně...

liska5
hodnocení

0x

Ono počítat kalorie je zrádné, záleží na skladbě jídla, druhu jídla. Tloustnout budeš, pokud to budou potraviny s vysokým glykemickým indexem. Vynecháním něčeho kalorického může Tvůj organismus strádat nedostatkem některých minerálů. Mám na mysli třeba ořechy, mandle, oleje za studena lisované..Můžeš si místo nich dát několik rohlíků. Kaloricky to bude stejné, ale rohlík ti dá jen ty kalorie, nic důležitého na obnovu kostí... Půjč si knížku Tomáše Kašpara: Krutá hra o tvé zdraví.

hodnocení

0x
Bazální metabolismus je nějakých 1500-1600kcal, takže jestli chceš hubnout, musíš jít pod tuto hranici. Jídlo a časové rozvržení je naprosto nevhodné. Člověk musí jíst 5-7x denně, pravidelně, aby se svůj metabolismus zrychlil. Pečivo a pivo nemá v žaludku co dělat. Zelenina jednou denně, žádné ovoce... Prostě špatně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]