Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hokej - podle jakých pravidel?

Od: janys79 odpovědí: 2 změna:

Zdravím všechny rádce, mám několik otázek. Pro znalce ledního hokeje asi známé věci, ale docela by mě to zajímalo. Podle jakého klíče se určuje barva dresu na MS? Pokud hrajeme my a Rusové, vždy máme bílé dresy a Rusové červené. Nikdy to nebylo obráceně. Dnes hráli Rusové se Švýcary a měli dresy bílé. Napadá mě spojitost se státní vlajkou, např. Švýcaři mají na vlajce více červené barvy, proto hrají v červených dresech. Ale třeba je to podle jiného klíče nebo pravidla. Další dotaz - když dá hráč gól, jde si hned sednout na střídačku. Pokud to není přímo v pravidlech, jaký je důvod? Chápu, že po delší době jde vystřídat každý, ale po gólu odchází i hráči, kteří jsou na ledě jen chvíli. Napadá mě jen možnost, že by se nemusel na další hru hned koncentrovat, ale možná to bude mít jiný důvod. Mám ještě otázku k jednotlivým státům, proč na MS v hokeji nehrají třeba Poláci nebo Maďaři? Polsko je dost blízko nás, tak by se dalo čekat, že budou mít nějaké dobré hráče a zkušenosti. Prozatím jsem neviděl, že by se hrálo přátelské utkání Česko-Polsko, to jsou na tom Poláci s hokejem tak špatně? Existuje v Polsku něco jako u nás Extraliga? A ještě poslední otázka... Nevíte, kdo je autorem krátké hudby která se několikrát opakuje na klávesy, při zastavení hry v utkání? Díky za odpovědi.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, pokusím se o alespoň částečnou odpověď. Vše okolo hokeje určuje a řídí IIHF (mezinárodní federace složená ze zástupců národních hokejových federací). Ta pravidla hokeje, určování počtu účastníků MS, místo konání MS i datum konání MS, rozpis utkání i způsob, jak se bude hrát, je jejich práce a činnost. Ovšem, vše se časem mění, resp. dříve bylo vše jinak (např. pamatuji, že na MS byla jen jedna skupina v jednom městě, hrál každý s každým a potom byla i odveta). Pokud jde o barvu dresů, tak musí být kontrastní, aby byla možnost hráče dvou týmu rozpoznat (toto platí minimálně od dob, kdy TV byla ještě černobílá). Podle daného rozpisu (např. Česko - Slovensko) je vždy první tým veden jako domácí a druhý jako hosté. Každý tým má k dispozici dvě barevné kombinace dresů (světlé a tmavé) a domácí tým má právo zvolit si barvu dresů (hosté se musí přizpůsobit). V Polsku i Maďarsku se hokej hraje, ale jejich úroveň je nižší, resp. musí se na MS kvalifikovat z nižší skupiny (na MS vždy dva nejslabší týmy vypadnou / sestoupí níže a nahradí je pro příště někdo úspěšný z nižší skupiny). Tak doufám, že jsem alespoň částečně přispěl k Vašemu poznání. Zdravím!

P.S. Tu hudbu hledejte pod pojmem "organ hockey music" na YouTube. Autora bude asi těžké dohledat, ale bude to zřejmě někdo z USA či Kanady, kde se s tím hraním o pauze započalo (dříve to v Evropě nebylo zvykem a o pauze bylo ticho).

lmgify
hodnocení

2x

Maďarsko hraje o skupinu níže (Divize I. Skupina A). Letos se v ní o chlup udrželo. Polsko z ní loni sestoupilo (do Divize I. Skupina B) a letos mu návrat do Div.I Sk.A těsně unikl (překvapivě postupuje Rumunsko, které původně jen přijelo s cílem se ve skupině B alespoň udržet).

Mistrovství pro Div I. Sk.A i B se hraje v týdnu před současným mistrovstvím světa nejvyšší divize. Nižší úrovně se hrají ještě dříve.

Poláci i Maďaři mají určitě jiné sporty, ve kterých se zase na ně Češi nechytají.

Barvy dresů určuje, kdo je podle rozpisu zápasů veden jako domácí a kdo jako host.

doplněno 20.05.19 06:26:

Z nižší skupiny letos postupují do elitní skupiny Kazachstán a Bělorusko, které na poslední chvíli přeskočilo (Jižní) Koreu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]