Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Hrozně rád šnorchluju, ale doba, kterou vydržím na jeden nádech už není dostačující. Někde jsem slyšel, že prý existují nějaké malé lahve (neco jako měli v pobřežní hlídce kdysi), které vydrží kolem 10 minut a dají se doplnit třeba autokompresorem. Dokáže mi někdo poradit kde bych něco takového mohl sehnat, případně jestli to vůbec existuje i jinde než u Davida Hasseloffa v Bay Watch? Děkuji
Jak píše sebod ale pozor-nádechové tzv.šnorchlování je úplně jiné než potápění s bombou a to i s malou, musíte dělat dekompresní přestávky, záleží na hloubce a trvání ponoru. Potápění s bombou je úžasná věc ale chce to výcvik.V Brně ho dělá škola potápění v bazénu a pak je nejlíp odjet na ponor k moři opět s instruktorem.ještě k tomu šnorchlování- to vlastně stále dýcháte)konec šnorchlu máte nad hladinou), pokud je šnorchl se záklopkou tak se potopíte víc a zase vynoříte jen šnorchl.Ne že bych byla potapěč, potápí se s výstrojí dcera a manžel, mě ta voda jaksi nechce pustit dolů a šnorchlování mi stačí.
To zírám, jaké jsi získal odpovědi... Nechápu, jak někdo může jezdit autem, když denně v autech umírá tolik lidí...
Tady je to, co hledáš - spareair.cz/...
Měj se!
Jeeeeee. Obrovské díky ti. Konečně po tak dlouhé době odpověd, s jejíž informacemi se dá pracovat. Ještě jednou děkuji
Panebože, zase jeden machýrek, kterej měl hlavu potopenou maximálně v umyvadle. Ty trdlo, buď rád, že existujou opatrný lidi, který pak pomáhaj z vody takovejm, jako jsi ty!
A zase jeden machýrek, kterej ví o ostatních úplný ho*no, ale bude kritizovat a urážet... Nikde jsem neřekl že zrovna mi se nic nemůže stát... Ale moc dobře vím jaká jsou rizika... Jo a pro tvou informaci... To mé umyvadlo je jedno z nejčistších a nejhluvších jezer v republice...
Lidičky. Co blázníte? Víte, jak je potápění krásný?
Pochopitelně, že lze přijít k úrazu. Stejně jako při jiných činostech. Taky se najdou blázni, kteří nedbaj žádných předpisů. Stejně jako při jiných činostech :D. Kdybych si mohla vybrat, jestli umřít v šedeséti na LDN, nebo zůstat pod vodou, tak beru tu vodu
Spare air je nesmyls:
1. nevím jak hluboko šnorchluješ, ale řekněme, že někde do max 20m. 85l vzduchu máš dole na pár nádechů. Kvůli tomu chceš s sebou vláčet nějaký krám? Pokud děláš plytké ponory, tak nad hladinou máš vzduchu dost, k tomu stačí šnorchl. Sám si spočítej jak dlouho bys zní dýchal na hladině, když za minutu spotřebuješ cca 20l vzduchu a jak dlouho vydržíš v 10m, kde je 2x větší tlak. To je bezpečnější a pohodlnější jít na nádech - v 10m se můžeš v klidu plácat minutu a to nemusíš mít nějaký trénink, stačí se umět nadechnout. Že by ses 2x zanořil, vydýchal "bombu" a utíkal k autu natlačit flašku vzduchem, asi moc pohodlné nebude a to zcela ignoruju skutečnost, že autokompresorem vzduch na 200 bar nenatlačíš, to spíš vyhraješ ve sportce ...ale kdybys byl Chuck Noris, tak si to nafoukáš pusou
2. evidentně nemáš zkušenosti s potápěním, žádný potápěč neřekne, že má "bombu s kyslíkem". Bomby shazují bombardéry, tlakové láhve by zdaleka takovou škodu nenadělaly . Pokud bys dýchal kyslík, tak bezpečně jen do -6 m, pak se vystavuješ riziku kyslíkových křečí, při kterých se zvládneš bez pomoci sotva rozloučit s okolními rybičkami. Pokud jsi myslel vzduch, tak raději říkej dusík, protože toho je ve vzduch skoro 4x víc jak kyslíku.
Taky může nastat situace, že se při cestě nahoru zapomeneš a na hladině budeš zírat na vlastní plíce...
Jestli chceš být pod vodou dýl, tak máš dvě možnosti: buď se naučíš (ne)dýchat nebo půjdeš do potápění s přístrojem. Na oboje jsou kurzy.
Bob
BTW. Pokud si chceš vzít při potápění příklad z Bay Watch, tak jsi žhavý kandidát na Darwinovu cenu.
Ok. Tak si ještě jednou přečti otázku a pouvažuj jak odpovědět tak, aby jsi odpověděl na otazku a nerozhazoval své rozumy
Moje rozumy možná obohatí tazatele a případné další zájemce o potápění se spare láhví mnohem víc než tento Tvůj příspěvek o ničem. Proto si si ještě jednou přečti otázku a pouvažuj jak přispívat do diskuse aby jsi neposílal příspěvky zcela mimo mísu.
bobbob-no, jo mého muže a dceru také přivádí k šílenství když řeknu místo maska brýle. Ale to se u nás nepotapěčů dá pochopit,ne?
Špatné názvosloví mě k šílenství nepřivádí, pouze napoví, že to je pro tazatele pole neorané a že je dobré si pak vyjasnit, jestli říká totéž, co myslí (fakt nemůžu vědět, jestli kyslíkem myslel kyslík nebo vzduch). Šlo mi o to jen naznačit, že očekávání dotyčného a následná zkušenost s tím, co by dostal, jsou IMHO dost daleko od sebe ...a trošku jsem to rozepsal, aby bylo vidět proč. Jasně, spare flašku si koupí bez problémů, ale pokud se jen dozví kde a tečka, pak mu už nemusí dojít, že pravděpodobně vyhodí peníze (a v hoším případě mu půjde o zdraví). Jediné, co mu ještě můžu doporučit před tím, než začně řešit nákup, aby si ověřil mezi potapeči (např. forum.potapecske.cz/...), jak moc dobrý nápad to je. Necítím potřebu si šponovat triko, pouze jsem si dovolil drobnou polemiku, protože o potápění si dost lidí myslí, že si prostě vezme bombu s kyslíkem a odfrčí do hlubin...to se jistě řadě takových podařilo, jen někteří z nich nedomysleli, že by se pak měli i ve zdraví vynořit...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.