Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, během minulého roka mi bylo ze sklepa odcizeno jízdní kolo Author Revolt 29 Carbon (PC 43tis). Policie samozřejmě nic nedohledala a případ je již uzavřen. Před několika dny jsem ve městě narazil na jízdní kolo, které vypadalo přesně jak to mé. Pouze rám měl jinou barvu, byla na něm značka Specialized a na spodní straně nebylo žádné sériové číslo. Vidlice byla také bez sériového čísla, jinak veškeré osazení včetně plášťů bylo stejné jako na mém kole. Rám jsem si vyfotil a podle fotky se tvarově jedná o identický rám jako na mém kole.
Je možné, že kolo někdo celé přelakovat a prodal nebo ho sám užívá? Dá se nějak v této situaci kola domáhat a jak dokázat, že je opravdu moje? Jiné komponenty sériové čísla neobsahují.
Děkuji, JH.
Může být. Pokud je spodní spojka duralová, tak obroušené číslo jde obnovit, např. vyleptat. Měl jsi k tomu zavolat policajty - pokud je obroušené číslo tak to je na 99% čorka, stejně tak přelakování (originál barva taky jde poznat. Pokud se prokáže že je tvoje, tak se ti vrátí a ten kdo to koupil v zastavárně má smůlu..
To je právě ono, dokázat to. Celé kolo včetně spodní spojky bylo karbonové. Sériové číslo bylo jako nálepka zalakovaná pod průhledným lakem. Žádné známky po broušení čísla tam nejsou, prostě jako kdyby tam žádné nebylo.
To už je na polici - vyslechne toho odkud to kolo má atd. Bez čísla toho moc nenadělají, ale je možnost že se prokecne a prokáže se odkud to koupil atd.
Pro příště - je dobré vygravírovat sériové číslo nebo adresu na místa kde to nevadí, např. převodník z vnitřní strany, spodek sedla atd., nejlíp někam na rám. Pak bys měl jistotu.. Pokud to je skryté (např. zevnitř na držáku přehazky) tak to tam nejspíš zůstane.
Např. na nářadí si gravíruju na nenápadné místo svojí značku a na skryté místo adresu, např. pod dekl baterie (např. když to objeví někdo poctivý v bazaru - zavolá poldy a jde to dohledat,) skrblik.cz/...
Ohleně výrobního čísla je dohledatelné. Trochu jinak, ale podobný případ. Mě ukradli přívěsný vozík za auto, trochu úprav udělali (obouchaný, jiná SPZ, břebroušený VIN, TP jako samovýroba, přitom byl z fabriky) našel jsem si ho sám a poznal. Volal jsem policii, přijela vlek zajistila a zhruba po dvou měsících vydala. Zjistila i pod přetuklím VIN původní VIN kod a vlek ztotožnila. Vlek měl poloviční hodnotu co Vaše kolo. Dle mého lze tedy dohledat původní výrobní číslo, policie má na to kapacity. Podle rámu jistě lze poznat výrobce a nikoli podle nálepek. I komponenty co osazují různí výrobci na svá kola budou trošku odlišná jako celek, rám, vidlice, náboje, brzdy, kazeta, pláště, sedlo, atd. a z toho lze odvodit výrobce i přesný typ jízdnáho kola.Také z Trabanta jen nálepkou neudělám Mercedesa
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.