Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je správně-rozcvička před nebo po sportu

Od: 72dikyodpovedi odpovědí: 8 změna:
Dobrý den, poradíte mi? Před měsícem jsem viděla ve zprávách tv nova, že fotbalisti se rozcvičí až po zápase, prý mají větší výkon. Ale ve škole se nejdřív rozcvičíme a až teprve sportujeme. Co je podle Vás správně?
Děkuji za odpovědi

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nesmíte věřit všemu, co se povídá v TV. ;)

Vždyť je to jasné už z toho slova. Abych mohl například běžet, musím se rozběhnout, pak teprve poběžím. Těžko se budu rozbíhat až po běhu. Když chci, aby svítilo světlo, musím napřed rozsvítit. Určitě nebudu rozsvěcet, když potřebuju svícení ukončit. Stejně tak abych mohl pořádně cvičit, musím se před výkonem rozcvičit - rozhýbat ztuhlé svaly (aby se hýbaly, musím je rozhýbat) a zahřát je na "provozní" teplotu. Jinak nemůžu podat plný výkon, navíc můžu ztuhlé svaly přetížit, až poškodit. K čemu mi bude rozcvičování po výkonu, kdy se naopak musí svaly uklidnit?

Cvičení po výkonu není rozcvička, slouží k pomalému návratu organismu do původního stavu.

dhrh
hodnocení

2x

Když chodím cvičit na předcvičované hodiny, tak je to před cvičením se zahřát, po cvičení protáhnout svaly.

hodnocení

1x

Tak na TV Nova je možné vidět ledasco.

Sportovec se před výkonem musí rozcvičit...rozhýbat, zahřát svaly.

Po výkonu to potom zpravidla je jen lehký výklus, výběh...atd., což je zase důležité pro regeneraci.

hodnocení

0x
Co je správně už zaznělo.
Informace z Novy musíš vydělit dvěma a zbytek vygumovat.

hodnocení

0x

Záleží na typu sportu. Ale já mám zkušenost, že před tenisem je důležitější se zahřát, než protahovat svalové skupiny. A na to pětiminutová rozcvička nestačí. Chodím na kurty 25 minut velmi ostrou chůzí a to je ono. Protahuju až po tenise, jednou hned v šatně, podruhé doma večer, potřetí druhý den ráno.

Mám zkušenost, že bez toho rozehřátí chůzí za prvé špatně hraju, za druhé ten tenis druhý den cítím ve svalech i v případě, že jsem se dobře protáhla po tréninku.

EDIT, určitě jsem nechtěla říct, že při některých typech sportů je dobré rozcvičit se až po něm. Jen jsem chtěla poukázat na ten rozdíl mezi rozcvičkou-protažením a rozcvičkou-rozehřátím. Jo a magdone: *palec*

liska5
hodnocení

0x

1/Rozklusání a rozcvičení - prokrvení, prohřátí, protažení svalů = Příprava na výkon.

2/Vyklusání, uvolňovací a protahovací cviky - odplavení metabolitů ze svalů po výkonu = Urychlí se regenerace, aby byl příští výkon v pohodě.

kubaa
hodnocení

0x

1) rozehřát (ideálně švihadlo, panáci...)

2) rozpohybovat klouby (prokroužení)

3) dynamický strečink (lehké pérování, před trénováním nedoporučuji klasický statický strčink)

4) bonusové - silové dýchání, aktivní strečink, kombinace prodýchání se a aktivního strečinku/pomalého provedení základních cviků (například pomalý dřep + pomalý hloboké dýchání)

Mně osobně rozcvička zabere min. 20 minut a dávám ji stejně velkou váhu jako samotnému tréninku.

liska5

Jenom jste neodpověděl na otázku.

Tazatelce jde o cvičení po zápase n. závodě. To, co mám pod bodem 2/

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]